Hétköznapi Geekságok

4001 A.D.: egy Valiant univerzum esemény

2021. június 22. - Gubán Bélu

Sziasztok, Kedves Olvasók!

13.jpgA múlt héten egy kedves képregényes ismerősömnek hála hozzájutottam a Matt Kindt-fél Rai folytatásához, a 4001 A.D. című kötethez, ami a Valiant univerzum ezen korszakának  legmeghatározóbb eseménye.

A történet ott folytatódik, ahol a Rai 3. kötete befejeződött. Azt mondjátok, tartsak egy kis gyorstalpalót Raiból? Na, jó, legyen.

Az ötödik évezredben járunk, az orbitális pályán keringő Új Japánban, ahol egy mesterséges intelligencia uralkodik az emberek felett, de ez szerintük rendben van így. Kicsit elkényelmesedtek. Új Japán minden városrésze valami konkrét korszakot, vagy földrészt, országot, életérzést testesít meg, vagy csak egy külön funkciót. Rai Új Japán egy halhatatlan védelmezője, félig ember, félig gép, félig számítógépes program, aki ide-oda teleportál Új Japán wifi hálózatán keresztül, szolgál és véd.

Az Új Japánt vezérlő mesterséges intelligenciát mindenki csak Apának nevezi. Apa renoméja viszont a Rai 1-3. kötetében jelentősen lecsökkent, mivel nagyon sok mindenre fényt derít egy, az ezer év után először elkövetett gyilkosság. Ugyanis az áldozat Rai édesanyja. Rai barátai segítségével rádöbben, milyen sok bűnt követett el Apa az emberiség sérelmére, így15.jpg lázadást szítanak, és megalapítják Új Japán első terrorszervezetét. Nos, a harmadik kötet végén ott tartunk, hogy Rait a Földre száműzik, Apa pedig kezdi felszámolni a lázadást, ami Rai nélkül sajnos nem sok mindenre megy, ugyanis Apa a Raik egy új generációját állítja hadrendbe, aki már inkább pozitronikus gépember hibrid, mint az érzelmekkel bíró, emberi harcos.

A 4001 A.D. kötet itt veszi fel a fonalat, hogy lezárja az apával szemben folytatott látványos háborút. Rai a Földről visszatér az űrbe, hogy egy exopáncélba öltözve (X-O) vegye fel a harcot Új Japán robotsárkányával, majd benn a városban az Apa által ráuszított drónokkal, és magával a modernizált Raival, akiben végül Apa testesült meg. Mindeközben darabjaira hullik a világ, egy az Apába telepített gyilkos vírus miatt. Lehet-e ennek a háborúnak győztese egyáltalán?14.jpg

„Új Japán Édesapjaként elrendelem a 938-as Vadász szektor kidobását a Földre. Ez a huszonkettedik kitelepített szektor, tegnap este óta. Minden sírást, minden fájdalmat átérzek. Érzek minden halált…”
(Apa monológja, írta Matt Kindt, fordította jómagam)

A képregény továbbra is fantasztikus, látványos, izgalmas, és nagyon szórakoztató. Továbbra is dicsérnem kell Clayton Crain rajzait, nagyon illenek ehhez a modern, ötödik évezredi világhoz. Tényleg csak ajánlani tudom ezt a képregényt, mint ahogy a Rai korábbi (és újabb) részeit is. Bár az újabbaknak mások az alkotói, de sokkal több benne a finom humor, mint ebben az epic kardozós sztoriban.

A képek között a képregényből kifényképezett paneleket láthattok. Szerintem gyönyörűek, hangulatosak. Irány olvasni!

Bélu voltam, sziasztok!

A bejegyzés trackback címe:

https://hetkoznapigeeksagok.blog.hu/api/trackback/id/tr3116593644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása