Hétköznapi Geekságok

Suicide Squad - Öngyilkos osztag 2021

Csak SpongyaBobot hiányoltam

2021. augusztus 14. - Kalmár Tibi

 Nem szeretnék kritikát írni, sem "túlszakmázni" a dolgot. Megtették már elegen eddig, meg amúgy is... Inkább pár gondolatot és érzést szeretnék megosztani ezzel a filmmel kapcsolatosan. Ahogy minden művészeti ág, a film, és ezen belül a képregény "adaptáció" is nagyon szubjektív dolog. Lehet, hogy máskor másképp látod. Meg szeretünk dolgokat belemagyarázni, amikről szó sincs. Pedig a film - főleg ez a fajta - egy nagyon fontos céllal készül: a szórakoztatás. Ja, meg a bevétel.

 A DCEU (DC Extended Universe) próbálja nagyon komolyan venni magát. Nem annyira lazán szórakoztatóba átmenni, ahogy azt a MCU (Marvel Cinematic Universe) teszi. Eleve olyan sötét a világ, hogy rögtön próbálja az ember feltolni a fényerőt, ami moziban lehetetlen, TV-n is macerás, de amúgy sem kell, mert direkt ilyen. Nem akarják lebutítani a karaktereket, hogy jó legyen a színvonal. Aztán rájöttek, hogy ez annyira nem nyerő.  Jött a 2016-os Suicide Squad/Öngyilkos osztag, teli ismert színészekkel, sztárokkal. Rakjunk össze egy csapatot nagyon menő rosszfiúkból - és lányokból -, legyen vicces is, meg akció is, meg színes is. Túltolták. Majd mutattak egy olyan Flasht a moziban (Justice League/Igazság ligája 2017), aminél csak nehezen lehet lentebb menni. A 2019-es Shazam valamennyire javított a helyzeten, nagyjából így kellett volna kezdeni. Majd megint zuhanás, Birds of Prey/Ragadozó madarak 2020, amiről inkább nem beszélek. Tulajdonképpen az történik, hogy a Margot Robbie által megszemélyesített Harley Quinn az a karakter, akire alapozva próbálunk vicces filmeket készíteni, hogy ne csak Deadpoolt várja a közönség. És ennek fényében: ki lett az új Öngyilkos osztag női főszereplője? Igen.

 Kettős érzés már rögtön az első félórában. Amikor Idris Elba (ha nem ismerjük, futás megnézni egy rakás filmjét, sorozatát!) jelenik meg a vásznon, akkor jön az érzés: igeeen, ez jó lesz, nem lehet elrontani! Drámai hatású jelenetek, zsarolások, családon belüli problémák - komoly dolgok. Majd elindul egy nagyon menő és ütős szuperbűnöző csapat, hogy meghódítsák Corto Maltese szigetét, és az ott lévő létesítményt (nagyon veszélyes titkos labor), és az egy másik film. A Feláldozhatók, de itt nem csak a cím szerint, hanem tényleg. Sok "hőst" szívesen láttunk volna a továbbiakban is, de hát... Aztán akcióba lép a B-csapat, amelyik tulajdonképpen az A-csapat: Bloodsport (Idris Elba), Peacemaker (John Cena - itt már kiderült, hogy nem egy Shakespeare mű remake-jét fogjuk látni), Polka-Dot Man (David Dastmalchian), Ratcatcher 2 (Daniela Melchior), Col. Rick Flag (Joel Kinnaman) és King Shark a.k.a. Nanaue. Utóbbi animált karakter, eredeti hangja Sylvester Stallone, és ő azért jó, mert: 1. nagyon erős; 2. nem okos; 3. Nils Holgersson óta tudjuk, hogy kell egy állat is a képernyőre, aki talán nem sokat ad hozzá az egészhez, de lehet rajta nevetni. Most jut eszembe: láttunk olyat is, hogy a Star Wars világ lebutítása Jar Jar Binks által. Persze van a feláldozható csapatnak is túlélője, természetesen Harley Quinn.

 Az egész nagyon látványos, akciódús. A kilencvenes évek akciófilmjeit idézi meg, csak jobban csinálja. Látunk benne sok tribute jellegű dolgot, képet, jelenetet. Mondok is pár példát:
- Nemrég olvastam újra a '89-es Batman film képregényét, és Vicki Vale Corto Maltese sorozatával lett híres név a fotóriporter szakmában; ezt a Time magazin címlapot láthatjuk is a '89-es Batman filmben, és az Öngyilkos osztag  helyszíne is ez a sziget;
- Harley Quinn majdnem Evita Peron lesz, de persze csak majdnem, de azért ott lebeg;
- Bloodsport sisakja egyértelműen Alien pofázmányra hajaz;
- akciójelenetek, amelyeket mintha Rambo vagy Matrix filmekből vágtak volna ki;
és még nagyon-nagyon sok „easter egg” van, egy külön írás is kevés lenne. De igazából meg kell nézni, felfedezni.

 Mondjuk ez a "meg kell nézni" igen bátor kijelentés volt. Meg lehet nézni. Egyszer biztos. Vannak jól elhelyezett, és gagyi poénok is. Biztos, van az a mennyiségű fáradtság és/vagy alkohol, ami jobbá teszi ezt a filmet is. Nagyon kettős érzéseim vannak. Nagyon jól indul, reményt kelt, aztán "deadpoolosodik". Harleynak van pár nagyon ütős megmozdulása, és mellette több "meh" vagy eltúlzott is. King Shark pedig nagyon Hulkos lett, csak butában. Kár ezért is. Na meg a sok elpazarolt karakterért. Természetesen Idris Elba alakítása még így is kimagasló, sokat segít. Összességében nagyon látványos, akciódús, vicces (néha azt mondanám: sajnos), egy nyári mókának teljesen megfelel. De nem ez lesz az a film, amelyről húsz év múlva is említést tesz az ember egy pofa sör mellett. Csak SpongyaBobot hiányoltam.

A bejegyzés trackback címe:

https://hetkoznapigeeksagok.blog.hu/api/trackback/id/tr516657258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2021.08.17. 09:26:07

Csillag Patrik a DC harmad (inkább negyed) vonala ellen.
Nem vált ez meg semmit (nemhogy a műfajt, de még a dc filmeket se) egy szimplán tisztességes képregényfilm. A galaxis őrzői és deadpool szerelemgyereke. Mondjuk olyan jobb Mcu színt.
Idris Elba jobb Will Smith, mint Will Smith.
King Shark valahogy kevés volt, sokkal többet vártam tőle.
süti beállítások módosítása