Hétköznapi Geekságok

King Spawn #1

2021. szeptember 25. - Kalmár Tibi

Bélu már írt pár gondolatot a Spawn’s Universe első számáról, most pedig rajtam a sor, hogy az új Spawn sorozatok egy másik első epizodjáról írjak betűket. Szóval: King Spawn, első szám. És most jön a "de még mielőtt" rész. :D

Régebben már láthattátok Bélu figura gyűjteményének pár darabját, köztük "akad" Spawn is, meg egyéb karakter is ebből az univerzumból (Spawnverse). Ha nem láttátok vagy nem emlékeztek, keressetek vissza bátran a régebbi posztok között - ott lesz! ;) Kiderült, hogy ő a Pokolivadék elég nagy rajongója, viszont én nem mondtam még semmit. '97-ben került filmvászonra Spawn, és nem volt egy gyenge élmény. A köpeny, a láncok, a Bohóc... Fantasztikus élmény volt. Igaz, mai szemmel talán bénácska, de akkor kemény volt. Valamivel később az HBO mifelénk is elkezdte a Spawn animációs sorozatot, ami... sokkal jobb volt a filmnél! A karakterek kaphattak mélységet, mert 18 epizód alatt több idő volt kibontakozni. Sajnos csak ennyi volt. És új film sem készült. Viszont: amikor már látszott, hogy lesz film, Magyarországon a Semic elkezdte kiadni a képregényt. Tették ezt '97 és '99 között talán 18 számon át, amiből párat sikerült elolvasni (leginkább egy csoporttársam/jó cimborám jóvoltából). Elmondhatom, hogy nagyjából 24 éve követem és szeretem ezt a karaktert. Na, elég is ebből.

A képregény eddig 321 füzetben jelent meg, de számtalan egyéb szálon is futott eddig is. Van bőven spin-off és alternatív történet is. Magyarul eddig 21 kötetben 164 füzet jelent meg, én ezzel a sorral haladok. Idén augusztusban három új sorozat indul(t - kettő már igen, egy majd októberben): Spawn's Universe, King Spawn, Gunslinger Spawn. A cél a különböző szálak és karakterek egyesítése vagy kiemelése. Illetve még egy pár dollár összekuporgatása, még pár réteg bőr lenyúzása által.

A füzet jól nyit, bár máshonnan ismert klisék jönnek a képbe. Egyértelmű gyilkosságok indíttatását próbálja a mi igazi és egyetlen Spawnunk (a néhai Al Simmons) kinyomozni. A nyomozásban segít neki a csapata: Jessica Priest, vagyis She-Spawn, aki egy volt Black-Ops ügynök, és egy "technikus" srác, Marc, aki a számítógép előtt ügyködik. Akárhogy is nézem, ez nagyon Batman és csapata jellegű. Hashtagvoltmár. A nyomozás különböző egyre sötétebb és/vagy veszélyesebb alakokhoz vezet el. Például találkozhatunk Metatronnal. Aki látta vagy emlékszik a Dogma című filmre, ott megismerhette őt, Isten Hangját, akit a zseniális Alan Rickman alakított. És... kezdődik a másik szál. Itt a régebbről ismert Spawn-pusztító angyalunk (bár már nem tartozik egyik oldalhoz sem, de attól még az egyik legszebb karakter) találkozik a külön sorozatban futó Haunt nevű arccal. És szépen ellavírozunk a füzet végéig. Ki is az a King Spawn? Fogggalmam sincs! A legnagyobb gond ezekkel az új sorokkal (legalábbis az eddig megismert kettővel), hogy tényként kezeli a fősodor történéseit. Így a King Spawn sem egy első rész, hanem a háromszáztizenvalamennyi folytatása. Gyakran vannak utalások, hogy lásd Spawn 308 vagy 316, így aki nem olvasta a köztes/eddig részeket, csak pislogni tud. Van, amit ki lehet valahogy következtetni, de nem mindent, és ez így egyértelmű átverés.

A rajzok szépek, nagy gondok nincsenek. (Persze soha többé nem lesz Spawn a Greg Capullo időszakban belőtt szinten. Szerintem.) Azt azért észre lehet venni, ami a 300 fölötti megosztott oldalakon is látszott, hogy szívesen lespórólják a háttereket, néha nem annyira kidolgozott egy-egy rajz. Ezzel sok időt és energiát megtakarítanak, viszont Marvel-féle iparos/futószalag utóíze lesz a dolognak. Vannak elírások, helyesírási hibák, ami szintén nem túl profi dolog. Igaz, nem annyira durva a helyzet, mint a Spawn’s Universe esetében. De talán mégis profi munka ez, mert a profit került előtérbe. Összességében csalódtam, de a gyűjteményben mindig jól mutat egy első szám.

A bejegyzés trackback címe:

https://hetkoznapigeeksagok.blog.hu/api/trackback/id/tr3316697750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása