Hétköznapi Geekságok

Kurt Vonnegut képregény? Igen!

99 évvel ezelőtt született + "Az ötös számú vágóhíd" képregény magyarul

2021. november 11. - Kalmár Tibi

Kurt Vonnegut a kedvenc szerzőim közé tartozik. Évekkel ezelőtt egy novella gyűjteményét olvastam el, egymás után többször is. Még nem értem a második kör végére, de már beszereztem még két kötetét. Dolgozott nagy és neves cégnél, harcolt a második világháborúban, családapa volt. Szerette a viccet, az őszinteséget, és ezekkel sokkolni a világot. Egyedi stílusa mindig érvényesül, legyen szó fikcióról vagy önéletrajzi ihletésű műről. És gyakran a kettő ötvözete is jelen van. A science fiction és a realizmus között bárhol mozoghat, de a legrosszabb helyzetben is jelen van a komikum, a szarkazmus, az irónia. Kurt Vonnegut 1922 november 11.-én született, 99 évvel ezelőtt.

vonnegut.jpg

Nagyjából egy évvel ezelőtt az egyik könyvét képregény formájába öntötték. Ez "Az ötös számú vágóhíd", ami - ha jól számolom - a hatodik regénye. Az a regény, ami végre elhozta számára az áttörést. Számos díjra jelölték, többet el is nyert, jól fogyott a könyv, végre révbe ért íróként. Pedig az előző kötetei is nagyon jók, de ez nyilván nem így működik. Meg az is biztos, hogy kicsit elfogult vagyok vele szemben. Már akkor terveztem a vásárlást, de valamiért elmaradt, viszont nem sokkal utána felröppent a hír, hogy érkezik a magyar nyelvű változata is. És valóban: pár héttel ezelőtt a Helikon kiadó piacra dobta ezt az adaptációt. És milyen jól tette! Pedig alapvetően félek az adaptációktól, ezt már többször elmondtam, leírtam. Bármennyire is rajong egy műért valaki, sosem azt látja benne, amit a szerző elképzelt, elmondott. Tegnap sikerült elolvasni, és azt mondom: ez most jól sikerült, nem kell aggódni! ;)

"Az ötös számú vágóhíd" egy olyan regény, amilyenről már tettem említést: önéletrajzi ihletésű, de science fiction elemekkel. A főszereplő nem maga a szerző, hanem Billy Pilgrim, aki a saját életén belül utazik az időben. Egyszer felnőtt, máskor gyerek, egyszer szerencsétlen senki, máskor hős. Nehéz eldönteni, hogy ez a valóság, valóban így történik, vagy csak Billy fejében van ez így. Lássuk be, utóbbira nagyobb az esély. Főleg úgy, hogy az időutazások akkor kezdődtek el, amikor Billy katonaként csöppent a második világháborúba. Pedig ő látszerész. Aztán a gyönyörű Drezdába, amit kicsivel később majdnem teljesen lebombáztak a feje fölül. Ja, és hadifogoly is volt, a lakcímük pedig viszonylag egyszerűen megjegyezhető: az ötös számú vágóhíd. Meg egy kis alien biznisz. Nos, ezek mind megtörténtek Kurt Vonneguttal. Kivéve az időutazás, meg az idegen lények által való elrablást, a Tralfamador bolygóra. Vagy ki tudja...

Ryan North nagyon jó adaptálta a szöveget. Nem egy szokásos (mondhatnám "cséhorváthos") vágás, a lényeget elkapni, rövidíteni, aztán majd lesz valami munka. Elhelyezi és bemutatja a szereplőket, sok esetben külön stripeket kapnak, amelyek a személyiségük lényegét adják át. A narrátor is jókor adja át az információkat, nem tolakodó, jó az arány. Terjedelméhez képest nagyon jól megőrizte a könyv szinte minden mozzanatát. Albert Monteys rajzai kicsit a régebbi amerikai stripek stílusában vannak, ami nagyon jól áll az egésznek. Kellőképpen laza és vicces tud lenni, érvényesül a karikatúra, amely a szereplők személyiségét és stílusát emeli ki. Ráadásul a színeket is fantasztikusan kezeli, az alkalomhoz, helyszínhez, korhoz és tulajdonképpen mindenhez másfajta tónusokat használt, nagyon sok pluszt ad az egészhez. Összességében azt tudom mondani a kötetre: nagyon jó! Ha valaki nem ismeri Vonnegut műveit, annak tökéletes belépő lehet ebbe a humorosan abszurd, de mégis valós világba. Rajongóknak pedig abszolút kötelező.

A bejegyzés trackback címe:

https://hetkoznapigeeksagok.blog.hu/api/trackback/id/tr1716751944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása