Hétköznapi Geekságok

10 éves a második Dredd bíró film

2022. július 11. - Gubán Bélu

2.jpgIsmét egy filmes évforduló, és számunkra kedves. Egyrészt a címszereplőt alakító színész személye, másrészt a film minősége miatt is. 2012. július 11-én láthatták először a Dredd című filmet a San Diego Comic Conon.

A főszereplőt alakító Karl Urbanról már számtalanszor áradoztunk. Rengeteg filmben szerepelt, és fantasztikus színésznek tartjuk. Azért írok többes számban, mert Tibi is szerelmes Karlba, nem csak én.

Vagy lehet Tibi Lena Headey-t mondta a film kapcsán. Mindegy is.

A helyszín Mega-1 (1-es Metropolisz), a 21. század vége, 22. század eleje. De ezt már mindenki tudja. A probléma, hogy egyetlen városban 800 millió ember él, és percenként 17.000 bűneset történik, amiknek csak a 6%-ával tudnak foglalkozni a bírók, akik egy személyben ítéletvégrehajtók is

A filmben először találkozik Dredd és Anderson bíró, utóbbi újonc, és telepata képességekkel rendelkező mutáns. Dreddre is akasztják, csak hogy rontsa körülötte a levegőt. Dreddtől függ, hogy bíró lesz-e Andersonból, vagy sem, és eleinte nagyon nem szíveli.

4.jpgAnderson kiválasztja az első megbízatásukat, hármas gyilkosság az egyik blokkban. Néhányan lenyúzva fejest ugrottak a betonba 100 emelet magasról. Szuper módon indul a dolog. Dreddék őrizetbe veszik Kayt, aki Anderson szerint a gyilkosságokért felel. Aztán kitör a pokol.

A blokkot háborús üzemmódba állítják, és bezárják. Dreddék csapdába esnek egy olyan városrészben, ahol mindenki rájuk vadászik. Ez veszélyes… Ja, nem, ez gyanús. Szóval gyanússá válik, hogy miért kockáztat a helyi kábítószerkartell vezetője, Mama egy tömegmészárlást, csak hogy elkapjon két bírót. Talán azért, mert az egész várost akarja, egyszer, ha megengedheti magának. Egyelőre már néhány bírót megvett.

Kövezzetek meg, de nekem a Dredd sokkal jobban tetszik, mint az eredeti film, a Sylvester Stallone főszereplésével készült 1995-ös Dredd bíró film. Egyrészt a cselekménye teljesen követi a képregények sémáját, hasonló egyszerűségű, igazi, vérbeli akciófilm. A helyszínek, a lepukkant blokkváros teljesen olyan, amilyennek lennie kell. Hogy Dredden végig fenn marad a sisak, ugyancsak a karakter része. Ő a törvény, nem láthatjuk az arcát, ahogy a képregényben sem mutatja meg sosem (pl. amikor az átkozott földre száműzik a Necropolis előtt, ott is hatalmas kalappal fedi az arcát, nehogy látható legyen). Tudom, hogy ez utóbbi csak kis apróság, de ezzel nagyon sokat lehet tenni az élmény érdekében.

6.jpgAz akciók is nagyon látványosak a filmben, és a speciális effektek is rendben vannak szerintem. Van itt napalmmal bűnöző égetés, lerobbanó kéz (az idióta nem tudta, hogy a lawgivert csak a bíró használhatja, más kezében visszafelé sül el), kábítószeres flash időlassítás, agykisütés szájon át, golyószórós tömeggyilkolás, robbanások (kabumm!), speckó veretős zene.

Karl Urban zseniális színész, és ezt a Dreddben is megmutatta már (meg korábban még számtalan szerepében). Még a szája is tökéletesen áll, annak ellenére, hogy nem látjuk az arcát, mégis játszik, és tökéletesen teszi. A mozgása, a testtartása, mimikája, ez a faarc, a szájtartás mind-mind olyan, amilyennek Dreddnek lennie kell.

Mit is írhatnék zárszónak? Csak azt, hogy nézzétek meg a filmet. Jó szórakozást!

7.jpg

Bélu voltam, sziasztok!

A bejegyzés trackback címe:

https://hetkoznapigeeksagok.blog.hu/api/trackback/id/tr4017859541

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dan da Man 2022.07.15. 08:16:26

Én meg az Anderson-t sunáznám. És mivel telepata (ami majdnem olyan, mint a tevepata), könnyen kiolvasná ezt a gondolatot a fejemből, és nem kéne vele hosszas köröket futni, mer' egyből mondaná, hogy "lecgó" vagy "nátinemilliönjírz".
Egyébként pedig sokkal jobb volt a második film, és őszintén sajnálom, hogy nem készült hozzá folytatás, mert abszolút megérdemelte volna, és érdekes is lett volna. De hát ilyen a piacgazdaság Hollywood-ban...
süti beállítások módosítása