Hétköznapi Geekságok

James Bond - Warren Ellis omnibus

2022. október 02. - Kalmár Tibi

Nem én vagyok a legnagyobb James Bond rajongó a világon. Bár többször is megnéztem a filmeket, és van köztük pár, amit még meg is fogok. A könyveket nem olvastam, pedig szeretek olvasni, de nem volt a környezetemben. És igazából ingerem sem volt ehhez, pedig 1953-ban adták ki az első sztorit. Magyarul mostanában nem is kapható, esetleg használtan, szóval lehetőség sem igazán van. Volt egy filmsorozat, a "Fleming", az nagyon bejött. És vannak képregények is. A Dynamite Entertainment több füzetet/kötetet is adott ki, ezeket eddig csak digitálisan szereztem be, megszámoltam, 33 darabot.

Na de... A Vad Virágok Könyvműhelynek köszönhetően magyarul is olvashatunk Bond kalandokat. Egyelőre kettőt, képregényben. Akár két külön, puhatáblás kötetben, de egy kéménytáblás, gyűjteményes csodát is beszerezhet az erre vágyó. Én is utóbbit választottam, és nem bántam meg! Pár milliméter híján 18×28 cm, 328 oldal, vörös jelszőszalag, papírborító, extrák. Sokáig ki sem nyitottam, csak gyönyörködtem benne. (Ínyenceknek még elérhető - némi extra zsetonért - az író által dedikált, 100 darabra korlátozott verzió is.)

Egyre több szerzőre mondhatjuk már itthon, hogy a munkáit ebből-abból a kötetből ismerhetjük, mert az utóbbi években nagyon sok képregény jelent meg magyarul is. Én már csak nagyon-nagyon ritkán veszek külföldit, éves szinten is elenyésző mennyiséget, mivel folyamatosan jönnek a szebbnél szebb és általában az eredetinél sokkal jobb minőségű hazai kiadások. Persze, a fordítás nem eredeti, de túl nagy gondok nem szoktak lenni ezen a téren. A rajzoló Jason Masters, akire sajnos nem illik az ezt megelőző pár mondat. Pedig dolgozott már DC és Marvel képregényeken is, pl.: Amerika Kapitány, Wolverines, Batman, Batwing, Batwoman. Viszont az író neve már minimum ismerősen cseng, egy igazi nagyágyú: Warren Ellis. Itt aztán van hazai megjelenés: Transmetropolitan, Marvel Kapitány, Mennydörgők, Vasember (Extremis), Fantasztikus Négyes (Újvilág, a Panini kiadás). És remélem, ezzel még nincs vége!

A Dynamite Entertainment 2014 környékén találta ki, hogy lehetne egy Bond szériájuk. Ekkor már túl voltunk a harmadik Daniel Craig filmen, köztük a 2012-es - fantasztikus - Skyfall-on, és ezt a sikert szerették volna meglovagolni. Meg is találták a megfelelő írót, aki megtalálta a megfelelő rajzolót. (Nem véletlenül írtam kétszer is, hogy "a megfelelő".) 2015 novemberében, az új film - Spectre - megjelenésével egyidőben adták ki az első füzetet, a Vargr sor nyitányát. Az elején annyira buborékok és szöveg nélkül operál, hogy megijed az ember: ebben nem is lesz szöveg?! Igazi dinamikus akciójelenetek, törik a csont, fröccsen a vér, ugrik, esik, tör, zúz. Elmeséljem, miről szól? Nem fogom. Van benne valamilyen újfajta drog, egy doki, több bűnszövetség, félrevezetés, cselszövés. De, ami a legjobb: több csavar és váratlan fordulat. Kiszámítható, de mégsem. A kötet címe, a Vargr ismerősen cseng sok mindenki fülében. Az északi mitológiában gyakran találkozhatunk ezekkel a hatalmas erejű farkasokkal, de Tolkien műveiben is ott vannak a vargok (eredetileg vargr, angol alakjában warg). Ennek tudatában, majd az elején megismert szakállas "úriember" megismerése után elkezd variálni az agyunk. Jó irányba? Nem.

A második kötet első füzete, az Eidolon következő évben, 2016-ban jelent meg. A szó jelentése lehet idealizált személy, dolog, vagy jelenthet kísértetet, fantomot. Okulva az első kötetből, ne nagyon alapozzunk arra, hogy ismerjük a cím jelentését. Sőt, itt inkább utólag lesz értelme. Most egy bonyolult összeesküvésbe csöppenünk, ami beláthatatlan szintekig hálózza be a rendszert. "Szuperkatonák" (nem szupererő, hanem az elért eredmények és természetes tehetségek alapján) támogatják azt, amit és akit nem kellene. Vagy fene tudja... MI5 kezdeményezésre az MI6 nem használhat lőfegyvert belföldön, mert hát a hatosok a külügyesek, az ötösök a belügyesek. Logika van benne, de "kicsit" megnehezíti a létezést. Na, így kellene valahogy megoldani a helyzetet. Lehetetlen? Igen.

Tudom, nem árultam el sokat a történetekről, nem is volt célom. De nagyon Bond minden. Szinte Fleming is írhatta volna őket. Nem tudom, mennyire rajongója Ellis, de az biztos, hogy ismeri a műveit. Persze kihagyhatatlanok a "főgonosz csapdát állít Bondnak, amiből tuti nem mászik ki" jelenetek, amik a klasszikus Bondok kötelező, és egyben vicces részei. Meg egyéb apróság, ami csak a "bondosokat" izgatja. Szeretném azt mondani, hogy mindenkinek szólnak ezek a képregények, de jó eséllyel nem így van. Viszont: ha valaki önszántából megnézte a filmeket, akár többször is, ne gondolkodjon sokáig!

A bejegyzés trackback címe:

https://hetkoznapigeeksagok.blog.hu/api/trackback/id/tr5717927087

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása