Hétköznapi Geekságok

Hellboy Rövid Történetek 2.

2023. január 26. - Gubán Bélu

img_20221225_112534.jpgTovábbra sem állunk le a Mignola-verzum köteteivel. Van betárazva néhány Hellboy kötet még, csak elolvasásra várnak. Ma a Hellboy – Rövid történetek második kötetét hoztam el nektek, ami a Gonosz két arca alcímet viseli.

A kötetben szereplő történeteket Mike Mignola írta, egy részét ő is rajzolta, míg a másik felét Richard Corben. Összességében elmondható, hogy egy rendkívül horrorisztikus válogatás lett.

A Hellboy Rövid… kötetek több, egymással össze nem függő történetet tartalmaznak. A második kicsit boszorkányosra, koboldosra sikerült, egy kis szellemházasdival. Nem is tudtam letenni, egyben el kellett olvasni.

A leghosszabb történetben Hellboy és két társa egy vidéki kis faluban szállnak szembe a sátán egyik megtestesülésével, és annak szolgáival, a boszorkákkal. Szerintem egy nagyon jól felépített történet, érdekes fordulatokkal, és Corben rajzainak hála iszonytató kinézettel.

img_20221225_111635.jpgKapunk két koboldos történetet, mindkettő nagyon vicces, és laza. A koboldok kicsit balfácánok, babákat rabolnak el, vas allergiájuk van, viszont sajátos szabályok alapján működnek. Hellboy alkut köt velük, hogy a babáért cserébe eltemet egy rég felakasztott szimpatikus tetemet, viszont nem olyan könnyű a dolga, mint elsőre hitte.

A gonosz két arca című történetben zombik moziznak, két filmet néznek meg, amikben Hellboy egy-egy rémes házba látogat.

Az utolsó történet a Vascipő, aki egy nagyon kemény kobold. Volt, amíg Hellboy meg nem érkezik.

A kötet végén, néhány oldalon Corben vázlatait, magyarázatait láthatjuk, olvashatjuk. Szerintem sokkal jobban néznek ki a rajzai fekete-fehérben, mint kiszínezve, de ez én vagyok. Mike Mignola művészetébe pedig régóta szerelmes vagyok. A Pokolfajzat akkor az igazi, ha teljesen ő veszi a kezei alá.

A kötet tényleg rohadt jól sikerült. Letehetetlen olvasmány.

Bélu voltam, sziasztok!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

40 éves a Szupercsapat (A-Team)

p7892304_b_h9_ab.jpgHalljátok ezt a furcsa hangot? A távolban… mintha… igen. Én hallom. Valami zöld. Egy erdő? Katonai bakancsok? Ugrálnak emberek helikopterből valamiféle indulóra. Mégis mi lehet ez? Valaki monológba kezd.

„Tíz évvel ezelőtt egy különleges kommandó egység tagjait elítélték egy általuk el nem követett bűntény miatt, ám az ítélet kihirdetése előtt sikerült megszökniük. A kormány máig is körözi őket, de szerencsés módon mindig találnak kibúvót. Ha bármilyen megoldhatatlannak tűnő problémája van és véletlenül sikerül megtalálnia őket, talán önt is kisegíti: a Szupercsapat.”

Az amerikai NBC csatorna 1983. január 23-án kezdte el sugározni az öt évadot megélt akció-sorozatát, az A-Team-et, magyarul a Szupercsapatot. Akárhogy is számoljuk, negyven éves lett. Ennek örömére megnéztem az első két részt, és ismét beszippantott a gyerekkor nosztalgikus hangulata.

Szerettük nézni hétvégente a Szupercsapatot, természetesen apámmal. Nem annyira női program egy volt katonai osztag zsoldoskodása menő zenére, no meg az állandó lövöldözés és a személygépjárművek levegőbe repülése sem.

nevtelen.jpgA csapat vezetője Hannibal Smith (George Peppard), míg Szépfiú (Dirk Benedict), bolond Murdock (Dwight Schulz) és Rosszfiú (Mr. T) mind-mind más területeken zsenik. Mindegyikük karizmatikus karakter, jó színészeket találtak a szerepekre.

Az első rész szerintem zseniálisan sikerült. Akciódús, humoros. Nekem a kedvencem az volt, amikor Hannibal Godzilla jelmezben menekül állandó nemezise, az ezredes elől. Mondtam is Biankának, hogy a szivarozó dinoszaurusz, az lesz a főszereplő. Murdockot a diliházból menekítik ki, ez állandó esemény a sorozatban, mivel róla nem hiszik el, hogy bármilyen rosszaságra is képes lenne. Schulz nagyon jól hozza a karaktert, talán az övé a legnehezebb meló, és megoldja simán. Egyébként ő a pilóta, aki mindennel, aminek van két szárnya, fel tud szállni. R.F. az illetékes „mekkelek”, fegyvereket, járműveket eszkábál, és marha erős. Mr. T pankrátorkodott is, jókötésű csávó. Hannibal meg az ész, aki imádja, ha egy terv sikerül (na ugye?). Én mindig Hannibal akartam lenni, amikor „Szupercsapatosat” játszottunk.

maxresdefault.jpgAz első dupla epizódban mexikói drogkartellel kerülnek összetűzésbe a csapat tagjai (ekkor még szépfiút nem Benedict alakította). Egy riporter tűnik el, és munkatársa, a csinos Amy (Melinda Culea) béreli fel a csapatot a kiszabadítására, csak aztán sikerül egy nagyobb ügyet is felgöngyölíteni természetesen.

A második rész már a szokásos, és emlékeimben élő epizodikusságot hozta a szektavezérrel vívott háborúval. Így eszembe juttatta, hogy kicsit ugyanolyan volt minden rész. Lődöznek, repkednek a kocsik, elkapják a csapatot, kiszabadulnak, barkácsolnak, harcolnak, Murdock helikopterezik (de nem úgy!) megint, majd győznek. Kezdhetjük elölről. Minden részben más a gonosz, akit le kell győzni, viszont legalább ugyanolyan hülye, mint az előzők.

A sorozat erőssége szerintem a fantasztikus színészeken felül a főcímdala, amit imádok, az, hogy minden részben képes hangulatot teremteni, és habár a cselekmény lehet sablonos, a párbeszédek egyáltalán nem azok. Az is biztos, hogy marha látványos, amikor redbullt itatnak a kocsikkal, de egy idő után, valljuk be, kicsit sok lehet a jóból.

borito.jpgA sorozatnak felrótták, hogy túl erőszakos. Erre egy anekdota jut eszembe. Egyszer elmulasztottam egy részt, amit apám látott, és azt mondta, hogy „ezt bizony kár volt kihagyni”. Mondom neki „miért? Ez más volt, mint a többi rész?” Azt mondta erre apukám, hogy „most meghalt benne egy ember”. Erre én felröhögtem, hogy „ne viccelj már, a Szupercsapatban?” Lehet egyszer-kétszer azért előfordult, de nekem egyáltalán nem rémlik.

Ha minden igaz, a Tv2 sugározta nálunk először, ami így a kilencvenes évek végére esik, ekkorra már elmúltam tíz éves, szóval nézhettem mindent is. Az eredeti, nem szinkronizált változat helyett nekem a magyar hangokkal maradt meg emlékeimben a sorozat. Azért a magyar változat olyan szinkronszínészekkel operált, mint Szersén Gyula, Viczián Ottó, Csuja Imre, Gesztesi Károly, Kökényessy Ági.

Ez megint hosszúra sikeredett, pedig nem akartam. Mindegy, ez már ilyen lesz.

Szerintem a főcímdalt most hallgassátok meg. Engem a hideg rázott, annyira jó.

Itt is van a link.

Bélu voltam. Sziasztok!

25 éves a Resident Evil 2.

img_20230115_214426.jpgÁltalában nem valaminek a második részéről szoktak egy megemlékezést írni, viszont egyrészt nekem az egyik kedvenc gyerekkori játékom lett ma éppen 25 éves, ami pedig nem más, mint a Resident Evil 2.

Gyerekkoromban rengeteget kockultam a vadonat új Pentium II-es gépemen. :D Repült az a gép nagyon, és tizenkét-három éves lehettem, amikor karácsonyra megkaptam a játékot. Olyan korban volt ez, amikor „Ezt vedd meg!” cím alatt csomó jó játék jelent meg, és marha olcsónak számító áron akkoriban. Nem is értettük, hogyan érte meg a gyártónak. Valószínűleg sehogy.

A Resident Evil 2. zombihorror a javából. Raccoon Cityben elszabadul a pokol, amikor az Umbrella laboratóriumából kiszivárog a mutáns T-vírus, meg mindenféle förmedvény. Itt minden zombi, ember, állat (vannak kutyák és varjak például), sőt azt hiszem néhány mutáns sejttenyészet is elszabadul, amiket én csak „nyelvesnek” neveztem (valahol nyáladzóknak hívták őket, eredeti nevük Licker).

img_20230115_214442.jpgA játék két CD-jén (igen) két játszható karakterrel mehettünk végig a földi poklon, különböző játékmódokkal. Ha valakinek nem ment a túlélő mód, amikor sokszor futásnak kellett eredni a túlerővel szemben, és az tényleg igazi túlélő horror volt, egy-két könnyebb, fegyverekkel teli móddal vihette végig a játékot, bár ennek így az élvezeti értéke jelentősen lecsökkent, én csak egyszer-kétszer próbáltam ki a darálást.

A játék erőssége az akciódússága és a félelemkeltés mellett a logikai játékok széles felhozatala volt. Rengeteget kellett kutatni benne, különböző cuccokat összerakni, bizonyos helyekre illeszteni, olvasgatni a szereplők jegyzeteit, nézegetni a térképet. Nekem mégis az volt a kedvencem, amikor a nyílpuskával a falhoz szegeztem azokat a rohadt varjakat. A grafikáról annyit, hogy nekem a hátterek kifejezetten bejönnek még a mai napig is. A rögzített kameraállások melletti külső nézetes futkározás során néha meg kell állni, gyönyörködni az adott helyszín „szépségében”. Az irányítás és a karakterek mozgása, kinézete természetesen nem tökéletesek, a grafikai megvalósítás is röhejesnek hat, de az Isten szerelmére! Ez a játék már negyed évszázados. És akkoriban nekünk ez tényleg maga volt a tökély.

img_20230115_214631.jpgA Resident Evil hatalmas franchise-zá nőtte ki magát az utóbbi két és fél-három évtizedben. Rengeteg, ebben a világban játszódó játék, animációs film, élőszereplős film, képregény, regény jelent meg, miközben az igazi fanatikusok különböző figurákat is a polcaikra tehettek.

Nekem a filmek közül, megvallom, a legutolsó tetszett a legjobban. Eseményeiben hű volt az első két játékhoz, azokat vegyítette, és sok képkockánál kirázott a hideg, amikor húsvéti tojatokként láthattam őket. Viszont Leon Kennedy karaktere rendesen el lett tolva, sehol a macsó, talpraesett Nick Carteres-re kettéfésült hajú szépfiú, akit megismerhettünk a játékokból. Viszont a Paul W. S. Anderson-féle Milla Jovovich főszereplésével készült borzadályoktól már minden jobb. Az animációs filmek még hozzák a játék világát nagyon, kicsit statikus, élettelen környezetben játszódnak, viszont teljesen élvezhetők (vannak benne nagyon komoly szörnyek).

A játékkal az évforduló kapcsán megpróbáltam játszani Windows 10 alatt, viszont majdhogynem lehetetlen küldetésnek bizonyult. Ez főleg annak köszönhető, hogy a játék követelményei között fellelhető illesztőprogramok nagyon elavultak. Kis gépészkedést követően viszont sikerült valahogy megkerülnöm a rendszer figyelmeztetéseit, és elindult a játék, kis képernyőn.

3894gewd-1920.jpgSajnos nem sokáig jutottam vele, mert a mentést nem engedte már, és néha kidobott egy-egy töltőképernyőnél. Sajnos csak ennyi maradt ebből az élményből, néhány 10 perc szórakozás.

Most jön a lelkis rész, akit zavar az ilyen, az nyugodtan ugorjon a képekre.

Talán mégis azért is fontos nekem a Resident Evil 2, mert amikor ránézek ezekre a CD-kre, mindig eszembe jut anyai nagyanyám, aki utolsó éveiben velünk élt. Az ő szobájában volt felállítva a számítógép asztal és rajta a gép, mert máshova nem annyira fért el. Mama folyton nézte, ahogy zombikat gyilkolok, és szurkolt, hogy ezúttal ne haljak szörnyet annál a bizonyos résznél, ahol épp legutóbb megpusztultam. Sokszor kérdezte, hogy hogyan is szaporodnak a zombik? Hát tudja a franc, de rohadt sokan voltak. Totál be volt pörögve, amikor valami végre sikerült, és új helyszínre érkeztünk.

img_20230115_214552.jpgMondjuk Mama nagyon laza volt, az előfizetett Pókembereimet először neki kellett mindig elolvasnia. Viszont nagyon vigyázott rájuk. Szóval ezekről a kockaságokról mindig ő jut eszembe.

Ja és a végére a lényeg, 25 éves a Resident Evil 2, aminek már van felújított változata, lehet egyszer majd teszek azzal is egy próbát. Talán, majd ha megjelenik „Ezt vedd meg!” kiadásban.

A képeken a Resident Evil cuccaim és a játékból kivágott jelenetek láthatóak, a rossz képminőségért előre elnézést kérek.

Bélu voltam! Sziasztok!

 

15 éves a Breaking Bad/Totál szívás

Próbálok rövid lenni. :) Nem akartam elővenni egy akárhány éves sorozatot, csak azért, mert éppen megnéztem. Viszont nemrég értem a végére, és az utólagos olvasgatás közben ma azt látom: 15 évvel ezelőtt adták le az első epizódot. Napra pontosan, 2008, január huszadikán. Akkoriban annyit tudtam róla, hogy egy középiskolai tanár súlyos beteg lesz, majd elkezd metamfetamint gyártani, hogy legyen a családnak némi anyagi háttere, amikor ő már nem lesz. Ez annyira nem hozott lázba. Azóta eltelt 15 év, egy haver is nemrég nézte, beszélgettünk, belefogtam, úgy maradtam. Ha az embernek van hozzá gyomra, akkor egy nagyon jó sorozat, ami felváltva és egyszerre krimi, dráma, tragédia, thriller, mexikói western (ha van ilyen), de a humor is gyakran felüti a fejét, leginkább fekete humorként. Kár lett volna kihagynom, remek szórakozás! Boldog tizenötödik évfordulót a „Breaking Bad”-nek (vagy a „Totál szívás”-nak, ha úgy tetszik)!

Bélu Marvel Olvasónaplója 3. - Amerika Kapitány

img_20221213_211702.jpgMa két kötetet hoztam el nektek, mivel szorosan összefüggnek: Amerika Kapitány – Kizökkent Idő és A Tél Katonája (NMK 4. és 7.). Jöjjenek hát.

A képregényeket Ed Brubaker írta és a nagy részét Steve Epting, egy másik részét Michael Lark rajzolta. Azért emelem ki Lark nevét, mert az ő rajzai szerintem tökéletesek lettek, amíg Epting maximum erős közepes nálam. Engem kifejezetten zavar, ha egy rajzoló nem tud kétszer ugyanúgy lerajzolni egy arcot, arányokat sem nagyon ismerve. Egyszer harmincasnak, másik panelen negyvenesnek néz ki ugyanaz az alak.

Ettől a megjegyzéstől eltekintve nem véletlenül lettek ezek a képregények mára klasszikusok. Brubaker nagyon jó mesélő, és nagyon jól tekergeti ide-oda a cselekmény szálait, néha kicsit krimisen, noirosan.

Amerika Kapitány története visszaemlékezéseken keresztül válik teljessé ebben a két kötetben. Miközben a jelenben az emlékekkel keveredő rémálmok kínozzák, megjelenik néhány különböző okból a várost lerombolni akaró terrorista. Valaki rejtőzködik, míg valaki nyíltan kiáll a nyilvánosságra.

A közös bennük az, hogy mindenki a hatalmat akarja, a kozmikus kockát, no meg Kapi orra alá borsot törni, megkínozni, stb. stb.

img-9e6403212e710c6e47db145fecbb0efb-v.jpg

Nekem kifejezetten tetszett a Kizökkent Idő, amiben a valóság és képzelet keveredik. Amerika Kapitány és a 13-as ügynök kalandjait viszont simán fölözik a visszaemlékezések a második világháború idejére. A kötet végén pedig Jack Monroe magányos halála (ez a történet címe) rendesen szájba ver. Jack a Kapi megfagyását (emiatt halottnak hitték) követően volt Bucky, és Kapitány is, viszont a kezdetleges szérum, amit kapott, lassan lebomlik a szervezetében, és így bomlik meg az ő agya is. Zseniálisan felépített pár oldal volt ez. Ez a kötet a Captain America vol 5. 1-7 számait tartalmazza.

img-09a56fbd5747aae5e99ec46e68f2acbf-v.jpg

A Tél Katonáját szerintem senkinek nem kell bemutatni. Bucky a háború után orosz kézre kerül. Egy kar híján találnak rá az óceánban, és úgy gondolják, hogy hasznukra lehet az USA elleni hidegháborúban. Bucky nem kapott a szérumból, viszont hatékony kiképzést kapott, így korábban is ő volt az, aki Kapi helyett bemocskolhatta a kezét. Az oroszok kimosták az agyát, és saját céljaikra használják. A Tél Katonája fedőnév tehát az agymosott Bucky, akinek a képregénytörténelemben számos, balesetnek álcázott halál fűződik a nevéhez, és végül a Kapitánnyal is összetalálkozik. A Tél Katonája kötet a Captain America vol. 5. 8-9. és 11-14 számait tartalmazza.

Szóval két fordulatokban gazdag, látványos akcióparádét sikerült elolvasni, amiknek nem Epting rajzai az erősségei, hanem Brubaker történetmesélése és Lark sötét második világháborús rajzai. Mozgalmas az egész egyébként, és egy percig sem unalmas. Minden rajongónak ajánlom.

Maradnak a polcon tehát.

Bélu voltam, sziasztok!

Spawn Istenölő - A Tél királya

img_20230103_170825_985.jpgAz Istenölő Spawn első kötete egy önállóan is teljes értékűnek számító történetet tartalmazott, összességében nézve nem igényelt folytatást. A vége teljes katarzis, nem egy szószátyár kötet, viszont ennek ellenére mégis mély tartalommal bírt és katartikus lezárást kapott.

Bairn története mégis kapott egy folytatást. Brian Holguin írta ezt is, a rajzokon Philip Tan dolgozott, kihúzóként még vagy öten működtek közre. Ennyiből lejön, hogy egy igen összetett munka ez az Istenölő. Az első rész történetét és festői rajzait nehéz lett volna überelni, viszont sikerült megközelíteni.

Ez a kötet teljesen más, mint elődje, mégis szórakoztató. Nem köpi szemen a karaktereit, tisztelettel bánik velük, és az olvasóval is. Sokkal több benne az olvasnivaló, viszont cseppet sem unalmas. Brian Holguin eddig is az egyik kedvenc Spawn íróm volt, és ezzel is csak erősítette az ingeremet arra, hogy oltárt állítsak neki a szoba egyik sarkában, csak Biankának valószínűleg ez nem tetszene.

img_20230103_132108.jpgAz első kötettel ellentétben a második rész nem kapott lezárásként is értelmezhető véget, és én még olvastam is volna tovább. Megszerettem a karaktereket, Bairn is jobban bemutatásra került, és a társául szegődött csínytevő Dromo humoros megnyilvánulásai is tetszettek. Nem tolja a pofánkba a direkt humort, csak finoman van adagolva, sokszor kicsit szituációsra sikeredve, de az ilyet is szeretem.

A cselekményről spoilermentesen nem sokat lehet elárulni. Spawn rámegy a kardjával a Tél királyára, aki kannibál, meg még pár istennel is összetűzésbe keveredik. Kő kövön nem marad, annyi szent. Folyik a vér, repkednek a testrészek, csihi-puhi és csatazaj. Súlyában nagyon közelít az Armageddonhoz.

Tetszett, na. Szerintem a legkomplexebb Spawn kötet, nem ismétli önmagát, lerí róla, az alkotók is élvezték, hogy Spawn-t írhatnak-rajzolhatnak.

img_20230103_133906.jpgA képregény összetett mitológiájából is kapunk ízelítőt, meg az alkotók vázlataiból. A kötet ismét gyönyörű keményfedeles kivitel, fényes papíron. Breitenbaumer László for President. Vagy valami ilyesmi.

Bélu voltam, sziasztok!

Béla Marveles Olvasónaplója 2. - Káosz

img_20221212_192624.jpgBrian Michael Bendis már számtalanszor bizonyította, hogy fantasztikus író. A mai Marvel képregénnyel sem okozott csalódást, a következő a Bosszú Angyalai – Káosz című kötet.

Az Avengers #500. száma azért rendesen elindított egy hullámot. Bendis sose sajnálta a karaktereket, simán kinyírt bárkit, akinek halálát a történet megkívánta. Ezt csak a Pókember esetében nem tudtam neki megbocsátani, de az egy másik történet. Viszont ez a Káosz című történet nagyon szívbe markoló volt.

Az NMK 3. száma az Avengers 500-503 számait és a Finálét tartalmazza. Igazából ez egy jól sikerült kötet, van eleje, van vége. A káosz tényleg durván összevisszaságot jelent, de mégis valahogy van az eseményekben összefüggés.

A kötetben minden népszerű hős megfordul, felsorolni is kár őket, mert napestig lehetne. Igazából a történet középpontjában Wanda Maximoff és a sajnálatos elmebetegsége áll, ami miatt rendesen felborul a rend, és ennek végzetes következményei lesznek az Angyalokra nézve.

img-57e192f56d068c58d20e845d9dcc4486-v.jpgA kötetben többségében David Finch rajzait nézegethetjük, miközben akad a kötetben rengeteg olvasnivaló is. A Fináléra viszont rengeteg vendégrajzolót sikerült összeverbuválni, így két oldalanként más-más rajzokban gyönyörködhetünk. Olyan nevek működtek itt közre, mint Alex Maleev (nekem a Póknő miatt volt ismerős), Darick Robertson (The Boys), vagy David Mack (Daredevil). Őket ismertem korábbról is, ezért emeltem ki a nevüket.

Kifejezetten tetszettek a különböző stílusú rajzok, és az, hogy az egésznek olyan nosztalgiaszaga volt. Főleg a „régi szép időket” idéző oldalak voltak a kedvencek, de igazából az egész összességében tetszett.

A Bendis-féle Angyal kötetek kihagyhatatlan darabok. A Káosz is ilyen, a Bosszú Angyalai legsötétebb napjáról szóló történet marad a polcon.

Jöhet a következő NMK kötet…

Bélu voltam. Sziasztok!

Café Postnuclear 2.

img_20221229_141824.jpgNagyon régóta vártunk egy képregény folytatására, pontosan 2015 óta, amikor is a nagy képregénydömping előtt megjelent egy magyar Mad Max koppincs. Kicsit sárgább és savanyúbb, de a miénk volt. Szerettük is. Bár cseppet sem volt tökéletes a Café Postnuclear, mégis finoman adagolta a nosztalgiát, a poénokat, amellett, hogy a kocsikázós elődjéhez mérten sem volt semmi értelme.

Vannak ilyen öncélú dolgok, amik magukért léteznek, és nem kell bennük többet látni, mint amik. Szűcs Gyula és Budai Dénes képregénye egyáltalán nem a kedvencem, viszont meg sem fordult soha a fejemben, hogy ne lenne a polcra való. „Mesztelen nök”, „kiha..lni .es.élyes”, meg egyéb jól elszórt humorbonbonok, és néhány kivételtől eltekintve sokszor tényleg jók a rajzai.

Úgy voltam vele, ha csak kicsit olyan képregényt kapok így 7 év után, mint az első rész, bánja a fene az árát, megveszem a Café Postnuclear második részét. Egy vaskosabb kötetet kaptunk, előrendelőknek készült fénykép extrákkal, tényleg pofás kinézet, a papír is kellemes vastagságú, ez nem szakad szét egy könnyen.

img_20221229_144945.jpgDe eléggé csalódott vagyok. Egyrészt ebben a részben nyomokban sem tapasztalható az első rész humora, másrészt a rajzok erőteljesen hullámzók lettek.

Sikerült-e elkapni a korábbi hangulatot? A karakterek által random emlegetett retro kifejezések szerintem erőteljesen lehúzzák a képregény mondanivalóját, és bizony ezekből van dögivel. Folyton csak bosszankodik az egyszeri olvasó, hogy ez már megint mi. Néhány példa:

 „Végül az országút harcosa Budán lenyomja a tűzhegy varázslóját.” (utalva a feltámasztott lapozgatós könyvekre, amiket Gyula ad ki újra itthon, hiánypótló kezdeményezés, az biztos)
„Ezt a zacskó szotyit Tito láncos kutyáitól loptam…” (Tito volt az imperialisták láncos kutyája a szovjet propaganda szerint)
„Azt ne mondd, hogy a kukorica gyermekeivel is összebalhéztál!” (Stephen King regény)
„… Ti meg piknikeztek az árokparton.” (a Stalker regényre utal)
„Minden ellenállás hasztalan…” (Star Trek, a borg mondta ezt az asszimilálni kívánt egyedeknek)

Ezek a direkt szájbarágós poénnak szánt mondatok, és a folyton-folyvást előkerülő dalszöveg-idézetek egyáltalán nem viszik előre a sztorit, nehézkessé teszik az olvasást, és szerintem nem túl sok eredetiséget hordoznak. Igazából a kötet nagy részében egy nagy idézetgyűjteményt olvashatunk, a végén a karakterek már nem is beszélnek, csak egy régi dalszövegre gyepálják egymást. Majd végül csak a főgonosz gondolatait „halljuk”, amik szép cirádás betűkkel vannak felvésve a panelek valamelyik sarkába.

img_20221229_140803.jpgAz első rész erőssége a vizualitásban nyilvánult meg szerintem, hogy az olvasó felfedezi a képeken elrejtett húsvéti tojásokat. A második részben meg kapjuk a fentieket, meg az emberfeletti embert legyártó kommunista nácikat, akik Gagarinoknak és Tyereskováknak nevezték el a klónozott emberek prototípusait, miközben már nincs Mad Maxezés, sem „gyere ide Szűcs Judit, hadd húzzam le a bugyid”.

Az első rész rajzai sem voltak tökéletesek, viszont korántsem voltak annyira hullámzóak, mint ebben a kötetben. Az első harmadát kifejezetten szépnek találtam, mintha észlelhető lett volna valamiféle fejlődés a rajzokban, de ez elhamarkodott megállapítás volt. Vannak olyan egész oldalas rajzok, amiket simán feltetováltatnék másnak a hátára (allergiás vagyok a tűre), máskor meg az előtérben lévő karakterek elválnak a háttértől, mintha nem jutott volna már rájuk tinta. Színtelenek, és kihúzva sincsenek rendesen. Máskor meg a fekete filces kihúzás, zavaróan, túl erősre sikeredett néhány rajzon.

Nyilván nekem semmi sem jó, iszok is egy fél liter pitralont, hátha attól majd jobb lesz.

Bélu voltam, sziasztok!

img_20221229_135805.jpg

Mostanában olvastam - Bubi Bolt edisön

Még nem írtam a Bubi Bolt köteteiről. Pedig megvan az összes, viszont csak novemberben kezdtem el olvasni őket. A klasszikus Marvelek még érintetlenek, és ahogy a piac mozgását látjuk az utóbbi egy-két évben, ezekből fizetem majd a gyerekek iskoláztatását. Vártam az ideális pillanatra, és amikor megérkezett a Sólyomszem kötet, akkor elindult a folyamat. Egy csomó olyan sztori jelent meg vagy indult el, amelyet (vagy legalább egy részét) már ismertem eredetiben, és - bár mind tetszett - valahogy elvesztem a rengetegben. Na de most, nem füzetenként, hanem gyönyörű TPB kötetekben! (Igaz, itt is van két füzet.)

Összesen egy tucatnyi kiadvány, szóval felsorolni is elég lenne. Nem szoktunk kilométereseket írni, több okból sem, így ennél a felhozatalnál még rövidebb leszek. Illetve igyekszem tartani a saját olvasási sorrendem, ami nem irányadó, csak így alakult.

00.jpg

"Sólyomszem: Barton és Bishop 1." Nagyon szerettem az MCU Sólyomszem sorozatát. Ott is kiderült, hogy két Sólyomszem is elfér egymás mellett. Két kiváló íjász, de másban is jók, egy férfi, egy lány, számtalan bonyodalom. Clint Barton valahogy mégis annyi pofont kap, amennyit Bud Spencer osztogat karácsonyig. Az orosz melegítős fickók nem viccelnek, ráadásul előkerül egy sokak számára nagyon terhelő valami is. Egy szuszra olvasós.

"1872 - 1." a.k.a. "Bubi Extra 1." Na, ez egy füzet. Egy alternatív Marvel világ, vadnyugati időkben. Olvashattuk (többé-kevésbé) magyarul Gaiman 1602 képregényét, ami hasonló jellegű. Érdekes újra felfedezni az ismert karaktereket, más időben, kontextusban, de mégis önmagukhoz hűen. (A második füzetet nem említem külön, bonyolódik a sztori, cliffhanger halmok.)

"Fekete Párduc - Betondzsungel" Fú, ez is nagyon menő! T'Challa lemondott a trónról, ezzel a cuccairól is. Fenegyerek pedig nincs otthon, így a Párduc veszi át a helyét. Ha már úgyis ott jár, egy román maffiózó bandát igyekszik eltávolítani a városból, de az nem olyan egyszerű. Itt is a pofonok földjén járunk, erős és kilátástalan fordulatokkal.

"Fenegyerek: Az ördög meg a részletek" / "Fenegyerek: Omega-hatás" Itt egy kicsit csalok, mert az Omegát csak most olvastam. A Daredevil vol. 3. 7-12 füzeteit tartalmazza a két kötet. plusz ASM 677, Avenging Spider-Man 6 és a Punisher vol. 9 10. számát. Matt visszatért, van egy rablás, de aztán nem is olyan egyszerű a dolog. Jön Pókember, Fekete Macska, de így sem egyszerű. Van egy Omegadrive nevű kütyü, amit minden bűnöző magáénak akar. Fenegyerek nem buta, próbálja irányítani a dolgokat, na de Megtorló is az Omegát akarja. Van eksön bőven, de nem csak ezért jó. Mert jó!

"Doktor Strange: A mágia istene" / "Doktor Strange: A bűn városa" Egy olyan helyzetbe csöppenünk, ahol nem Strange a Legfőbb Varázsló. Ami rosszabb: Loki az. És végig tudjuk, érezzük, hogy ez nem stimmel, nem lesz jó vége. És tehetetlenek vagyunk, akár a doki. Idegesítő, de ilyen szempontból nagyon jól megírt sztori. De a következő kötetben - ami a folytatása - megint ő lesz a Legfőbb, viszont Mefisztó nagyon durva cselt eszelt ki. Csak azt nem értem, miért van Diego Luna a borítón?

"A Galaxis Őrzői: Kozmikus bosszúállók" Az univerzum fejesei kitalálták, hogy a Föld veszélyes. Vagyis nem mindenki gondolta ezt, de ettől még hoztak egy olyan törvényt, amely szerint senki sem látogathatja a Földet. A másik opció az elpusztítása lenne, de ez sem jobb, mert így az idegen védelmezők is ki lettek tiltva. Valószínűleg ez majd megállítja az Őrzőket... :D

"Howard, a kacsa: Mi a kacsa…" Ez egy eszement kötet, mert a karakter is az. Ha nem egy beszélő kacsa lenne a főszereplő, nagyon is komolyan vehető, sokszoros csavaros, átverős, de mégis kemény akció lenne ez a képregény. Így viszont poénokkal teliszórt, de azért mégis katasztrofális kimenetelű kaland. Lehetne.

"Holdlovag: Holdkóros" Ismét egy olyan, amit már láthattunk képernyőn, de mégsem. A sorozatot jó időre megszakítottam, aztán mégis előszedtem, és az utolsó 2-3 rész miatt megérte. Ez a kötet pedig sokkal jobb. Végig ott van az "akkor most mi a valós?" érzés-kérdés, és tulajdonképpen sosem derül ki. Vagy mégis, de akkor sem tudjuk. Annyira zseniálisan őrült az egész, hogy sem spoilerezni, sem elmesélni nem lehet. :D

"Mordály: Prémbeli hajsza" Ez is egy csodálatosan színes agymenés. A Galaxis Őrzőiből ismert Mordály egyéni kalandja, ahol gyilkosság miatt akarják elkapni a hatóságok. Pedig ő nem is gyilkolt! De, mégis, sokat. Csak nem úgy, nem akkor. Viszont aki miatt le akarják csukni, az úgy néz ki, mint ő. Most akkor ő az utolsó ebből a fajból, vagy nem? Ennyi a komolyan vehető rész, efölött elborulás. Szappanopera csúcsra járatva, erős Groot jelenléttel.

Melyiket ajánlom a fentiek közül? A fentieket.

Béla Marvel olvasónaplója 1. - Pókember: Hazatérés

clean.jpgNehéz a geek élete, mivel minden is kell, így egyre kevesebb hely van a polcon. Amikor elindult a Nagy Marvel Képregénygyűjtemény itthon, elkövettem egy hibát. Előfizettem rá. Ez főként azért volt hiba, mert minden hónapban fixen volt két kötet képregény, ami jött, a másik ok marha egyszerű: sok kötet nem igazán érintett meg. Így a gerinckép az nálam erőteljesen hiányos.

Megjegyzendő, hogy ami jelenleg a polcon van (kb. 40 darab maradt meg a sorból) azok vagy azért vannak ott, mert még nem olvastam őket, vagy, mert igen, és bejöttek. Jelenleg most valami Nagy Pókember és Bosszú Angyalai Képregénygyűjteményként tudnám leírni.

Most viszont elejét veszem a kétségnek, és ami megvan, jól elolvasom sorban, és egy rövid beszámolót írok róla. Szóval ez valamiféle új szekció lesz a blogon. Következik Bécike olvasónaplója, a Pókember – Hazatérés című kötetről, ami az Amazing Spider-man (2. széria) 30-35. számait tartalmazza.

A leírhatatlan és kimondhatatlan nevű J. Michael (eddig még megy) Straczynski (na ugye) írta, és az elég megosztónak számító John Romita Jr. rajzolta a képregényt. A történet szerintem teljesen rendben van, és a rajzok? Nos, Romita Jr. nekem alapvetően a tűrhető kategóriába tartozik, rajzai többségében tetszenek, de néhol, ahol elfelejtette kiradírozni a segédvonalakat, azok tényleg gázak.

A Pókember – Hazatérésnek semmi köze a filmhez. Pókit éppen elhagyja MJ, ezért nagyon depis, és ez a legrosszabb alkalom, hogy megtalálja Morlun, a mindannyiunk által ismert interdimenzionális vámpír. Ez a történet adja Morlun első megjelenését, aztán kapunk még belőle többet. Úgy jár, mint Batman, ő is visszatér, csak nála feltenném a kérdést: miért?

73189cde79a6dabde956c6140f2ce826.jpgMorlun összességében egy jól kitalált, és marha egyszerű alak. Totemekre vadászó energiavámpír. Ennyi elég is lenne belőle, de sajnos a Pókverzum visszahozza, és a Másik című (önálló? nem emlékszem) történetben is ő a főgonosz, de a Másikért nem kár, mert az egy nagyon másmilyen történet. A Pókverzum fullba nyomta a kretént, és felejtsük is inkább el.

Viszont üdítően hat egy rejtélyes alak, Ezékiel jelenléte, akinek hasonló képességei vannak, mint Peternek, csak vénebb. Ő meg akarja menteni Pókembert, és rengeteg infót szolgáltat erről a misztikus pókerő felfogásról.

Ez a Straczynski történet egy pörgős cucc, a végén egy jó csattanóval. Morlun vadászik a Pókra, mert ő egy úgynevezett totem, ami valamiféle univerzális erő hordozója. Kicsit maszlag, tovább gondolja a tyúk, vagy a tojás volt előbb kérdéskört.

Egy jó háromnegyed óra alatt elolvasható történet, rengeteg akcióval, kevés felesleges körrel, és ahogy mondtam, a végén egy csattanóval. 22 éves már a sztori, jó, hogy magyarul is olvashatjuk így egyben (már másodszor, de lehet, többedszer jelenik meg itthon, korábban a Panini Pókember sorában is olvasható volt).

Bélu voltam, sziasztok!

süti beállítások módosítása