Hétköznapi Geekságok

Bloodshot képregénybemutató

2021. augusztus 02. - Gubán Bélu

Sziasztok!

A Valiant univerzuma nekem kedvesebb sok másik univerzumtól, de ebbe ne menjünk most bele. Az évek során olvastam X-O Manowart, Quantum és Woodyt, Rait és annak folytatásait. Mindet ötletesnek, eredetinek találtam. Itthon a Valiant-nek 3 kötete jelent meg a Goobo Kiadó gondozásában, valószínűleg itt meg is áll a hazai kiadása a sorozatnak. Ha csak az utolsó itthon megjelent Valiant kötetet olvastam volna, akár mondhatnám is, nem lenne kár érte. Ez a Bloodshot, avagy Boruljon lángba a világ (Goobo, 2020.).

bs1.jpgA kötet elején megtudjuk az alapszituációt. Bloodshot egy szuperkatona (mi más), akinek a testében elszaporodtak a nanobotok, amik mindenre is képesek. Bloodshot egy szupertitkos katonai program keretében lényegében halhatatlanná válik a nanobotok segítségével, csak legyen a közelben megfelelő mennyiségű protein. A nanobotok blokkolják, vagy letapogatják a környező rádióhullámokat, újraépítik Bloodshot testét, lényegében akkor is, amikor már csontig lepucolták a húsát. Ezzel nem is lenne baj, ha nem csak ennyiről szólna ez az igen véres történet.

A szuperkatona emlékeit mesterségesen megmásították, és amikor csak szükség van rá, akkor bemondják a fülére, hogy „hejhó haver, egy csúnya afgán terrorista bántani akarja a családodat, és be kellene vonulni ismét”. Bloodshot pedig rendet tesz.

A küldetések során főszereplőnket szitává lövik (túléli), felrobbantják (túléli), megnézetnek vele egy atomvillanást (túléli), fejbe lövik (túléli). Egy igazán szerethető karakter, akiért érdemes izgulni. A történetvezetésről annyit, hogy rendkívül csapodár, és több helyen mintha kimaradt volna néhány oldal a történetből, olyan „durr bele” a következő fejezetbe. Ez főleg az utolsó fejezetnél volt feltűnő, mintha elfelejtették volna, hol ért véget a harmadik rész.

Bloodshot fejét a ronda hazaáruló szakadár ügynökök feltörik, így az új ellenség a titkos katonai program csúnya gonosz vezetői lesznek, akik korábban nagyon sok ronda dologra rávették Deadpoolt. Jaj, az egy másik univerzum, de nekem ő jutott eszembe erről az egész hamis emlékes, őrültes sztoriról, amikor azt se tudod, ki kivel van, vagy hogy mi az, ami tényleg megtörtént, és mi az, ami csak a főszereplő fejében létezik. Annyi, hogy Deadpool történetei legalább nyomokban tartalmaznak humort.

A képregény hazai megítélésének (így eladásainak) az sem tett jót, hogy a kiadása idején jelent meg a Vin Diesel főszereplésével készült ugyanilyen című film is, ami ugyancsak egy kalap trágya lett, és hatalmasat zakózott.bs2.jpg

Aki Valiant-et szeretne olvasni, ne ezzel kezdje. Rengeteg listát lehet találni a neten, hogy milyen olvasási sorrendet ajánlanak az univerzum köteteihez. Ha engem kérdeztek, önállóan is élvezhető Quantum és Woody története, a Rai 2014-es sora (4001 A.D. kötetekkel együtt), vagy az éppen futó Rai 2019-es sora, ami folytatja a korábbi történetet, és a harmadik kötet előrendelésére várok. Tibor komámat is megkérdeztem a Valiant-ről, ő Ninjakra, Toyo Haradára, és Archer & Armstrongra  esküszik.

Nem tudom, mi lesz a Valiant hazai kiadásának további sorsa (valószínűleg elengedik), de ne a Bloodshotról ítéljétek meg a dolgot. Az X-O Manowar magyar kiadása (két kötet) megér egy misét, a magyar fordítása nagyon ötletes, a története pedig… Na szóval ajánlom mindenkinek, aki egy jó űrlényes-vizigótos sztorira éhezik.

Bélu voltam, sziasztok!

(Szerk: sajnos szombaton a Goobo Kiadó mogulja bejelentette, hogy a Goobo megszünteti a kiadói tevékenységét. Sajnálatos, mivel a Valiant kiadása itthon így tényleg bizonytalanná vált, kérdés, hogy átveszi-e valaki.)

A bejegyzés trackback címe:

https://hetkoznapigeeksagok.blog.hu/api/trackback/id/tr4816641136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása