Hétköznapi Geekságok

25 éves az Alien 4. - Feltámad a Halál

2022. november 06. - Kalmár Tibi

Nagyjából kétszáz évvel az Alien 3 eseményei után vagyunk, egy Auriga nevű űrhajó fedélzetén. Ez mondjuk azt jelenti, hogy az Alien 3 magyar címe kicsit elhamarkodott volt. "A végső megoldás: Halál". Az, végső megoldás. Na, sebaj, "Feltámad a Halál". Iskolapéldája az erőltetett magyar címeknek, amiket aztán rá kell húzni a folytatásokra is. Majd jön a kérdés: mert tudsz jobbat? Nem, mert annyira és olyan régóta vannak a köztudatban, hogy nem lehet tőlük elvonatkoztatni. Jól kezdődik, már most totálisan elkalandoztam...

Tehát kétszáz évvel később Ripley-t feltámasztják. De nem úgy. Klónozzák, a maradékokból, cafatokból. Úgy voltak vele az alkotók, hogy itt egy remek forgatókönyv, sikeres trilógia, érdemes lenne folytatni. Vagyis megérné. Nyilván ők is pénzért kapják a csirke far-hátat a sarki boltban, szóval érthető. Lett volna folyatás is, de Sigourney Weaver beintett, mégsem érezte annyira a művészi értéket. Bocs, próbálok visszatérni a sztorihoz. Szóval őrült tudósok csapata feltámasztotta, mert van benne potenciál. Vagy nem is annyira potenciál, hanem a halála pillanatában egy űrlény volt benne. Ugye emlékszünk, amikor Ripley beleterminátorozott az izzó masszába, és így vele együtt pusztult el a kis féreg? Na, ezt a kis embriót - ami ráadásul egy királynő - szeretnék megkaparintani, aztán majd lesz valami. Lehetőleg sok kicsi alien, akik majd éhbérért dolgoznak, amíg nem jönnek rá, hogy a szakszervezeten keresztül érvényesíthetik a jogaikat. Vagy valami ilyesmi. Persze nem sikerült elsőre, egy tetoválás szerint a nyolcas a nyerő. Kiveszik az embriót, NyolcasRipley jól van, maradhat. Genetikailag összeépült az ember és az űrlény, az új Ripley egy nagyon jó képességű lény lett. Erősebb, gyorsabb, savasabb vérrel. Ez az egyetlen igazán menő a filmben.

Persze tudósaink nem állnak meg itt, tenyészteni akarnak. Megveszik egy űrhajó mélyalvásban lévő legénységét (zsoldosoktól, mert hát pénzért bármit, akár egy ilyen filmet is...), majd szerencsétleneket a kikelő tojások elé kötözik. Jönnek elő az újszülöttek, szokásos facehugger (arctámadó? - sosem tudom magyarul) formában. Na, ebből mi lesz? Természetesen. Persze a királynő is módosult, ott pedig az emberi DNS épült be, így szépen méhet növeszt, megtanul szülni. Más nem is hiányzik. Jó, közben jönnek, mennek, lőnek, gyilkolnak, meg ilyenek. Ezekből elég sok van. Majd születik egy másik alien-ember keverék, amely első ránézésre sem szociális munkásnak készül. Aztán megint halnak meg, többen is.

Szóval 25 éves ez a film. Meglennénk nélküle, de van sok, jóval rosszabb film is. Miért néztem meg többször is? Mégis csak egy Alien film, és azok majdnem 50 százaléka élvezhető. :D Az elmebeteg tudósok és az ötleteik, elképzeléseik. Akár jóra is lehetne fordítani a tudást, de minek? A SuperRipley. Tulajdonképpen ez van az első helyen. És Sigourney Weaver mellett Winona Ryder, Ron Perlman, Leland Orser arcát és játékát is élvezhetjük. Viszont sok a töltelék. Ami jó, az nagyon, ami rossz, az nagyon.

A bejegyzés trackback címe:

https://hetkoznapigeeksagok.blog.hu/api/trackback/id/tr1117968376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.11.06. 14:30:31

Én csak a felét néztem meg, vagy annyit sem, aztán elegem lett belőle. Kerekebb a világ, ha azt képzelem el, hogy ez a film nincs is. Nem veszítek vele semmit.

Gubán Bélu 2022.11.06. 16:36:02

@Androsz: nekem nem olyan rossz élmény ez a film. Olyan erős közepes. Vannak benne nagyon jó pillanatok, meg igen rosszak is.

arthurthedent 2022.11.06. 18:32:53

Ja, nem olyan rossz az Alien 4 mint mondjuk.... mondjuk az Alien 3. :D

Gubán Bélu 2022.11.06. 19:24:38

@arthurthedent: az alien 3 rosszabb szerintem is.

chrisred 2022.11.06. 19:48:09

Humorérzék nélkül a Jeunet filmek nem nagyon lehetnek élvezhetőek.

Gubán Bélu 2022.11.08. 22:44:16

@chrisred: inkább nem érzem ki az élét a kommentednek.
süti beállítások módosítása