Hétköznapi Geekságok

Harminc éves a Terminator 2.

2021. augusztus 16. - Gubán Bélu

Sziasztok!

Megszokhattátok tőlünk, hogy néha, tényleg nagyon ritkán, de felülünk mi is a nosztalgia vasútra, csak hogy jókat elmélkedjünk régmúlt fiatalságunkon, aminek tökéletes eszközei a „gyerekkorunk filmjei”. Nincs is jobb apropója ennek a topicnak, mint a mai nap. Ugyanis éppen ma 30 éve jelent meg itthon minden idők egyik legjobb folytatásaként emlegetett film, a Csupasz Pisztoly 2 és fél. Persze, hogy nem, de bevettétek.

Természetesen a Terminator 2-re gondoltam, azaz az Ítéletnap alcímű tudományos fantasztikus remekműre, James Cameron egyik legjobb rendezésére, Andy Vajna egyik legjobb befektetésére, minden Terminator rajongó kedvencére.

A halálosztó gépezet nagy kedvencem, többek között persze, de ezt tudjátok. A Terminator 2 után viszont erősen hanyatlott a franchise, köszönhető szerintem a nézhetetlen 5. résznek. A 3. és a 4. részek sem voltak hibátlan örökzöld mesterművek, de simán belefértek a bűnös élvezet kategóriájába. A Sötét végzet pedig annak ellenére, hogy nem sokat adott hozzá az egész történethez (John halálán kívül), egészen jó szórakozásnak találtam. Főleg, hogy visszatért Linda Hamilton az ikonikus Sarah Connor szerepében, és tényleg jól állt az öreglánynak a dolog, ezt nevezem én igazi girlpowernek, őőő… grannypowernek, vagy valami ilyesminek.

A Terminator 2 sok mindenben felülmúlta az első részt. Látványban mindenképp, de azért tegyük hozzá, eltelt 7 év a két rész között. És még a mai napig emlegetik, milyen vizuális effektekkel dolgoztak (a photoshop elődjével egyébként). A történetet szerintem senkinek nem kell bemutatnom. Főszereplőink az Ítélet napját, a Skynet mesterséges intelligencia felemelkedését és népirtását szeretnék megakadályozni, miközben a T-1000 márkajelű halálosztó gépezet üldözi őket. A történet nem várt fordulata az, hogy Schwarzenegger ezúttal egy átprogramozott T-800 szerepében jelenik meg, ami miatt kisebb félreértés támad közte, és Sarah között. Szóval az elején nem annyira érthető, ki kivel van.

A Terminator 2, ha kell, horror, ha kell akció, ha kell bunyós film, ha kell, mandulaműtét-útmutató… Vagy nem az volt, amikor a rendőrbácsi megműti John nevelőszüleit a torkukon keresztül a tarkójukon át? A lényeg, hogy nekem évente újrázós filmklasszikus a T2, remélem, sokan vagytok még így.

És hogy mi történt a szereplőkkel az elmúlt 30 évben? Arnold bácsi még párszor belebújt a halálosztó szerepébe, de láthattuk rengeteg kasszasikerben, nekem a kedvencem a méltatlanul lehúzott Maggie című zombis horror-dráma 2015-ből, ahol az öreg egy új arcát ismerhettük meg. Ez az új szerep sokaknak nem tetszett, de én jó szívvel tudom ajánlani. De ott vannak a mára már klasszikusnak mondható Feláldozhatók részek, amik felsorakoztatták a kilencvenes évek öregfiúit még egy, és még egy, és még egy, no meg még egy utolsó kalandra.

Edward Furlong, azaz a Johnt alakító színész sajnos az alkohol és drogproblémái miatt nagyon lecsúszott, utolsó nagy szerepe az Amerikai História X című filmben volt. Számtalan rendőrségi ügye volt, viszont megfogadta, hogy jó útra tér, és szakít a balhés múltjával. Én szurkolok neki.

Linda Hamilton sokáig nem nézett ki túl jól. Lényegében a T6 forgatására rendbe szedték, vagy rendbe szedte magát. Egy a Today-nek 2004-ben adott interjúban kitért arra, hogy 20 és 40 éves kora között erősen eluralkodott rajta a bipoláris személyiségzavar, más néven a mániás depresszió, valamint kényszeres evésben is szenvedett. A Terminator 2. része után diagnosztizálták nála a betegséget, viszont addigra a házassága is tönkrement. A 64. évét taposó színésznő szerintem ma már jól érezheti magát a bőrében, legalábbis a róla készült frissebb képeken sugárzik. Az interjú eredeti nyelven itt olvasható: (https://www.today.com/health/linda-hamilton-says-she-has-bipolar-disorder-2D80555887). Egyébként James Cameronnal is egy rövid ideig házasságban éltek még a kilencvenes évek közepe-vége tájékán.

A T-1000-et játszó Robert Patrickről elmondható, hogy Arniehoz hasonlóan ő is egy elég foglalkoztatott színész, napjainkig bezárólag. Legutóbb a Walking Dead 10. évadában láthattuk, viszont hosszabb időn át játszott az X-aktákban is.

 Remélem tetszett ez a kis nosztalgiázás. Kalandozzatok még a galériában, amit e jeles alkalomra gyűjtöttem nektek össze.

Bélu voltam, sziasztok!

A bejegyzés trackback címe:

https://hetkoznapigeeksagok.blog.hu/api/trackback/id/tr2916633830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kivlov 2021.08.16. 15:14:07

Gun's zenéje felülmúlhatatlan...

Andriska07 2021.08.16. 22:09:35

Nálam a közelébe sem ért soha az első résznek, semmilyen tekintetben. Tudom, az én hibám...

AlexAston 2021.08.17. 07:12:59

Mint legjobb folytatás, ott az Aliens is, amit szintén ugyanez a rendező jegyez.

gigabursch 2021.08.17. 08:12:27

Nagyot szólt anno a film.
Kár, hogy a rendezői változat csak úgy 10 évvel később jött ki.
süti beállítások módosítása