Hétköznapi Geekságok

50 éves a Keresztapa

2022. március 24. - Gubán Bélu

1.jpgCsupa jobbnál jobb évfordulókat ad nekünk az idei év. Ezúttal is egy kerek évfordulóval készültem nektek. Ugyanis ma 50 éve, 1972. március 24-én jelent meg az Egyesült Államokban a kultikus filmalkotás, A Keresztapa. A magyar közönség csak a film 10 éves évfordulóján, 1982. március 25-én találkozhatott először a „Corleone Family” történetével.

A filmet Mario Puzo regénye alapján Francis Ford Coppola álmodta filmvászonra. Akciódús, krimi és thriller elemeket magába olvasztó film ez, a drámaiságot se felejtsük el a jegyei közül. Egy olyan alkotás, ami hatalmas hatással volt a popkultúrára.

Ki ne ismerné a Corleone család történetét. A szicíliai származású Don Vito (Marlon Brando) Amerikába települ, és családjával a szervezett bűnözés királyai, az alvilág urai. Főként szerencsejátékban utaznak, de nem áll tőlük messze semmilyen, a szervezett bűnözéssel kapcsolatos bűncselekmény. Don Vito egy olyan családfő, olyan mecénás, aki hűséges híveinek segít, ahol tud. Legyen az egy lány becsülete miatti bosszú, vagy egyszerű üzleti vita, Don Vito ajtaja mindenki előtt nyitva áll. Egy szívesség csak egy másik szívességbe kerül.

A Don mindent megszerez, amit akar, az ő ajánlatait nem szokás visszautasítani. Amikor viszont ő utasít vissza egy ajánlatot – nem akar beszállni a kábítószer-bizniszbe – elszabadul a pokol. Többek között emiatt is tör ki egy a családok közötti háború. No meg azért is, mert Don Corleone nem osztja meg a családokkal a hatalmát, amit különböző hivatali szervek köreiben gyakorol. 

10.jpgA filmben minden Corleonét megpróbálnak megölni legalább egyszer, valakit sikerül is. Egy biztos: a vért vérrel kell megtorolni. Így amikor a család több tagját támadás éri, a film közepe-végére visszavonult Vito legkisebb fia, Michael (Al Pacino) egy szervezett támadást indít az áruló családok ellen. A család ellenségeinek vesznie kell. Ellenségből pedig még a család berkein belül is akad bőven.

Lehetetlen egyetlen bejegyzésben összefoglalni ennek a filmnek a zsenialitását. Valószínűleg a fantasztikus szereposztást, a zeneiségét, a hiteles helyszíneket, a pörgős, fordulatos cselekményt emelném ki, szóval mindent. Az összhang az, ami ezt a filmet kultikussá tette.

Nem tudok mást ajánlani, csak hogy nézzétek meg. A közel három órás film minden pillanata arany. A tanulsága pedig mi más lenne: mindig legyen nálad fojtóhúr, hátha valakit áruláson kapsz rajta.

A képeken a filmből ismert karakterek láthatóak, akik valamiért megfogtak. Don Corleone (Marlon Brando), Michael (Al Pacino), Kay Corleone (Diane Keaton), Luca Brasi, a család ügyvédje (Lenny Montana), Sonny Corleone (James Caan), Tom Hagen, a consigliere (Robert Duvall), a családi fotón pedig Don Vito, Sonny és Michael mellett Fredo is szerepel (John Cazale).

Irány filmezni!

Bélu voltam, sziasztok!

A bejegyzés trackback címe:

https://hetkoznapigeeksagok.blog.hu/api/trackback/id/tr8617781924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

para_noir 2022.03.25. 11:19:24

Filmként első osztályú, képileg is remek, a forgatókönyvtől a fényelésig minden egyes momentuma szinte tökéletes. Azt viszont nem találom pozitívumnak, hogy a trilógia tulajdonképpen a maffia, a bűnözés romantizálása, olyan látszólag követendő értékekkel a középpontban, mint a családszeretet, a becsület, az összetartás, holott valójában aljas, gyilkos bűnözőkről van szó. Szóval nálam kettős a megítélés, nagy rajongója vagyok a filmeknek, de mégsem tudok elmenni amellett, hogy rossz dolgot emelnek piedesztálra bennük.

Gubán Bélu 2022.03.25. 11:27:20

@para_noir: én nem mennék bele filozofálgatásokba, mert számomra nem tűnik romantizálásnak, sőt. Akkor ennyi erővel minden film, amiben a főszereplő valami rosszat tesz, az romantizálja a gyilkosságot, a bankrablást, a kábítószer-fogyasztást, a prostitúciót pl. Mindenre lehet példát mondani, de ha máshogy nézzük, akkor inkább tükröt mutatnak ezek a filmek. Nekem az első rész favorit, és nem tudok azonosulni a karaktereivel, inkább a ridegségük, a számító jellemük az, ami elborzaszt. Ez a film megmutatja, milyen ember képes egy ilyen családban családtag lenni. És alapvetően rossz emberek. A lényeg, hogy marha szórakoztató a film :D

Lobo Marunga 2022.03.25. 13:56:00

Már nem számolom, hányszor próbáltam megnézni, de még egyetlen részét sem tudtam ébren végignézni. Pedig tetszik, komolyan, csak egyszerűen altatóként hat rám. Mindig elhatározom, hogy na most aztán tényleg kibírom végig, és sose jön össze. Egyszer majd talán sikerül...

para_noir 2022.03.25. 14:33:43

@Gubán Bélu: nem értek egyet veled, attól, hogy egy filmben gyilkosság, kábítószer használat vagy erőszak van, még nem romantizálja azt. A Keresztapában a főszereplő (vagyis a Corleone családhoz tartozó) maffiózók viszont konzekvensen egyoldalúan bemutatott alakok, akik családszerető, (betyár)becsületes, szavatartó figurák, egyértelműen romantizált alakok, nem véletlen, hogy popkulturális ikonná váltak. Közben meg ugye tényszerűen bűnözők, akik kábítószerrel kereskednek, embereket öletnek meg, ésatöbbi. A Bárányok hallgatnak vagy a Hetedik nem sugallja azt, hogy a sorozatgyilkosok remek emberek, a Keresztapából viszont úgy tűnik, hogy a maffia vezetői kiváló fickók. Én legalábbis így látom, de nyilván ez szubjektív vélemény. És tény, hogy ettől függetlenül a filmek remekek, én még a harmadikat is szeretem.

TSandor Toth 2022.03.26. 21:26:22

Megnéztem a Wikin is és ott is 1982-t ír első hazai bemutatóra de én korábbra emlékszem úgy 1978-79 tájékára. Hm, lehet, hogy rosszul emlékszem?
süti beállítások módosítása