Hétköznapi Geekságok

80 éves Harrison Ford

2022. július 13. - Gubán Bélu

Ma lett 80 éves Harrison Ford! Isten éltesse sokáig!

Nem tudom, hogy hogyan is lehetne körülírni a karrierjét, talán néhány mondatban összefoglalnám, mit jelent számomra a neve, milyen filmek ugranak be egyből róla, szigorúan nem időrendi sorrendben. Minden más ott van a wikipédián.

Egy geeknek ki más lenne Harrison Ford, mint az először lövő, aztán sem kérdező Han Solo a Star Wars filmsorozatból. De ugyancsak híres arról, hogy ő volt az a kalapos csávó az ostorával, az az Indián Joe, de lehet mással keverem. Viccet félretéve, természetesen tudom, hogy ő volt Banános Joe, az elveszett ereklyék fosztogatója.

Nem is olyan régen volt szó itt a blogon a Pengefutó első részéről, amit találóan Szárnyas fejvadásznak fordítottak, ahol az emberi mivoltában kételkedő Rick Deckardot testesítette meg.

A Szökevényt akárhányszor adták a tévében, meg kellett néznünk, mert Apám, az öregebbik Béla nagyon szerette azt a filmet. Érthető is, Harrison Ford mellett a másik főszereplő a szintén istenített Tommy Lee Jones volt. Ja és az Apokalipszis most is kötelező darab, nem csak Ford miatt.

Ennyi hirtelen, amúgy sem olvasnátok többet, ha igen, keressetek rá az öreggel foglalkozó wikipédia szócikkre. Rengeteg érdekesség olvasható róla, például, hogy filmes karrierje nehezen indult be, ezért kitanulta az ács szakmát, majd ennek köszönhetően szerzett ismertséget a filmes körökben befolyásos emberek között. Nem csak a filmjeiben élt ő kalandos, fordulatokkal teli életet.

Na de még sok-sok évet, és jobbnál-jobb filmet kívánok a drága Harrison Fordnak!

Bélu

A bejegyzés trackback címe:

https://hetkoznapigeeksagok.blog.hu/api/trackback/id/tr7917882177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása