Hétköznapi Geekságok

Dreadnoughts - Breaking Ground képregény

2022. július 23. - Gubán Bélu

1.jpgA 21. században olyan mértékben megnőtt a bűnözési ráta, hogy az igazságügyi rendszernek teljes átszervezésre van szüksége, hogy felvegye a harcot vele. Fargo bíró javaslatára létrehozzák az igazságügyi osztályt, ahol olyan bírókat alkalmaznak, akik egyszerre rendőrök, bírók, és ítéletvégrehajtók is.

Ez a 2000AD Kiadó megkockáztatom legkedveltebb történetfolyamának, a Dredd bírónak a kiindulópontja. Mindannyian ismerjük már a történetet (valamennyire). A rendszer kiépítése nem volt zökkenőmentes. Már olvashattunk egy történetet róla, ez volt a Judge Dredd Origins, ami itthon is megjelent Eredet címen. Az előzménysztorik azt feszegetik, hogy az új rendszer nem a gyógyír a betegségre, hanem ez is csak egy tünete.

Hogyan süllyedhet egy demokratikus állam a fasizmusba? Erre a kérdésre kíván választ adni a Dreadnoughts – Breaking Grounds című előzménykötet, ami több, mint 60 évvel az első Dredd történet előtt játszódik, a 2030-as évek derekán.

3.pngA képregény első oldalain meghökkenve tapasztalhatjuk, hogy mennyire zavarja az embereket a rendőr-bírók megjelenése, ezért egy tüntetésen elszabadul a pokol, az egyik bíró kénytelen lesz kiverni egy lázadó szellemű jóember fogait, ami miatt a tömeg lincshangulatba kerül. 

Ekkor érkezik meg a főszereplő, Glover bírónő, aki a tömegoszlatás legjobb módozatát választja, ugyanis a tömegbe lő. Ezután egy gyerekrablási ügyre állítják rá, ami nem úgy sül el, ahogyan elsőre gondolnánk. Van itt döglött akta, ami feléled, szektások, ellenségeskedők mindenhol, akiket péppé lehet zúzni. Mindez egy új korszak hajnalán.

A képregényben egy Paradigmaváltás című történet is helyet foglalt. Ebben Dredd egy tömegpusztító fegyver megszerzését szeretné megakadályozni, aminek a fellelhetőségi helye egy 104 éves tableten van. A poén ebben a sztoriban az, hogy a múltban, és Dredd jelenében történteket párhuzamosan olvashatjuk.

5.jpgMichael Carroll ismét bizonyította, hogy jó Dredd író, John Higgins rajzai pedig fenomenálisak. A rajzok olyanok, amiken elidőzik a szem, és nem csak akkor, amikor a latexbe bújtatott Glover bírónőt mutatják nekünk hátulról. Jake Lynch Dreddje kicsit négyszögletesre sikerült, viszont szerintem ezek a karikatúraszerű-izék nem olyan bántóak a szemnek, mint egy Dean Ormston firkálás (pl. a Judgement Dayben, pfej). Szépnek semmiképpen sem mondanám.

A gyűjteményes kötetet a Rebellion adta ki 2021-ben, viszont a Dreadnoughts a Judge Dredd Megazine lapjain jelent meg korábban (424-429), míg a The Paradigma Shift a 2000AD Magazine 2082-2086 progjaiban.

A bejegyzés trackback címe:

https://hetkoznapigeeksagok.blog.hu/api/trackback/id/tr6317862763

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása