Hétköznapi Geekságok

15 éve indult az Agymenők

2022. szeptember 24. - Gubán Bélu

2.jpgBiankával nem vagyunk oda a ráröhögős sorozatokért. Tudjátok ezek olyanok, amikor a sorozatban a szereplők éppen egymásra néznek, vagy egyáltalán semmi vicceset nem csinálnak, és felröhög a közönség, minden ok nélkül. Néhány klasszikust azért én gyerekkoromban végigkísértem. A Rém Rendes Család, a Halló-halló mai napig apám kedvencei, és valamennyire az enyémek is. De mindkettő elég pihent, és szerintem nem hajlanak gagyiba, mint egy-egy Comedy Centralon látható „viccesnek szánt” sorozat. Még az Így Jártam Anyátokkalt nagyon sokáig szerettem, viszont az utolsó évadai borzasztóak lettek szerintem, már szenvedett nem csak a néző, de maguk a készítők is.

Viszont a 12 évadot megélt Agymenők (The Big Bang Theory) egy olyan sorozat, ami a mi szempontunkból családbarát szitkom. Ugyanis Bianka nem kérdez rá, amikor nézni szeretném, hogy „már megint?” Így mindenki békés. A mai magyar televíziós kulturálatlanság tengerén szerintem felüdülés Sheldon Cooper és tudóstársainak kalandjait nézni. És éppen ma 15 éve, azaz 2007. szeptember 24-én indult a sorozat.

Aki nem nézi/nézte, az is tudja, hogy miről szól ez a sorozat Leonard Hofstadter (Johnny Galecki) egy lakótárskereső hirdetés miatt találkozik Sheldon Cooperrel (Jim Parsons). Sheldon Cooper az összes kényszeres, szorongó, emberiszonyos, maximalista emberre jellemző tulajdonság gyűjtőhelye, és igazi kocka.

7.jpgHa nem elég két kocka tudós egy sorozatba, akkor kapunk melléjük még néhányat. Howard Wolowitz (Simon Helberg) mérnök, Rajesh Koothrappali (Kunal Nayyar) pedig csillagász. Nekik is van néhány csekélynek korántsem nevezhető problémájuk. Rajtuk kívül, mivel egyetemen tanítanak, számtalan tudóspalánta és dolgozó visszatérő szereplőként is látható. Barry Kripke (John Ross Bowie) a kedvencem, a hraccsolós köcsög, aki folyton szívatja kedvenceinket.

A sorozat szerintem azért van rám a mai napig hatással, mert rendkívül nagy energiát feccöltek az egészbe. Egy nagyon intelligensen megírt széria volt az elejétől a végéig, hihető és szerethető karakterekkel. Főleg azért szerethetők, mert ha nem is teljesen, kicsit én is olyan vagyok, mint ők, bár inkább humán-beállítottságú.

A sorozat senkit és semmit nem kímélt. A főszereplők önironikusak, sokszor annak ellenére, hogy nem merik kimondani, van határozott véleményük a világról. Hiába zsenik mindannyian, mégis meg kell alkudniuk majd’ minden részben. A sorozat fő problémafelvetése a kockák randizási szokásai. Az évek során lassan mindegyikük összejön valakivel, természetesen egy idő után a párkapcsolatokból is gúnyt űznek az alkotók. A sorozat kiindulópontja egyébként is az, hogyan bolygatja meg a kockák életét a szomszéd lakásba költöző „jó nő”, Penny (Kaley Couco), akibe Leonard első látásra beleszeret.

1.jpgA sorozat annyira sikeres volt, hogy számtalan híresség megfordult náluk. Mivel kockákról szól, így főleg ilyen vonatkozású személyekre kell számítani. Ők általában magukat alakították. Stephen Hawking, Bill Nye, Carrie Fisher, Mark Hamill, James Earl Jones, Wil Wheaton (ő visszatérő főgonosz volt), William Shatner, Stan Lee, Neil Gaiman, vagy Adam West jut eszembe egyből. A kedvencem mind közül talán Hawking, aki széttrollkodta Sheldon munkáit, a vlogját, állandóan köcsögösködött vele. Gaiman a helyi képregényboltban fordult meg, és amikor a Marvel 1602-t ajánlja szereplőinknek olvasásra, lepisszentik, hogy ne szóljon bele a dolgukba. Mark Hamill egy esküvőt celebrál, Wil Wheaton folyton le és felkerül Sheldon halálos ellenségeinek listájára, egy régi időkre visszanyúló ellentét miatt. Anno egy képregényes találkozót, amire Sheldon is elment, csak ő miatta, az utolsó pillanatban mondott le. Wil a Star Trek – Új nemzedék sorozatból lehet ismerős sokaknak, ahol Wesley Crushert alakította.

Amikor Parsons bejelentette, hogy nem akarja tovább folytatni a sorozatot, mert úgymond megunta, már nem okoz neki örömet Sheldon alakítása, letaglózott. Mai napig a telefonomban őrzöm azokat a képeket, amikor a többi színész egy közös sajtótájékoztatón sírta el magát, hogy véget ér egy éra az életükben.

Mi hétköznap esténként ezt a sorozatot nézzük, és azt hiszem, soha nem fogjuk megunni. Rengeteg apróság van elrejtve benne, aki kicsit is kocka, talál benne érdekességeket.

Bélu voltam, sziasztok!

5.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://hetkoznapigeeksagok.blog.hu/api/trackback/id/tr9017930077

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása