Hétköznapi Geekságok

Toldi - A malomkő árnyéka

2023. május 31. - Gubán Bélu

marok_attila_toldi_a_malomko_arnyeka_kepregeny_borito.jpgA kötelező olvasmányokról sokszor az jut eszébe az embereknek, hogy kötelezőek, ezért nyilvánvalóan rossz élmények fűződnek hozzájuk. Miért is lenne jó, ami kötelező? Nekem van néhány nagyon jó élményem, már ami a kötelező olvasmányokat illeti, de szerintem a kötelezők népszerűségét emelné, ha több olyan képregénnyel találkoznánk, mint a Toldi – A malomkő árnyéka. Egyébként is sokszor hangsúlyozzuk itt a blogon, hogy a képregények meghozzák a kedvet az olvasáshoz.

Ezúttal egy gyönyörű, keményfedeles, nagyalapú képregény lapjain elevenedik meg a legendás Toldi Miklós. Kétféle formában jelent meg, egy sima, és egy limitált, sorszámozott, védőborítós változatban. Nekem a sima változat van meg, aminek az elején Toldi a Léthé folyón tutajozik át, és egy komoly fénylő dizájnú Toldi felirat látható rajta. Tényleg szép darab.

Márok Attila szerintem teljesen ízléssel nyúlt hozzá ehhez a legendához. Kicsit változtatott az Arany művön, éppen annyit, hogy teljesen más legyen az egész.

marok_attila_toldi_001.jpgA történet a 14. század utolsó negyedénél veszi fel a fonalat, lényegében a Toldi estéjénél. Toldi már a halálra készül, és élete históriáját meséli el hű szolgájának, amikor érkezik hozzá egy királyi futár, egy üzenettel. A királynak még egy utolsó alkalommal szüksége lenne a magyar „szuperhősre”, mivel az éppen akkor rendezett lovagi tornán egy rejtélyes fekete lovag alázza a mieinket, csak Miklós győzheti le. Toldi útnak indul, hogy megmérkőzzön ezzel a lovaggal, de a számításokba hiba csúszik. Egy útszéli kiskocsmában elalszik, és egy teljesen más világban ébred fel.

Na, itt már egyáltalán nem Arany hőskölteményének eseményeit, hanem az átdolgozott verziót láthatjuk. A képzelet és a valóság összemosódik, és Toldi utolsó kalandja egyáltalán nem úgy sül el, ahogyan azt már ismerjük.

Nem spoilerezem el a történetet, mert szerintem ezt érdemes elolvasni, mivel, ahogyan már említettem, nagyon érzékkel lett ehhez a történethez hozzányúlva. Petrencerúd, malomkő, farkaskölykök, és még maga a sátán is helyet kapott benne. A végén pedig egy nekem igen tetsző cliffhanger maradt, remélem, hamarosan olvashatjuk a folytatását.

marok_attila_toldi_003.jpgDe nem csak ennyi volt mára a kis bejegyzés, megkerestem Márok Attilát néhány kérdéssel (egyébként a szegedi börzén egymás mellett ültünk), amikre ő örömmel válaszolt. Jöjjön a vele készült kis interjú.

HG: Nekem a képregényedről az jutott eszembe, hogy ez egy magyar szuperhősképregény. Miért éppen Toldira esett a választásod?

Márok Attila: Több, mint 10 éve két rendező versengett az élőszereplős Toldi mozifilm elkészítéséért. Egyikük Káel Csaba (a Bánk Bán c. operafilm rendezője) volt. Egy szegedi beszélgetés alkalmával lelkesen mesélte a leendő mozi baljósan izgalmas nyitójelenetét. Sajnos egyikük sem készíthetett filmet a nagy erejű naphérosz történetéből. (Viszont 2022-ben megszületett Jankovics Marcell [1941–2021] és Csákovics Lajos rendezők nagyszerű Toldi animációs filmje!) Nem akartam veszni hagyni a gondolatindító vizuális nyitányt, ezért botor módon, előre megírt forgatókönyv nélkül – Ilosvai Selymes Péter és Arany János költői művei alapján, de azoktól mégis eltérve – 2016-ban elkezdtem megrajzolni a Toldi – A malomkő árnyéka című képregényt. Műfaja – saját meghatározásom szerint – történelmi, szimbolikus fantasy noir. A szimbolizmus lényege az álom ereje, ennek erős jelenléte a művekben.

HG: Én olvastam a képregényt, de esetleg az olvasóknak komolyabb spoilerek nélkül elmesélnéd, mit és miért változtattál meg a történeten?

Márok Attila: Arany János is több ponton változtatott Ilosvai Selymes Péter Toldiján. Toldi Miklós létező történelmi személy is más életpályát írt le, mint amit az irodalmi művekben megismerhettünk. A változtatás oka, hogy megmutassam a történet rétegeit, az ahhoz kapcsolódó magyar népmesei, illetve keleti analógiákat, valamint, hogy aktualizáljam, és hogy egy megküzdési utat, példát mutassak vele a ma élő embereknek. A történet alakítására hatással voltak: Dante Isteni színjátéka, magyar népmesék, hazai legendáink, néplélektani ismereteink, filmek (pl.: John Ford 1939-es amerikai westernje a Hatosfogat), festmények (pl.: Arnold Böcklin Holtak szigete, Bosch: A szénásszekér), Ady Endre költői szóhasználata, szimbolikus költői képei... Toldi egy naphéroszi hős útját járja be. Ereje teljében van (László napján indul a történet), majd leszáll az alsó világba (tudatalatti), hogy megküzdve a kihívásokkal és főleg önmaga gyengeségeivel újra ragyogva, erőben felszínre jöjjön.

marok_attila_toldi_004.jpg

HG: Talán a számomra legfontosabb kérdés következik. Mikor várható a folytatás? Mert én már olvasnám…

Márok Attila: Egyelőre jóslatokba nem bocsátkoznék. Már dolgozom a képes forgatókönyvön, és készítem a karakterterveket. Ahogy figyelem a világ történéseit, szinte hétről-hétre új utak, lehetőségek sejlenek fel a folytatáshoz. Az időből van a legkevesebb. Más képregényes ötleteim is vannak, például szeretnék képregényt készíteni a szegedi Sándor "Csikar" Károlyról a legendás labdarúgóról.

A képregény megrendelhető a szerző oldalán.

Viszont Attilától tudjuk, hogy a limitált kiadásból csak néhány darab, de még kapható a Képregénymarketnél, az alábbi linken.

Remélem, meghoztam a kedveteket a Toldi képregényhez.

Bélu

marok_attila_toldi_005.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://hetkoznapigeeksagok.blog.hu/api/trackback/id/tr5318135606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2023.05.31. 09:58:55

Hmmm.... érdekes lehet, köszönöm az ajánlót.

Mindenesetre aki a Toldiban el kíván mélyedni, annak javaslom Pap Gábor előadásait a TeCsőn, ahol az Ilosvai-féle Toldit is feldolgozza és értelmezi.
Nem is akárhogy!

Márok Attila 2023.05.31. 16:26:42

Egyetértek! Pap Gábor előadása könyv formájában is megjelent a Két Hollós kiadásában. Csuda-dolgairól írtak krónikákat címmel; A Toldi-monda Petrus Ilosvanusnál és Arany Jánosnál alcímmel. Hasznos volt a forgatókönyv megírásánál!
süti beállítások módosítása