Hétköznapi Geekságok

Vasorrú bába a Hellboy képregényben

2024. október 21. - Gubán Bélu

kosih_i1_cvr.jpg

A mai ködös horrortoberi buszos utunk közeli szláv országokba vezet, rögös, kanyargós, kátyús utakon. A végállomásunk Oroszország, vagy annak egy álombéli változata, ahol megelevenednek a szláv mitológia, mesevilág legborzasztóbb szereplői. Kezdjük szépen csak el, de izibe.

"Koshchei, a haláltalan. Lelke egy tojásban, az egy kacsában, az egy nyúlban, az egy kecskében lakozik, Baba jaga pedig elrejtette a kecskét, szóval nem lehet megölni."

(részlet a Hellboy – Szólít a sötétség című képregényből, kiadta a Vad Virágok Könyvműhely, 2019., ford.: Szabó András és Varga G. Dániel)

actor-baba-yaga-hellboy-577634_large.jpg

A Hellboy sorozat 5. kötetében Hellboy kirándulásra indul az orosz népmesékbe. Ugyanis a Baba-jaga (Vasorrú bába) bosszút forral "hősünk" ellen, aki korábban kiszúrta az egyik szemét (egy korábbi részben). Ki is ez a Baba-jaga? A szláv mesék gonosz boszorkánya, egyes nézetek szerint a túlvilág kapujának őrzője, de mindenképpen egy nagyhatalmú lény. A wikipédia szerint szélvészt és a viharfelhőket megszemélyesítő, mozsárban repülő emberevő boszorkány. És Hellboy fejére ácsingózna, így a Pokolfajzat sajnos szembe találja magát a boszorkány csontvázhadseregével, ami elől csak az Erdő szelleme, Ijeszij tudja megmenteni, akinél maradhat egy éjszakára.

Másnap menekülés közben egy orosz háziszellemmel kénytelen vacsorázni, aki a kályhából gorombáskodik Hellboy-jal. De Baba-jaga rémei elől nincs menekvés... ugyanis Piros ellen küldi az egyik legrettegettebb csatlósát, Koshcheit, a haláltalant, akiről a fenti idézet szól.

before-we-introduce-new-villains-lets-look-at-some-villains-v0-svxjycq5fxma1.jpg

Koshchei – ahogyan a nevéből is következik – halhatatlan lény, a Bába korábbi szerelme. Egy elég szoros adok-kapokban megküzd a Pokolfajzattal, viszont a boszorkány összes erejét bevetve sem képes megölni őt. Ugyanis Hellboy is haláltalan… amit Hellboy tud, csak nem sejt. Hellboy menekülés közben találkozik Világszép Vasziliszával, akinek a történetét a képregény lapjain részben megismerhetjük. Röviden annyit róla, hogy a Bába ott is főszereplő, a legkisebb lány pedig, aki világéletében jó volt, megkapja méltó jutalmát. Emellett pedig háztűznézőbe is elmehetünk a mostohájához (Baba-jaga ajándéka miatt a kislány gonosz mostohája és annak lányai szénné égnek a Bábától kapott lámpás fényében a saját házukban).

Koshchei nem adja fel, a menekülő Hellboy és Vaszilisza után lő, és el is találja őket. Viszont a Bába álomvilágában semmi sem az, aminek látszik. Vaszilisza kinyit egy ajtót, melyen keresztül Hellboy boldogan távozhat az álombéli Oroszországból.

Szerintem ez egy fantasztikus kis történet, és szórakoztatóan ismeretterjesztő. Mert amellett, hogy telis-tele van akcióval, mellette a szláv mitológia iránt érdeklődők is kapnak egy csomó kiindulópontot, amik alapján elindulhatnak e világ felé.

(B)

the_baba_yaga_hellboy.jpg

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hetkoznapigeeksagok.blog.hu/api/trackback/id/tr8218704294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása