Hétköznapi Geekságok

McFarlane Toys 30. évfordulós akciófigurák

2024. május 23. - Gubán Bélu

Én is vettem két figurát a friss megjelenésekből.

(B)

Morgan Lost - Kezdetek

A Frike Comics istenei mindig megajándékozzák a rajongóikat finomságokkal. 2024-ben, a képregényfesztiválra ezúttal Val Romeot csalogatták el kis hazánkba. Nem mellesleg kiadtak egy Val által rajzolt Morgan Lost kötetet is, ami a Kezdetek címet kapta. Eredetileg a Sergio Bonelli Editore adta ki, 2017-ben.

Morgan Lost számomra tök ismeretlen volt eddig, és csak a kiadó iránti tiszteletből, és mert a rajzoló dedikálta az előrendelt kötetet, de rendeltem egyet belőle.

A Kezdetek nyilvánvalóan azoknak szól, akik olvasták az eredeti sorozatot. A sztorija nekem nem volt túl erős, bár vannak benne ötletes megoldások, csavarok, de már-már kicsit sablonosba üt át. A rajzok viszont teljesen elfeledtetik a történet egyszerűségét.

Morgan Lost egy árva, mozija van, ahol előszeretettel vetít le máshol nem annyira népszerű filmalkotásokat, mint pl. a Dr. Splatter című darabolós családi horrort.

Itt jön a SPOILER!

Miután Morgan nőjét egy szekta tagjai megkínozzák és rituálisan kivégzik, Morgan a benne élő gyilkos ösztöntől vezérelt pávián segítségével végez a gyilkosokkal.

SPOILER vége.

A képregényben összemosódik a képzelet és a valóság. A képzeletbeli jövőben (?) játszódó történet képi világa gyönyörű, részletgazdag. Val Romeo rajzait egyszerűen, a piros szín használatával egészítették ki, ezzel árnyalva ezt a nyomott hangulatú világot. Így kicsit olyan, mintha egy-egy kép vérben úszna. Rohadt jól néznek ki. Egyébként goth-noir-pszichothriller hibrid ez a képregény, az olaszok szeretnek házasítani különböző stílusokat.

Nem lett a kedvencem ez a képregény, de ezt csak az ismereteim hiánya okozza szerintem. A nevemre dedikált Morgan Lost biztosan a polcom éke lesz, és a rajzok miatt fel fogom még sokszor lapozni, viszont azt is bevallom, első olvasásra nem kaptam kedvet jobban megismerni Lost urat. Valahogy nekem nem jön be ez a zsáner.

Ha nem félsz egy kis belezéstől, pszichotriller beütéstől, a huszadik kábszeres gyilkos őrangyaltól, akkor Morgan Lost a te embered.

A képregény előrendelői egy dedikált printet is kaptak ajándékba. A képek között ezt is megtaláljátok.

(B)

1508162372559_jpg--.jpg

 

1508775582423_jpg--.jpg

img_20240516_115507_704.jpg

Southern Bastards

2024-ben végre folytatódik a Southern Bastards – Déli Rohadékok hazai kiadása a Pesti Könyv Kiadó jóvoltából. Ennek mi nagyon örülünk, mert Jason Aaron és Jason Latour sorozata a kedvenceink között van.

Az alabamai kisváros mocskában dagonyáz a harmadik könyv is, ezúttal 6 füzetnyi tartalommal. Marha gyorsan bedaráltam. Letehetetlen olvasmány. Aaron rohadt jó író, nagyon jól eltalálja ezt az életszerű, hihető környezetet, így az olvasó tényleg el tudja képzelni, milyen lehet az élet ezekkel a rohadékokkal ott délen. Mert az alkotók az életből merítettek a történetükhöz.

A mostani kötetbe egy kis misztikum is került, kíváncsi vagyok, mit kezdenek vele a sorozat további részeiben. Mondjuk ha jobban belegondolunk, amikor Earl megkapja a villámcsapás által a fegyverét, az is eléggé ilyen volt. Akkor nem is szóltam.

A kötet most minden fejezetben más szereplőt mutat be nekünk. A tragikus életű sheriff, a majdnem agyonvert gyerek az előző kötetből, a kedves ministráns, aki szeretne jót tenni egy elveszett lélekkel, a vadász, aki új prédára les, a megint piszkos játékot űző Boss edző és a „hazatérő” Roberta, akinek valami bűzlik Alabamában. Miközben a magát istennek képzelő Boss kap egy-két sallert az élettől, emellett, bár nem tudja, többen is kinézik maguknak. Ez érdekes lesz. Remélem nem kell sokat várni a folytatásra.

Ez a sorozat nem enyhül. Fordulatos, brutális, szókimondó, feszült, több helyütt naturalista, és telis-tele van utálni való suttyóval. Azért akad néhány jobbnak tűnő arc is, de hogy lehet-e őket szeretni, már más tészta. Tökéletes thriller ez, a lelked mélyéig hatol.

Ilyen ez, amikor Aaront hagyják írni, és egy jó kötet után nem kezdik el neki megmondani, hogy mit is kellene összehozni. Ez a sor nem járt úgy, mint a Mennydörgés Istene, ami a Marveles bérmunka mintapéldánya. Egyszerűen nem tudom megérteni, hogy egy ilyen stílusos, könnyeden író alakot hogy tudtak úgy lelombozni, hogy egy tökéletes Istenölős sztori után politizáló istenekre és elfekre, meg hasonló mondjuk ki, unalmas és ötlettelen sz@rokra adta a fejét. Na de azt felejtsük is el.

Visszatérve az eredeti témához. A Déli Rohadékok egy nagyon jó sor. Szerintem 16-os karika ráfér, szóval csak így merem ajánlani. Vegyétek minél többen, hogy folytatódhasson a sorozat.

A képek a Pesti Könyv oldaláról származnak a beleolvasóból.

(B)

Battle Action (2023.) képregénysorozat

441025589_800902425282177_3986183328795155836_n.jpgRitkán olvasok kifejezetten háborús képregényeket, de azért előfordul. Itthon is megjelent néhány darab, de ezúttal egy antológia-sorozatot hoztam el nektek. Ez az 5 részt megélt (2023-ban futott) Battle Action képregényszéria, amit a Rebellion adott ki.

A Battle Action múltja az 1975-ben indult angol Battle Picture Weekly füzetihez nyúlik vissza, lényegében ugyanarról beszélünk, ugyanis ez a sorozat több címen futott, egészen 1988-ig. Fiúknak szóló, többségében II. világháborús történeteket tartalmazott.

Az 5 füzet összesen 10 történetet tartalmaz. Háborús a környezet, de a sztorik kitaláltak. Olyan írók dolgoztak ezeken, mint Garth Ennis, John Wagner, vagy Dan Abnett, csak hogy a legnagyobb legendákat említsük. Csodálkoztam, hogy Ennis csak egy történetben villantotta meg az igazi elborult énjét, a többi igen komoly hangvételű sztori lett tőle is.

Azt, hogy a háború rossz, azt tudjuk. A Battle Action képregények több epizódjában is ez kapta a fő hangsúlyt, de van pár pátoszosabb, hősködősebb etap is természetesen, és olyan is akad, amiben a harctéri gyilkolás, vagy a hadifoglyok megkínzása a szereplők habitusa miatt már-már természetesnek hat.

A háborús harcok földön, vízen és levegőben is zajlottak, természetesen mindenből kapunk kóstolót. Tankelhárító-akna elhárító-tankok, vadászgépek, tengeralattjárók és szállítóhajók személyzetének harcai is bemutatásra kerülnek. Talán a legmegrázóbb történet a géppuskás angolok lövészárkokban zajló harca a németekkel. Ott rendesen folyik a vér és átérződik a hullaszag a képregények lapjairól. De a hajók legénysége sem sok eséllyel indult a tengeralattjárók ellen. Ezek mind tragikusabban végződnek.

440004761_2215616778801027_6004434007750466833_n.jpgA füzetsor a legjobb Battle Action címek közül válogat. D-Day Dawson, Major Easy, Dredger (ez egy bosszúhadjáratról szól, rendkívül véres, brutális, és kilóg a háborús történetek sorából), Death Squad (ez egy feláldozható náci alakulat), Johnny Red és Hellman. Utóbbi kettő pilótáskodik kicsit.

Számomra a kiemelkedő történet a Death Squad volt, ahol azért érdekes fordulatot tartogat az a tizenpár oldal (írta Rob Williams). Rajzban a Johnny Red (Keith Burns) és a Major Easy vitte a prímet. Major Easynél a rajzoló, Henry Flint direkt odafigyelt arra, hogy az őrnagy arca olyan legyen, mintha Carlos Ezquerra rajzolta volna. Átütő az ő stílusa is, de szerintem ez egy korrekt tiszteletadás a részéről. Egyébként az afrikai hadszíntéren játszódó történetben az őrnagy Rommel levadászását tűzte ki célul, de be kell érnie egy kisebb névvel.

Nem lettem Battle Action rajongó, de ez az 5 füzet biztosan a gyűjteményem része marad. Összességében egy nagyon jó kis kóstoló mindenből. Ebben a néhány füzetben találkozik a hőskor a modernnel, így igen változatos képet mutat. Talán a 2000AD meets the Battle Action crossover kötetre egyszer befizetek, de az még a távoli jövő zenéje.

Bélu

Tini Nindzsa Teknőcök #6

439689938_777354731036082_7580911376913355265_n.jpgSzépen halad előre a Teknőcös sorozat itthon is. Úgy tűnik, a Holdkelte Stúdió jól alkotta meg üzletpolitikáját, és a támogatói rendszer működik. Remélem a továbbiakban is sikeres lesz.

A Tini Nindzsa Teknőcök itthon szép keményfedeles változatokban jelenik meg, különböző borítókkal. Én a gyűjtői „limitált” verziókat szoktam előfizetni. Ezen kívül már másodszor kerülök be a kötetbe, mint támogató. Nekem fontos, hogy megjelenjen itthon rendszeresen egy ilyen igényes sorozat.

A Teknőcök hatodik kötete az IDW mikro sorozatból tartalmaz négy részt. Szecska, April, Casey és egy szökevény robot karakterének megalapozását, eredetsztorijuk kiegészítését. Rajtuk keresztül pedig a főgonoszok, Krang, Zúzó és Stockman karaktere is szépen kiteljesedik.

A négy történetet más-más írta, rajzolta és színezte, így tényleg nagyon különbözőek. Mind drámai, csak másképpen. Szecska sztorija a nindzsa reinkarnációs elemekkel erőteljesen fantasy, Casey Jones-é életszagú, és a családon belüli erőszak témája miatt sajnos mindig aktuális témát feszeget. April története kicsit, míg a szökevényé nagyon sci-fi.

438326891_423210493662036_4579141932709401982_n.jpgElőször éreztem azt a teknőcökben, hogy ez nem való kisgyerek kezébe. Nem kötelező a karika, de egy 12-est simán elbír szerintem, a témák és a látványvilág miatt. Nem mondom azt, hogy engem annyira megviselt volna, de azért van benne pár gyilkolósabb jelenet, húbakker pillanat.

A kötet javára írom azt is, hogy jó sok fordulatot tartalmaz. Kicsit lassan haladt most előre a sztori, viszont nem mondanám felesleges körnek ezt a négy mini történetet. Remélem, hogy a következő kötetben kicsit több teknőcöt, és nindzsaságot kapunk. Lazaságból sem ártana, mert ez most igen depis gyűjtemény volt.

A képregényeken felül ismét kapunk borítógalériát, és kis kedvcsinálót a következő részhez.

Az összes kötet kapható a Képregénymarket kínálatában az alábbi linken.

Érdemes odafigyelni, ugyanis a választékban a normál és limitált kiadások is helyet kaptak, érdemes egy fajta sort gyűjteni a borítók miatt.

Aki pedig nem szeretne lemaradni egyetlen teknőcös hírről sem, az kövesse a kiadó facebook oldalát.

(B)

Korábbi Tini Nindzsa cikkeinket itt találjátok:

Tini Nindzsa Teknőcök első

Tini Nindzsa Teknőcök #5 

Dredd szobor baleset

Ritkán vásárolok 3D nyomtatott figurákat. Viszont erről a Dreddről nem tudtam lemondani. Sajnos annak ellenére, hogy a feladó gyönyörűen csomagolt, a szobor csúnyán megsérült.

A vastag dobozban hungarocellbe és újságpapírba volt csomagolva a szobor, ennek ellenére, ahogy kivettem a csomagautomatából, már gyanúsan kopogott a doboz, pedig nem kellett volna neki.

Direkt nem írok cégnevet, mert felesleges. Bárkivel előfordul, hogy focizni támad kedve egy 3 kilós csomaggal.

A figurát végül pillanatragasztóval sikerült közel hibátlannak tűnőre újraalkotnom. Sosem gondoltam volna, hogy ilyen kézügyességem van.

Nem mellékes azonban, hogy a csomagküldő cég 50 perc alatt elbírálta a kárigényemet, és egy héten belül elutalták a kárösszeget, tekintettel arra, hogy a kicsomagolás minden mozzanatát fényképpel dokumentáltam. Ha gyanús, hogy sérül egy küldemény, mindenkinek ajánlom ezt a módszert. A későbbi félreértések elkerülése érdekében.

(B)

Mr. No

img_20240421_161509_772.jpgTovábbra is olasz lázban égek. Ezúttal a Mister No-t olvastam el, és megint nem csalódtam. Mister No ugyanis Zagor rossz kistesója, Sergio Bonelli és Gallieno Ferri alkotása. És a CSA Comics adta ki itthon.

Ez a Mister No nevű kurafi egy brazil kisvárosban tengeti „nyugdíjas éveit”. Ugyanis miután megjárta a II. világháború összes poklát, besokallt, és inkább minden nap leissza magát rosszéletű nőszemélyek társaságában. Már ha van erre pénze. Ugyanis pilótaként és idegenvezetőként élne meg, de a lőtéri kutya is ritkán téved be Manausba, nemhogy a jól fizető turista.

Jól fizető egyéb vendég viszont néha akad. Hogy is nézne ki egy képregény arról, hogy turistákat vezetget körbe az őserdőben egy félalkesz. Viszont kalandos utakból nincs hiány végül, az első kötetben mindjárt két ilyet olvashatunk.

Mr. No nem egy Zagor, és nem is egy Tex. Habár becsületes, mégis vannak gyenge pontjai. Szerethetőnek egyáltalán nem nevezném. Annak ellenére, hogy a gyilkolástól égett ki, azért a brazil erdő minden szegletében tud egy-két hullát hagyni. Ő csak akkor gyilkol, ha kell. Hát na. Ejnye-bejnye.

Arról nem is beszélve, hogy állandóan a whisky-ért házal. És káromkodik is. Júdás vérét!

img_20240420_151252.jpgKicsit sok lehetne, de mégsem. Nekem legalábbis nem sok a Mister No. Nagyon jó ez a dzsungelbe helyezett western életérzés, és rendkívül fordulatosak a sztorik. Eredetinek mondható az is, ahogyan a szereplők megszólalnak. Nekem tetszik ez a laza stílus. Mi más lehetne egy ilyen lepukkant helyen, mint ahol épp járunk. Humor nélkül itt hamar megölné az embert az unalom.

A látványvilága is tökéletes. Ahogy a kis repcsivel szállnak ide-oda a dzsungel felett, vagy ahogy a kocsmai bunyók zavaros képi világa, vagy a bennszülöttek faluja ábrázolásra kerül, mind-mind jól néz ki. És természetesen az arcok is rendben kidolgozottak, nincs alibizés, mindenki felismerhető.

Igazából ez is egy jó olasz képregény. Más, mint az általában megszokott pátoszos feddhetetlen hős kategória, de mégis, valahogy vonzódik hozzá az ember. Végre nem egy hibátlan adonisz, hanem egy kiégett, őszülő halántékú, káromkodó iszákos veterán csap oda, ha kell. Tényleg megteremt egy jó atmoszférát, és a szereplők között is jól működik a kémia. Komolyan sajnáltam, hogy a végére értem a kötetnek.

Nekem bejött. Furcsa egy ember vagyok. Remélem hamarosan olvashatom a következő kötetet.

Bélu

Machinek Pakkot kaptam

Költözés és lakásfelújítás során rengetegen segítettek, teljesen önzetlenül. Habár majdnem lehetetlen, azért próbálom mindig valahogy meghálálni.

Az egyik barátom kislánya rajong a Demon Slayerért, és neki készült ez a rajz. McomicArt, azaz Machinek Miklós nem volt rest, kérésemnek eleget téve megalkotta ezt a kardos gyereket. Miklós a legkedvesebb grafikus, akit ismerek. Rajztudása McFarlane-nel vetekszik, írói képessége pedig agyon is veri.

Állítólag szívesen fogad megkereséseket, de el van havazva... ;)

Szerintetek tetszeni fog a megajándékozottnak ez a rajz?

(B)

A művész oldala ezen a linken elérhető.

https://www.facebook.com/share/QnQJttTqtkB6qqeg/

Insta posztunk a mai csomag további tartalmairól:

https://www.instagram.com/p/C6EmpOXoxM7/?igsh=eWJvMGViYm5wMjFr

img_20240422_190334.jpg

süti beállítások módosítása