Hétköznapi Geekságok

A Marvel Legends története

2021. május 20. - Ádám (Ben)

received_939723493265302.jpegKezdjük mindjárt egy találós kérdéssel: Mi az? Kb 14-18 cm, jó kemény, és ha a csajod nincs a közelben, máris kézbe veszed és alig várod, hogy játszhass vele?

Így van, eltaláltad, a Marvel Legends figurák azok! Tessék? Hogy Te nem erre gondoltál? Perverz állat. A mai cikkben kicsit kivesézzük, honnan is indult és milyen utat járt be ez a játékvonal, amely nemcsak a kicsiknek, de a komoly gyűjtőknek is a szíve szotyolája lett az elmúlt két évtizedben.

Ahhoz, hogy megismerhessük magát a Hasbro által gyártott Marvel Legends játékokat, vissza kell utaznunk az időben 2002 előttre, amikor a Marvel Comics még épp csak kilábalt abból a csődközeli állapotából, ahová rengeteg sikertelen sztorivonal, hibás vezetői döntések, és a képregények iránti átmenetileg mérsékeltebb érdeklődés juttatták. Na meg persze az, hogy minden fontosabb képregény karakterük jogait, fillérekért eladogatták olyan stúdióknak, akik közül nem egy már meg is szűnt (khm... Carolco... khm).

De csodálatos fehér paripáján belovagolt a sűrű sötét szarerdő közepébe egy joviális úriember, bizonyos Avi Arad, aki látott még fantáziát a Marvel képregényekben, és hősünk, aki amúgy a ToyBiz játékgyártó tulaja is volt, bevásárolta magát a Marvelbe, elegendő amerikai dollárt pumpálva ezzel a cégbe, megmentve az anyagi csődtől. Arad mindamellett, hogy lelkesen vetette bele magát a Marvellel közös munkába, okos ötletekkel is előállt, és minőségi akciófigurákat gyártott le a képregényszereplők alapján a rajongók legnagyobb örömére.

Bár a játékok már a 94-es Fox Kids-es sorozatok után megjelentek, az első komoly áttörést a 2000-es évek elején  kiadott, Spider-Man Classics vonal alapozta meg, amely a közönségkedvenc hálószövő és a köré sereglett pozitív és negatív karakterek megjelenésével operált. Az első szériában egy klasszikus kinézetű Pókember, egy szimbióta ruhás Pókember, egy Man-Spider és egy Venom kapott helyett, majd a második hullámban érkezett egy újabb klasszikus Pókember figura, két Fenegyerek (Daredevil), egy battle ravaged Spider-Man és egy Rhino figura, majd két exclusive, egy Pókember 2099 és egy Skarlát Pók.

A figurák népszerűsége az egekbe szökött, és a gyűjtők is hamarosan keblükre ölelték ezt az új 6 inches, vagyis nagyjából 15-16 cm közötti méretekkel rendelkező, de kidolgozott és sok mozgatási ponttal ellátott új játékot. A ToyBiz a sikert meglovagolva aztán 2002-ben hivatalosan is elindította a Marvel Legends vonalat, méghozzá úgynevezett wave megjelenésekben, vagyis hullámokban. Egy hullám átlag 5-8 figurát tartalmazott, sok esetben valami kis plusz ajándékkal, egy dioráma részlettel vagy egy képregénnyel.

A ToyBiz legnagyobb újítása minden kétséget kizáróan az úgynevezett Build-a-figure bevezetése volt. Vagyis a figurák csomagolásaiban megtalálható volt az adott wave-ekben egy komplexebb figura egy darabja vagy tartozéka, és a teljes wave-ből így egy bónusz figura is összerakhatóvá vált. A ToyBiz 16 ilyen hullámot adott ki, és a BAF a 9. hullámmal tört magának utat. Az első ilyen build-a-figure egy igazán legendás kozmikus figura, nevezetesen Galactus volt.

2007-ben tulajdonosváltás volt a licensz jogok terén, és a figurák gyártását a Marvel termékekkel kapcsolatban a Hasbro vette át, akik 2009-ig eléggé parlagon hagyták ezt a vonalat, ellenben a 6 inches figurák mellett bevezették a kisebb, 3.75 inches (kb. 8-10 cm) figurák gyártását Marvel Universe néven. A Vasember film és a Bosszúállók mozi sikere kellett ahhoz, hogy a Hasbro is komolyan vegye ezt a szériát, és ne tömegtermékként, hanem igazi, gyűjtőknek szánt kis műalkotásokként kezeljék a Legends figurákat.

mli.jpgTermészetesen a build-a-figure kiadásokat ők is folytatták, és számos új technológiát bevetettek a jobb vásárlói élmény érdekében, mint a fotorealisztikus arc kidolgozás, vagy a nemrégiben bevezetett pineless joint, ami igazából azt jelenti, hogy a figurák csatlakozási pontjai jobban el vannak rejtve és a pózoltathatóságuk is jobb lett. Én magam is nagy rajongója vagyok ezeknek a figuráknak és nem keveset bezsákoltam belőlük az öt éves gyűjtői pályafutásom alatt.

Mindig izgalmas felfedezni az újabb és újabb darabokat, vagy megszállottan vadászni egy kimaradt régebbire, esetleg rácsodálkozni egy addig nem is ismert variant figurára.

Köszönöm, hogy elolvastátok a bejegyzésem, és ha Ti is rajongói lennétek a Marvel Legends figuráknak, vagy esetleg megosztanátok a kedvenc darabotokat velünk, ne habozzatok írni. Sziasztok!

A bejegyzés trackback címe:

https://hetkoznapigeeksagok.blog.hu/api/trackback/id/tr5016566306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása