Hétköznapi Geekságok

Predator 2 nosztalgia

2021. június 27. - Gubán Bélu

Sziasztok Ragadozók!

Ma egy legénybúcsú után, nem, nem másnaposan pihenésképpen megnéztem a Predator második részét. Nosztalgiázzatok velem Ti is.

A Predator 2 eseményei 10 évvel az első részt követően játszódnak. A mindenki által kedvelt jóképű Ragadozó ezúttal a betondzsungelben vadászná  le prédáját, a szintén jóképű Danny Glovert, avagy Harrigan nyomozót.

A városi vadász egy olyan, háborús övezetté vált Los Angelesben szedi áldozatait, ahol a rendőrség a kiskirályokként uralkodó kábítószer maffiával harcol, és valljuk be, elég rosszul állnak. Kell nekik még egy ilyen ragadozó bácsi a nyakukba.

Harrigan és társai, a tökös banda, két férfi és egy nő gyilkossági ügyekkel foglalkozó nyomozócsoport, viszont ha mindenki ilyen hülye a kötelékben, mint ők, nem csodálom, hogy LA-ben már ki se mernek menni az emberek az utcára, mert félnek, hogy golyót kapnak egy épp arra bóklászó kartell tagtól.

Jó, persze, ha nem hoznának hülye döntéseket, akkor nyilvánvalóan nem lenne cselekménye a filmnek. De az, hogy a predator az általa oroszlánnak tekintett, agresszív nyomozó, Harrigan mellől egyenként levadássza a társait, mert alkalmat adnak neki, az már több a sokknál.

És az milyen már, hogy a külföldi gyüttment predator káromkodni tanul meg először, mert mindenki agyon fakkolja magát. Válogatott káromkodások tárháza az egész. :D

Összességében megvan az atmoszférája a filmnek, viszont az, hogy a ragadozó ennyire felhívja magára a figyelmet, teljesen ellentmond a fajtája viselkedésének, teljesen ellehetetlenítve a küldetését.

Lényegében amerre megy, fejek hullanak, gerincek szakadnak ki, nyomában káosz, könnyek, vér, belsőségek. Nyamnyam.

Kevin Peter Hall fantasztikus mozgása, gesztikulációi teljesen egyedivé teszi a ragadozót, és tényleg a jelmez mögött ott van ő. Érzelmeket fejez ki, tetőtől talpig gumiba öltöztetve.

A jelmez pedig továbbra is megállja a helyét a filmes történelemben. A predator(ok) gyönyörűek, ha lehet ilyet mondani egy csáprágós medvedisznópókbékaemberre.

Még aki szerintem említésre méltót alakít a filmben, az a pár perc erejéig bekábszerezve jósló Willie király. Hát az a csávó nagy forma nagyon. Tiszta elmebeteg. Kár, hogy az ő fejéből is sebváltódísz lesz az idegenek űrhajóján.

Ja és az idegen űrhajón lévő Alien koponya még mindig ultragáz szerintem. Hogy kerülhetett az oda? Hacsak a Predik nem tudnak utazni az időben.

Még mindig azt mondom, az első részt nem lehet überelni. A második meg sem közelíti, de teljesen nézhető kategória szerintem. Mondjuk a Predators szerintem jobb, a The Predator című borzadály első fél óráját leszámítva lényegesen alulmúlja bármelyik részt, szóval akkor még mindig inkább a második. :D

Na ketyegjenek azok a visszaszámlálók!

A bejegyzés trackback címe:

https://hetkoznapigeeksagok.blog.hu/api/trackback/id/tr8116606056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lenörd hofstadter 2021.06.30. 14:54:11

"Ja és az idegen űrhajón lévő Alien koponya még mindig ultragáz szerintem. Hogy kerülhetett az oda? Hacsak a Predik nem tudnak utazni az időben."

Várni kellett volna még nagyobb józanságra a buli után, akkor nem firkálnál marhaságokat. Némi evolúciót is beszámolva az alien nem R.E 10-el (Ripley előtt) kristályosodott ki a xenomorfvilág élére, szóval mi a meglepő abban, hogy az űrben utazgató több ezer éves vadászfaj összeakad egy az űrben bóklászó másik több ezer éves vadászfajjal.

Gubán Bélu 2021.06.30. 15:31:57

@lenörd hofstadter: köszönöm a kommentet. Amennyiben a xenomorf olyan formájának kialakulásához emberi gazdatestre van szükség, akkor a predator 2 idejében olyan xenoval nem találkozhatott még, mert az emberek még nem jártak olyan messzire az űrben. Az, hogy utána mit barmoltak a franchise-al, már más tészta.
süti beállítások módosítása