Hétköznapi Geekságok

Pókember Halála (Ultimate Spider-man 153-160)

2021. július 20. - Gubán Bélu

Sziasztok!

Nem tudom, Ti hogy kezdtetek el képregényt gyűjteni, de én emlékszem az első képregény vásárlásomra.

Az itthon Csodálatos Pókember néven a 2000-es évek elején indult sorozat volt az, amivel elindult a hóbort nálam. Ez egyébként ma már Újvilág néven fut, eredeti címén Ultimate Spider-man. Brian Michael Bendis és Mark Bagley hosszan tartó együttműködése révén az egyik, ha nem a leghosszabb melléksor.

A Nagy Marvel-képregénygyűjtemény korábbi számában már olvashattuk a 16 éves Peter Parker első hálópróbálgatásait, 2021-ben pedig elhozták nekünk az utolsót. Következik: Újvilág Pókember halála, avagy, a gyerekkor vége.

Az itthon megjelent összes ultimate pók füzetet összegyűjtöttem, viszont csak kb. a felét olvastam el. Miért? Mert mindig van újabb cím, ez pedig megmaradt az emlékeimben, lényegében erősen nosztalgikus köntösben. Bendis nem rossz író, az tény, Bagley rajzai kinek tetszenek, kinek nem, viszont az biztos, hogy elérték a célt, amit a Marvel eléjük tárt: 2000-et írunk, meg kellene fognunk a mai fiatalokat a Pókemberrel. Aktualizáljuk kicsit, legyen mobilja, meg beszélgessen a barátaival a facebookról, meg hasonló felszínes újítások. Értitek?

Hiába mindez, hozzánőtt a szívemhez az Ultimate Hálószövő, és nagy szerepe volt geekságom kialakulásában. A képregény előszavából kiderül, hogy Bendis már az elején meg akarta ölni a Pókot, mert valami újat szeretett volna alkotni. Ez a halál pedig végleges kell legyen, mert csak. Szóval nem spoilerezem le nagyon a dolgot, ha elárulom: Pókember ezúttal tényleg meghal.

Csak a módja nem mindegy. Eleve nem értem, az NMK szerkesztői milyen alapon szelektálnak a füzetek között, mert ez a kötet is olyan in medias res indít, egy olyan szeletével a sztorinak, ami nem is végződik sehogy. Korábban is több olyan kötet volt, mint a Thor Utolsó Viking, amik önmagukban számomra semmit nem adtak, mert kiragadnak egy szeletet az egészből, és befejezetlen dolgokat mutat be.

Na de térjünk a cselekményre. Miközben a Pókot minden szuperhős lenézi, mert gyerek, elkezdik a kiképzését, ami félbemarad egy támadás miatt, amiről nem tudunk, mi egyáltalán. A Punisher le akarja lőni Kapit, de Peter megakadályozza, golyót kap helyette. Eltűnik az összes hős, csak Peter marad.

Eközben kiszabadul 5 szuperbűnöző, a Shield börtönéből, élükön a már négyszer eltemetett, de ismét életben és isteni ereje teljében lévő mutáns Zöld Manóval, megfogadva, hogy bizony elintézik Parkert és a családját. Mert csak.

Rengeteg a miért a történetben. Miért hagyják el Petert a hősök? Miért nem segítenek neki a már csak 4 tagúra fogyatkozó bűnöző banda ellen? Miért kellett golyóval átlőve megküzdenie a lényegesen gyengébb Peternek a mindenható Zöld Manóval? Sok a miért. Miért van az, hogy a Manót a Pók, a Fáklya, a Jégember sem tudja megsebezni, de Mary Jane egy teherautóval igen. Miért van az, hogy a teherautóval elgázolás legyengítette a Manót, de csak az öli meg (?) amikor Peter rádobja a roncsot? Ja és a „Michael Bay-ezés” a végén... cöh.

Méltatlan halál ez a Póknak, miközben Bendis minden elő-utó miegymás szavában ajnározza a saját írói munkáját, hogy mekkora ötlet volt ez az egész, és hogy micsoda feladatot hajtottak végre. Szerintem gagyi lett, és kikérem magamnak. A Marvel bérmunkavégzés iskolapéldája lett ez a történet, elolvasását semmilyen korosztálynak sem ajánlom.

További képekért irány a facebook oldalunk. ;)

Bélu voltam. Sziasztok

A bejegyzés trackback címe:

https://hetkoznapigeeksagok.blog.hu/api/trackback/id/tr4516616638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása