Hétköznapi Geekságok

Stanislaw Lem 100 éves lenne...

2021. szeptember 29. - Gubán Bélu

Sziasztok!

A geekok számára akár minden napra tudunk hozni egy-egy jeles évfordulót. Ebben a hónapban volt egy Stephen King születésnapunk, néhány filmes évfordulóval is készülünk nektek a következő hónapban. Viszont még szeptemberre van nekünk egy jeles évfordulónk. A sci-fi irodalom nagyágyúja, a lengyel zseni, Stanislaw Lem idén szeptemberben lenne 100 éves.

E jeles alkalomból a Budapesti Lengyel Intézet 2021. szeptember 30. napjára egy rendezvénysorozatot hirdetett, amire korlátozott létszám miatt előjegyzés alapján lehet részt venni. Az Intézet honlapja ezen a linken érhető el:

https://instytutpolski.pl/budapest/

No de ki is a Stanislaw Lem? Nekem biztosan az egyik kedvenc sci-fi íróm. Imádom a szláv írók világlátását, ahogyan olyan közel állnak hozzánk. Lem is egy ilyen kézzel fogható embernek tűnt, akinek a történetei nekem, kelet-európai embernek hihetőbbnek tűntek másokéinál.

Stanislaw Lem Teljes Science Fiction Univerzuma a polcom lakója, sokat olvastam tőle. A legemlékezetesebb mégis az Éden, amit többször újraolvastam, és ami úgy kezdődik: „A számításokba hiba csúszott.” Szerintem akinek bejön az Éden, annak bejön Lem minden munkája. Az Édentől messze landol egy űrhajó, ahol rejtélyes világra bukkannak, belélegezhető levegővel, furcsa gyártelepekkel, és egy idegen, „dupláknak” nevezett fajjal.

De ki ne hallott volna a Kiberiáda fantasztikus történetfolyamáról, amiben két tudós folyamatosan egymásra licitálva csinál magából egyre nagyobb bolondot? Vagy a Visszatérés című történetre, amikor a hibernációból felébredt, a Földre visszatérő kozmonauta nem ismeri ki magát a jövő világában, eltéved már a „repülőtéren”, és természetesen már senki sem él, akiket előző életében ismert. Vagy eszünkbe jut még a Solaris, amiben egy bolygó felszínét borító hatalmas óceán a bolygó egyetlen intelligens lakója…

Hát emberek, szerintem hihetetlen munkássága van a lengyel Stanislaw Lemnek, imitt-amott antikváriumokban fellelhetőek a könyvei, ha be akartok szerezni tőle néhány alapművet. Egy világszerte nagyon kedvelt író Ő még a mai napig is. Műveit azoknak a sci-fi iránt érdeklődőknek ajánlom, akik tényleg ki akarnak szakadni a hétköznapi problémás világból.

Bélu voltam, sziasztok!

A bejegyzés trackback címe:

https://hetkoznapigeeksagok.blog.hu/api/trackback/id/tr2816704202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

makru 2021.09.30. 18:52:42

Sok irányban működött a fantáziája. Az említetteken kívül pl. ott volt Pirx pilóta, meg Ijon Tichy.
Nekem a Futurológiai Kongresszus a kedvencem a több rétegű hamis illúziókkal. Apró, de szórakoztató epizód a gyermekmesék pornográf átirata (Piroska és a farok, Ali Baba és a negyven homokos).

Gubán Bélu 2021.09.30. 19:00:39

@makru: köszi, ezt nem tudtam róla. :D

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2021.09.30. 19:54:06

"A geekok számára akár..."

Találgatom, hogy a "geek" milyen ejtése vezethet ilyen toldalékhoz. :-]

Örülök, hogy a rövidke ismertetőben helyet kapott a Visszatérés. Kevéssé ismert regény, legalábbis kevesen emlegetik, de nekem ez a kedvencem Lemtől, rengetegszer olvastam már, kétféle fordításban is. Persze bármikor élvezettel tudom átadni magam egy Pirx-történetnek vagy a Kiberiáda meséinek, Lem nagyon tud mesélni, és világokat teremteni is. A könyvespolcomon külön ABCDLZs szekció van: Asimov, Bradbury, Clarke, Dick, Lem, Zsoldos, a legnagyobbak.

Gubán Bélu 2021.09.30. 19:56:29

@Androsz: direkt írom mindig rosszul a ragozást, kifejezetten zavarja az embereket, és szeretek zavart kelteni :D

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2021.09.30. 22:41:05

@Gubán Bélu: :D Az egyetlen reális magyarázatra nem gondoltam.
süti beállítások módosítása