Hétköznapi Geekságok

A zseniális Carlos Ezquerrára emlékezünk

2021. november 12. - Gubán Bélu

13000c5d-1b43-42b5-9b5b-fe4c9d74f5ca.jpgKicsit több, mint 3 éve veszítette el a képregénytársadalom a számomra legkedvesebb rajzolt bíró édesapját, aki 74 éve viszont pont ezen a napon (november 12-én) született Zaragozában. Ez egy jó kis összetett mondat volt, de üsse kavics. Tudjátok Ti már, hogy kire is gondoltam.

Ő Ezquerra bíró, vagyis a zseniális Carlos Ezquerra, a 2000AD képregénykiadó egyik legkiemelkedőbb alakja, Dredd egyik apukája, és rajzolója.

Ezquerra kalandos életútjából csak a korai éveket szeretném kiemelni, abból is a szerintem legérdekesebb sztorit. Ugyanis a 2000AD-nál a közös munka nem igazán olyan szellemben működött, ahogyan azt mi elképzelnénk, egy ilyen sikeres alkotógárdánál.

Ezquerra eleinte westernt és háborús történeteket rajzolt még a spanyol piacra, viszont az angol képregénykiadók is nagyon ki voltak éhezve a spanyol rajzolók munkáira, ezért Londonba költözött családjával.

e4-4.jpgNem kellett sokat várni, a hetvenes évek elején Pat Mills és John Wagner levadászták maguknak a spanyol srácot. Dredd bíró karakterét ő álmodta meg, és habár eleinte John Wagnert nem, de Pat Millst meggyőzte, hogy sikerre vihetik a jövő bírájának történetét. Tudjuk, hogy ez sikerült. Ezquerra nevéhez olyan történetek fűződnek, mint a Necropolis (uh, az brutális cucc), vagy az Apocalypse War (édes istenem mekkora sztori az), a Judgement Day, vagy az Origins (már megint szóba kerül…), csak hogy a leghíresebb képregényeit említsük.

Carlos mester rajzolta ’78-’88 között Strontium Dog képregényeit is, aki a jövőben élő fejvadász muti, ismerhetjük őt a Fekete Fehér Kockás lapjairól. De láttátok már itt az oldal történetében az Al’s baby képregényt, ami szintén a mester munkája, ami a rajzokat illeti. De ne menjünk messzire, mert rajzolt Durham Red-et is (ő a Strontium Bitch, aki szintén egy muti, csak vámpír képességekkel).

1a620ce8eca00fca82c5c0b612b9fa39.jpgSokan rajzoltak Dreddet, és mind-mind különlegesnek mondhatók. Carlos Ezquerra rajzai mind közül felismerhetőek. De ha csak ránézek egy képregény borítójára, már tudom, hogy ez a spanyol mester munkája. Hihetetlen részletgazdag, humoros, karakteres rajzok ezek, bármelyik történetfolyamba lapozol bele, az ő rajzai bárhol szemet szúrnak. Terhes férfiak, az Elátkozott Földön nőből férfivá mutálódott főbíró, atomfelhőbe néző építőmunkások, kalandok földön, vízen, levegőben, légüres térben.

Ő volt Carlos Ezquerra. Nyugodjék Békében.

Bélu voltam, sziasztok!

A bejegyzés trackback címe:

https://hetkoznapigeeksagok.blog.hu/api/trackback/id/tr1116717802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása