Hétköznapi Geekságok

Nagykorúvá vált az Utolsó szamuráj

2021. november 20. - Gubán Bélu

1.jpgViszonylag kevés olyan film van, amit bármikor meg tudnék nézni és bármennyiszer, és a feleségemnek sincs tőle még herótja. Meglep, de ha megkérdezik, melyik a kedvenc filmem, nem nagyon tudnék válaszolni, vagy mindig éppen mást válaszolnék. Viszont a kedvenceim között foglal helyet (igen előkelőt), az éppen ma 18 éves Az Utolsó Szamuráj, amit tényleg bármennyiszer meg tudnék nézni.

Öregszünk, az biztos. Minden évfordulós bejegyzés rámutat erre, ha nem lenne elég az, hogy egyre inkább fáj imitt-amott éppen valami. No de, hogy a lényegre térjek.

Az Utolsó Szamuráj nekem a tökéletes film, és nem tudom megmondani, hányszor láttam. Ez is egy olyan darab, amit egy képkocka, egy hang alapján be tudok azonosítani, ha éppen odakapcsolunk a tévében.

Tom Cruise-ban az embereknek elég sok minden nem szimpatikus, viszont engem általában nem érdekel, hogyan él egy sztár, amíg másoknak nem árt az életvitelével. Megvallom, szeretem a munkáit, és nem nagyon tudok olyan filmet, amiben ne a maximumot akarná kihozni magából.

6.jpgAz Utolsó Szamuráj is pont egy ilyen film. Maximálisan hozza a karakterét, Nathan Algrent, akit Amerikából szakajtottak Japánba, hogy kiképezze az új birodalmi hadsereget, akik háborúban állnak a szamurájokkal. Persze a haladás a fő szempont, meg egyeseknek a pénzszerzés, jó szaftos kis megbízások, egyebek. A haladás címszó alatt a még fiatal, tapasztalatlan császárt is szépen meg sikerül vezetni.

Úgy esik, hogy a japán birodalmi hadsereg hatalmas vereséget szenved a szamurájoktól (félnek tőlük, mint a kutya), és a csata végeztével már csak egy katona marad talpon, Algren kapitány. Szerencséje van, mert hősiessége miatt ahelyett, hogy elvágnák a torkát, fogságba ejtik (jó, persze a szamurájok becsületesek is, szóval ezért is nem ölték le, amikor tehették volna).

Algrent befogadják a szamurájok. Barátságot köt a szamurájok vezetőjével, Katsumotoval, akit a kétezres évek egyik legfoglalkoztatottabb japán színésze, Ken Watanabe alakított.

 A kapitány szépen fokozatosan megismerkedik a japán kultúrával, a szamurájok életvitelével, becsületességével, értékeivel, bátorságával, és rájön, hogy nem ők a rosszak ebben a háborúban. Végül tudjuk, Algren kapitány a szamurájok oldalán vonul a végső ütközetbe, ahol rossz véget érnek, viszont a becsületüket nem veszítették el.

Nagyon kevés olyan film van, amit bármennyiszer meg tudnék nézni, és még kevesebb az olyan, minek a végét mindig megkönnyezem. A film gyönyörű képekkel operál, a japán cseresznyefák, a szamuráj falu képe, a gyönyörű tájak, a számunkra idegen kultúra képviselői mind-mind hozzátesznek a hangulathoz egy lapáttal, mert tökéletesen működnek együtt, ez így ahogy van, kerek egész.

Ne feledkezzünk meg Hans Zimmer fantasztikus zenéjéről sem. Megvallom, a munkában is sokszor hallgatom Az Utolsó Szamurájt. Szóval a születésnapján újranézem ezt a számomra remekművet.

Bélu voltam, sziasztok.

A bejegyzés trackback címe:

https://hetkoznapigeeksagok.blog.hu/api/trackback/id/tr116758632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása