Hétköznapi Geekságok

Prédikátor képregénybemutató

2022. április 06. - Gubán Bélu

1647799041023.jpgGarth Ennisnek vannak jó képregényei. Éppen ezért, amikor jóárasítva láttam az egyik képregényes adok-veszek csoportban, meg is vettem rögvest a Prédikátor, eredeti címén Preacher sorozat első négy magyar nyelvű kötetét.

A sorozatot itthon a Kingpin adta ki, Kingpin méretben, kemény és tpb kötésben is. Nekem a tpb-k vannak meg.

Garth Ennisnek vannak jó képregényei, ez sajnos nem az. Ahogy Tibi mondta, egyszerre sok és kevés. Én is ezt érzem. Mindjárt kifejtem, miért.

A történet kiindulópontja ígéretes. Isten megunta a banánt és magára hagyta az emberiséget. A Mennyországot a szeráfok irányítják. A Menny börtönéből pedig kiszabadul egy olyan lény, aminek megszületnie sem lett volna szabad. Ő a Genezis, egy angyal és egy démon szerelméből született, és egyesülni akar egy általa kiválasztott, erős lélekkel.

Jesse Custer tiszteletesre esik a választása, aki egyből cafatokra robbantja kisvárosi nyáját. Aztán menekülőre fogja a dolgot. Custer a Genezissel együtt isteni erő birtokosává válik, ha Isten hangján szólal meg, nem tud senki a kérésének ellenállni. Ezt a képességet jóra szeretné használni, de néha balul sülnek el a dolgok.

Custer tiszteletes két társra talál, Tulipra, a nőre, akit öt évvel korábban szó nélkül elhagyott, és Cassidyre, a nagypofájú vámpírra.

1647799041000.jpgÍgy 16 füzet elolvasása után azt kell mondanom, hogy már a harmadik kötetre elfogyott a szufla ebben a történetben. Ami eleinte vicces volt, értem itt a sokszor öncélúnak ható trágár szókimondást. Eleinte tényleg vicces volt ez, viszont a végére nagyon vártam, hogy bedobhassam a sarokba ezt a műremeket.

A káromkodással akarták ezt eladni, viszont a történet irtózat gyenge. Eltekintve néhány tényleg ütős poéntól, ez nagyon kínos. Ja és Steve Dillon rajzai sajnos sablonosan hatnak, és nagyon alulmunkált az egész.

A történetben rengeteg bizarr, természetellenes dolog van sorba állítva. Legyen az egy belterjes déli küklopsz család, vagy a gyerekét kicsináló bigott és egyszerre kétes erkölcsű nagymama, kötözős szexet preferáló hivatalnok, most soroljam? Ez túl sok egyszerre. És Custer tiszteletes mindenütt ilyen f#('(#ságokkal találkozik.

1647799040970.jpgA megvalósításról: tudtam, hogy Kingpin méret, és kicsi, ők így szeretik, szerintem meg egyáltalán nem jó, de ez csak személyes vélemény. Viszont az, hogy a képregény előszavában a második kötettől következetesen hibásan Nemezisnek írják Genezist... Nem is kommentálnám.

A képregényt nem ajánlom senkinek. Feleslegesen trágár, túlzottan és céltalanul erőszakos, a második kötet végétől egy iszonyat gyenge történettel. Az a helyzet, hogy ezt így biztosan nem folytatom.

Vannak trágár és szókimondó képregényeim, Garth Ennis pedig az egyik kedvenc íróm, de... Itt valahogy elment egy rossz irányba, amit nem tudok felfogni. Majdnem olvashatatlan, viszont élvezhetetlen, fárasztó, lassú folyású és kib($&+$! trágár.

Bélu voltam. Sziasztok.

A bejegyzés trackback címe:

https://hetkoznapigeeksagok.blog.hu/api/trackback/id/tr7017785606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása