Hétköznapi Geekságok

Southern Bastards

2022. április 15. - Gubán Bélu

img_20220410_121848.jpgMeglepődve tapasztaltam, hogy megjelent itthon a Southern Bastards, magyarul a Déli Rohadékok 2. kötete. Sehol sem láttam róla semmit, pedig manapság már – kis túlzással – a facebookon éljük a mindennapjainkat. Így ért meglepetéskét, amikor a Képregénymarket oldalát böngésztem, újdonságként szembe jött velem.

A Déli Rohadékok egy nagyon érdekes hangulatú történet. Egyrészt furcsa krimi, thriller, másrészt meg, pont az író, Jason Aaron, és a rajzoló, a másik Jason, azaz Latour előszava miatt nagyon életszagú az egész. Pont, mert ők ott nőttek fel, a szutyok délen, ezek között az állatok között. Tudjuk, hogy az ottani emberek finoman szólva is csökönyösek, öntörvényűek, idegengyűlölők. Mégis, annak ellenére, hogy ott délen ilyen körülmények uralkodnak, szeretik. Én ezt a dolgot nem is értem.

A második kötetben megtudjuk, hogy a főgonosz, Boss edző bá mekkora tetű, bár az első részben sem volt egy matyó hímzéses rakottszoknyás úri kisasszony. Persze nem lenne annyira jó ez a sorozat, ha Boss edző csak „a gonosz” lenne, jelentősen árnyalják a róla alkotott képet ebben a félig visszatekintős, félig jelenben játszódó történetben. A kötethez azért annyit elárulok, hogy az amerikai foci, mint sport, de inkább, mint életcél rengeteget szerepel benne, amellett, hogy néhány ember azért rossz véget is ér.

ianxy-to.jpgAhogyan megszokhattátok tőlünk, igyekszünk mindig kevés spoilerrel dolgozni. Aki olvasta az első részt, megismerhettük a végén Earl Tubb lányát, aki a Boss edző vérrel szennyezett életútját bemutató kötet végén ismét visszatér. És ami a legszebb, hogy ő bizony tudja, hogy apja visszatért délre, és – mivel elvesztette vele a kapcsolatot – utána indul…

Jó kis folytatása volt ez az első kötetnek. Sok karaktert nem fogsz megszeretni, viszont annál többet fogsz utálni. A kérdés az, hogy mennyire szippantja be a dél az éppen oda visszatérő embereket, mennyire válnak ők is ilyen eszeveszett vadállatokká, mint ezek a déli rohadékok.

Hiába férgek a főszereplői, letehetetlen olvasmány a Déli Rohadékok. Mondhatnám, hogy szeretem őket utálni. A képregény képi világa, szóhasználata, a benne zajló események miatt csak felnőtt olvasóknak ajánlott.

És ha már a Marketet emlegettem, mint információforrást, akkor álljon itten egy link, ahol a Déli Rohadékok mindkét részét levadászhatjátok:

Jó szórakozást.

 

Bélu voltam! Sziasztok!

A bejegyzés trackback címe:

https://hetkoznapigeeksagok.blog.hu/api/trackback/id/tr1917802137

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása