Hétköznapi Geekságok

Hurok képregény

2022. május 15. - Gubán Bélu

279113388_416660490296715_5371187473229058012_n.jpgElőször is köszönjük Balaskó Bálintnak, a Hurok képregény írójának, aki megtisztelt minket bizalmával, és elsők között olvashattuk el új képregényét. A Képregényfesztiválra fog megjelenni nyomtatott formátumban, ha a Jó Isten is úgy akarja. Mi szurkolunk Bálintéknak. A hamarosan megjelenő képregényük tiszteletére itt olvashatjátok az ikertornyok cikkünket. Mindketten máshogy látjuk általában a képregényeket, ez sokmindentől függ. Most nem beszéltünk össze, ki mit fog írni a képregényről, így most kettő az egyben bemutatót olvashattok, teljesen elfogulatlanul és befolyásolásmentesen mindkettőnk közös tollából. Ömm… ez furán hangzott. Kezdjünk is bele!

Szerintem a képregény összességében több, mint rendben van. Látszik rajta, hogy van belefektetett energia, és munka. A története szerintem pörgős, a képregény hangulata is megér egy misét. Erről a cuccról lerí, hogy nekünk, magyaroknak készült. A helyszínek, az események, szituációk, a karakterek mind „nagyon magyarok”. A főszereplőkkel emiatt könnyű azonosulni. A képregény rajzai néhol olyanok, hogy leesett az állam. Volt egy parasztházas oldal, ahol esőben munkálkodik valamit a rőzsebajszos betyár bácsi, az valami fenomenálisan nézett ki.

A történetben főhőseink a kommunistákkal kerülnek szembe, egy „hungaropannon népnemzeti magyar punk” környezetben. A zűrlények „piknikőtek” egyet a magyar ugaros árokparton, aminek hála mindenféle szuperfegyver. De sajnos a magyar szabadság nincs biztonságban a gonosz Darth Vader elvtárstól (én neveztem el így, csak Elvtársként nevezi magát), aki puszta kézzel képes fejeket összezúzni.

278568680_117873954227994_1979871188939430072_n.jpgA képregény rajzai közül néhány egész oldalas panel nagyon tetszett, amik kültereket mutattak be. Viszont, ami kívánnivalót találtam az egészben, azt Bálinttal megosztottam, külön itt nem kívánom leírni, mert azok maximum csak engem zavarhattak. Remélem az első rész sikeres lesz, és olvashatjuk majd a másodikat is. Nagyon fantáziadús alkotás, én befejezném itt, de majd Tibor koma mindjárt elmondja a véleményét szerintem nálam jóval bővebben:

Április közepe környékén megjelent facebookon egy oldal, "Hurok - a képregény" címmel. A borítóképe a Széchenyi lánchíd, tehát egyértelműen magyar a tematika. Majd kiderült, hogy történelmi, de sci-fi elemekkel átitatott kalandregény. És napokon belül borítók, egyéb rajzok is előkerültek. Igazából már ezekkel felkeltette az érdeklődésem, mert gyakran szívesebben olvasok hazait, mint egy külföldi nagy kiadó futószalagjáról legördült művet. A kicsibe több szív és lélek szorul, a történelmi vonatkozásút pedig valahol mindig magunkénak is érezzük. Balaskó Bálint egy olyan korszakról írt, amely nem éppen szép emlékű, de pontosan ezért nem szabad megfeledkeznünk róla. Igaz, itt színesítve és tarkítva kapjuk, de nem mindig. És ezért néha nagyon is nyomasztó tud lenni.

Az orosz katonák és az ÁVO jelenléte (vagy egyáltalán létezése) hazánkban nem sok emberben ébreszt kellemes emlékeket vagy érzéseket. Ha csak a rajzokat nézzük - Papp Viktor keze műve -, akkor is nehéz, súlyos tud lenni. De sikeresen oldja a hangulatot egy-egy lazább kockával vagy sorral, így nem süllyedünk teljes letargiába. Néha emlékeztet a mostanában megjelent Kittenberger vagy Seuso mozaik kötetekre, és nemcsak a történelmi vonatkozás miatt, hanem a kaland, a poénok, a steampunk (de itt inkább sci-fi) miatt is. Szóval így első ránézésre jól megírt és ábrázolt karakterek, akikkel kicsit azonosulni is tudunk, csak éppen nem szeretnénk. De azt tudjuk és érezzük, hogy szüleink, nagyszüleink vagy esetleg más családtagjaink igenis élték és megélték ezeket az időket. Már az első 10-15 oldal után egyértelmű, hogy ez csak a kezdet, az első füzet/kötet, mert nagyon sok kezdetet és felütést kapunk, nagyon sok szereplőt ismerünk meg. Talán kicsit nehéz is mindent befogadni, mert pár oldalanként máshová repülünk, de a képregény és a könyv nem lineáris médium, nyugodtan vissza lehet lapozni, újraolvasni. A lényeg minden esetre megvan: elhelyeznek minket térben és időben, átérezzük a hangulatot, az általános félelmet.

278568488_114357024579687_7580308182726817006_n.jpgÉs jön a "mi lenne, ha?" része. Vagy inkább "mi lett volna", mert mégis csak a múltban játszódik a dolog. Ha lenne szuperkatona, szuperfegyver. Viszont az is kerülhet rossz kezekbe, így ugyanannyit árthat, mint amennyit használhat. Nyilván válaszokat most nem kapunk, itt még a kérdéseken van a hangsúly, de a témák nagyon izgalmasak. A nagyon speckó elvtárs kicsit a Csillagok háborúja hangulatot idézi. De nemcsak ő, hanem egy másik központi figura is (legalábbis én annak éreztem, aztán majd kiderül), Margó is. Lehet, hogy csak én látok bele többet, mint kellene, de kicsit Jabba jellegű néha, akár a rajzokon is. A (nem mindig nyilvánvaló) nőies jellegénél jóval fontosabb a hatalma, ami az információ.

Leginkább azoknak a kezében tudom elképzelni a képregényt (akár nyomtatott, akár digitális formában), akik olyan öregek, mint én, és még kaptak legalább a nyolcvanas évek "szépségeiből". Vagy a történelem és a tudományos-fantasztikus rajongóknak, főként akkor, ha mindkettő egyszerre jelen van. Mondjam azt, hogy kell ilyen is? Lehet, hogy én a sci-fi vonalat hanyagoltam volna, de majd a sorozat következő részei ezt igazolják vagy megcáfolják. Kíváncsian várom!

A képregény alkotói és közreműködői:
Írója: Balaskó Bálint
Rajz: Papp Viktor
Nyomda és műszaki szerkesztés: Kovács Milán
Lektor: Bedekovics Ákos
Borítók: Varga Tamás, Vári Tamás és Pilcz Roland

Az első rajongók: Hétköznapi Geekságok

Kiadja: zsiger.hu (facebook)

A bejegyzés trackback címe:

https://hetkoznapigeeksagok.blog.hu/api/trackback/id/tr5617817137

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2022.05.15. 19:40:20

Köszönöm az ajánlót!

Gubán Bélu 2022.05.15. 19:49:25

@gigabursch: köszönjük, hogy olvastad ;)
süti beállítások módosítása