Hétköznapi Geekságok

100 éve született Sir Christopher Lee

2022. május 27. - Gubán Bélu

Ez a május a különböző jobbnál jobb évfordulók májusa. Évfordulós filmekről írtunk nektek dögivel. Viszont nem mehetünk el egy fantasztikus ember születésének 100. évfordulója mellett sem. Ugyanis Sir Christopher Lee 1922. május 27-én született, éppen 100 éve.

A 2015-ben elhunyt színészlegendáról a közösségi tudástár (wikipédia) hatalmas cikkel örvendezteti meg az arra tévedőt, így igazából nem ismételném meg. Egyszerűen csak kiemelném néhány részletét.

Sir Christopher egy zseniális alak volt. Nemesi család sarja, igazi úriember, több nyelven beszélt, és hatalmas és színes filmes karriert futott be a ’40-es évektől kezdődően. Ahogy mondtam, nem igazán szeretném ismételni, ami a neten elérhető, csak annyit, hogy magánélete mindenféle botrányoktól mentes volt. Ez azért ma igazán nagy szó.

Sir Christopher Lee akkora arc volt, hogy a Star Wars II. és III. részében a különböző harcjelenetekben nem engedte, hogy kaszkadőr helyettesítse (néhány hajmeresztő trükk kivételével), ami egy nyolcvanas éveiben járó úrtól azért derék teljesítmény volt.

Ki volt ő nekem, mint a nyolcvanas évek végén született geeknak? Szarumán, a fehér mágus, aki megtanította breakdance-elni Sir Ian McKellent a Gyűrűk Urában (eredetileg ő szerette volna játszani a szürke mágust, valószínűleg ezért a bosszú), majd láthattuk a Hobbit trilógia részeiben is, ugyanabban a szerepben.

Nekem emlékezetes tőle a már emlegetett Dooku gróf szerepe is, akinek a neve, utalva Lee karrierjének egyik sikerdarabjára, Drakula gróf nevére utal. Az előzménytrilógia egyik hatalmas pozitívuma volt Lee játéka nekem. Igazi pökhenfi pöcs fejeket tudott vágni, igazi sith nagyúr volt ő.

És ne feledkezzünk meg a Tim Burton által újragondolt Charlie és a Csokigyárra, ahol az idősebb Wonkát játszotta, aki a fia cukorka imádata miatt a házával együtt elköltözik a pusztaságba, csak hogy az felnőtt korában megtalálja, és dúljon köztük az apa-fiú lamúr. Ennek a filmnek minden perce arany, nincs ez másként a Lee szereplésével készülteknél sem.

Ez ilyen geekos megemlékezés lett Sir Christopher Lee-ről, akit nem szabad elfelejtenünk, mert ilyen színészből nem sok születik 100 év alatt.

Bélu voltam. Sziasztok!

A bejegyzés trackback címe:

https://hetkoznapigeeksagok.blog.hu/api/trackback/id/tr3017832969

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

11110000 2022.05.29. 14:43:59

És ma már nem vagy Bélu?
süti beállítások módosítása