Hétköznapi Geekságok

Zoárd kapitány legendája

2022. június 05. - Gubán Bélu

img_20220604_105215.jpgA képregény reneszánszát éli Magyarországon (én úgy érzem), és szerintem sokan érdeklődnek a médium iránt. A mai bemutatónk alanya tökéletesen fogta meg szerintem ezt a képregény-hipe-ot. Minden településnek vannak helyi legendái, mítoszai, és látszólag ez a mondat nem illik az előzőhöz, pedig de. Vásárosnaményban ugyanis felismerték, hogy helytörténeti érdekességeket, helyi legendákat is fogyaszthatóbbá lehet tenni, ha képregényes formában tálaljuk őket.

A 20 oldalas Zoárd Kapitány Legendája Vásárosnamény névadó legendáját dolgozza fel egy kis romantikus történetbe ágyazva, ugyanis a jelenben élő Gergely gyerek a Zoárd legendával szeretné megnyerni szíve választottját. Hogy sikerül-e? Nem árulhatom el.

Fehér Balázstól, a képregény írójától tudom, hogy az elmúlt években Vásárosnaményban megrendezésre került egy 2-3 napos fesztivál nyaranta, a Zoárd napi Sokadalom. Ez a város névadó legendájáról kapta a nevét: a legenda szerint Vásárosnamény névadója a honfoglalás kori Zoárd kapitány volt, aki a Vereckei hágón átkelve társaival, a Tisza beregi szakaszához érve úgy biztatta Gergely nevű vitézét: Ugorj, na! Állítólag az akkori nyelvhasználat szerint a biztatás "ugor nya!"-ként hangzott. És miután Gergely vitéz lovával a vízbe ugratott és átkelt a Tiszán, Zoárd kapitány tovább küldte: No, menj! (vagy, ahogy hangozhatott: "na mény!") felkiáltással. Az átkelést nem vállalók és a Tisza partján letelepedettek lakott helye a monda szerint így kapta a Gergelyi és Ugornya, valamint a Namény nevet.

A képregényt Balázs önkormányzati megbízásból írta, és helyi fiatalok rajzolták, festették. A helytörténeti képregény ötlete Balázs fejéből pattant ki, 2021. szeptemberében, majd a Polgármester Úrral egyeztetve a helyi művészeti kör tagjait beszervezve kezdték meg a munkát 2022. januárjában. A Vásárosnaményban működő Bereg Színe Művészeti Kör alkotó gyerekeket, és fiatal felnőtteket fog össze. Heti alkalommal festenek, rajzolnak, sokszor meghatározott tematika mentén. A csapat nyári street-art falfestések mellett szerteágazó kezdeményezésekbe vág bele. A folyamatot és a kört koordinálta és szakmailag vezeti ma is Szász-Sikó Dalma.

img_20220604_105315.jpgIdén május 27-én került sor a képregény bemutatójára a Beregi Múzeumban. A képregény elején Filep Sándor polgármester előszavát olvashatjuk a képregény jelentőségéről, míg a képregény zárszavát Filepné Kiss Renáta történész írta a legenda valóságtartalmáról.

A képregényben festett háttereken elevenednek meg a rajzolt szereplők igényes kivitelezésben, szerintem modern megjelenésben.

Ha engem kérdeztek, az ilyen képregények tényleg alkalmasak arra, hogy szélesebb körben megismertessék a fiatalokkal a helyi legendákat, és biztos vagyok benne hogy ezzel egy hiánypótló ötlet testesült meg ebben a műben. A képregénynek „folytatása” is készül majd, a helyi, város alatt húzódó alagútrendszer legendáját fogja feldolgozni.

Ez itt a reklám helye: Balázsék vállalnák más települések helyi legendáinak „megképregényesítését” is, szóval lehet őket ezzel bátran keresni. Az elérhetőségeit tőlünk megkaphatjátok, ha írtok nekünk egy messengert.

A képregényt a helyi könyvtárban, Tourinform Irodában be tudjátok szerezni, de ha nem jártok Vásárosnamény felé, akkor a Képregénymarket oldalán is megrendelhetitek, vagy magától az írótól, Fehér Balázstól.

A Képregénymarketnél június 10-től válik előreláthatólag rendelhetővé, az alábbi linken megleshetitek:
https://kepregenymarket.hu/Zoard-kapitany-legendaja

img_20220604_105246.jpgA képregény alkotói:
Író: Fehér Balázs István
Rajzolta és kihúzta: Bancsi István
Háttér: Gerics Alexandra Vanda
Közreműködő: Lengyel Henrietta
Szakmai vezető: Szász-Sikó Dalma
Digitális szerkesztés: Szász Csaba
Lektor: Tiba Ágnes

Bélu voltam, sziasztok!

A bejegyzés trackback címe:

https://hetkoznapigeeksagok.blog.hu/api/trackback/id/tr1817848227

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2022.06.05. 15:04:22

Tetszik az ajánló.

Gyerekkorom nagy kedvence volt a Könyves Király c. képregény.
Néha ma is előveszem.

Ez is jó lehet.
Hol forgalmazzák?

Gubán Bélu 2022.06.05. 20:49:54

@gigabursch: A képregényt a helyi könyvtárban, Tourinform Irodában be tudjátok szerezni, de ha nem jártok Vásárosnamény felé, akkor a Képregénymarket oldalán is megrendelhetitek, vagy magától az írótól, Fehér Balázstól.

A Képregénymarketnél június 10-től válik előreláthatólag rendelhetővé, az alábbi linken megleshetitek:
kepregenymarket.hu/Zoard-kapitany-legendaja
süti beállítások módosítása