Hétköznapi Geekságok

Nero Blanco és Pepita Ofélia kalandjai

2022. augusztus 29. - Gubán Bélu

pepita_ofelia_kepregeny.jpgAzt gondolnánk, hogy egy 48 oldalas képregényről nehéz lehet cikket írni. Főleg, ami válogatást tartalmaz több, más-más helyen és időben megjelent képregényből. Mégis úgy gondoltam, hogy megérne egy misét a Nero Blanco és Pepita Ofélia válogatott kalandjai külön és együtt.

A kötetben szereplő képregényeket többségében Bayer Antal írta (vagy kitalálta az alapszitut, a karaktereket, a kiindulópontot), és sokan mások rajzolták, nem szeretnék senkit kihagyni, ezért a felsorolást mellőzném, a kötet végén olvasható mindenki neve, aki közreműködött a történetekben. Az, hogy ennyi rajzoló dolgozott rajta, igazi felüdülés, lényegében majd’ minden fejezet másként néz ki. A képregények 2005-2014 között jelentek meg különböző antológiákban. A Nero Blanco Comix vezetőjét gyakran kérdezték a képregényes eseményeken, hogy miből ered a képregénykiadója elnevezése, és ezért gondolta, hogy egy kötetben gyűjti össze Nero Blanco történeteit. A kötetben a képregények mellett a karakterek megszületéséről és a sorsuk alakulásáról is több oldalnyi leírást olvashatunk. Egy kis adag a magyar képregényes történelem egy szeletéről.

Nero Blanco egy üzletember, akit Budapestre hívnak egy cég vezetői posztjára, míg Pepita Ofélia egy a nevét viselő zenekar frontembere, blues zenész. Útjaik sokszor érintik egymást, míg végül keresztezik is.

img_20220813_124504.jpgAhogyan azt az instagramon már ellőttem, háromszor olvastam el a képregényt. A történetek könnyedek, kedvesek (egy-két kivétellel), szerintem megunhatatlanok. A képregény lapjain ismerős helyek köszönnek vissza, Budapest, Szeged, ahova egyetemre jártam, így még jobban hozzám szól. Az épületek, képzőművészeti alkotások ábrázolásmódja rengeteg emléket és érzést elevenít fel. A történetek humora is afelé mutat, hogy ez egy többször olvasós cucc. Talán a kedvencem, amikor Nero Blanco napszemüvegben mászkál mindenfelé a szegedi éjszakában, és többször megjegyzi, hogy semmit sem lát. :D De legalább stílusosan néz ki.

Amit még kiemelnék, azok az utalgatások, például Rejtőre, a különböző magyar zenekarokra, más képregényekre. Érdemes elidőzgetni a rajzokon, mert sok helyen rejtett dolgokat találhatunk még akár harmadik olvasásra is. Az is érdekes, hogy több éves történetek még ma is aktuálisak. Lehet aktuálisabbak, mint valaha, de ezt nem szeretném konkrétabban kifejteni.

A képregényből 200 db készült. Ez az igazi limitált kiadvány. Remélem, nem kell Bayer Úrnak évekig árulnia, mire elfogy. Szerintem, minden elfogultság nélkül mondhatom, megéri beruházni rá.

Bélu voltam, sziasztok!

A bejegyzés trackback címe:

https://hetkoznapigeeksagok.blog.hu/api/trackback/id/tr5317908483

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gubán Bélu 2022.08.31. 10:40:06

@gigabursch: jó kis képregény válogatás magyar életérzéssel.
süti beállítások módosítása