Hétköznapi Geekságok

Ghost in the shell manga bemutató

2022. szeptember 05. - Gubán Bélu

img_20220816_121844.jpgRégóta rá vagyok kattanva a sci-fire, különösen az olyan művekre, amik a „mi teszi az embert emberré?” kérdésével foglalkoznak. Alapműnek számít az Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal, de a mai manga is, ami sokat meríthetett Dick regényéből. Ez a Ghost in the shell, Siró Maszamune fantasztikus cyberpunk mangája.

A képregény eredetileg 1989-1991 között futott, nekem a Dark Horse Comics-féle összegyűjtött változat van meg (1995-ös első TPB kiadás).

Ha valaki mangát szeretne olvasni, semmiképpen se ezzel a képregénnyel kezdje. Érdekes ezzel kezdeni egy ajánlót, de rendkívül nehéz olvasmány, annak ellenére, hogy nyilvánvalóan nem a japán nyelvűt vettem kézbe, hanem az angol változatát. Rengeteg szöveg, mind a buborékokban, mind a hozzáfűzött magyarázatokban, belefájdul az ember feje. Telis-tele fizikai és számítástechnikai kifejezésekkel, miközben a politikával sem bánik csínján. Tudományos fantasztikus irodalom, miközben a nemzeti és nemzetközi jogi fogalmak röpködnek, csak úgy füstölt nálam sokszor a translate. :D Aki szeret szenvedve gyönyörködni, tehát mazochista állat, mint én, annak ez biztosan tetszeni fog.

img_20220813_172306.jpgA képregény a nem túl távoli jövőben játszódik, amikor is az emberi és a gépi, mint fogalmak közötti határ kezd elmosódni. Úgy kutatja a képregény a választ a mi teszi emberré az embert kérdésre, hogy konkrétan soha nem teszi fel ezt. Egyfajta evidenciaként kezel mindent, amit ebből a cyberpunk világból elénk tár.

A Ghost itt a lelket jelenti, ami megkülönböztetheti az embert a géptől. Ugyanis léteznek a robotok, amik teljes egészében mechanikus, ember alkotta dolgok. Sokfélét ismerünk, de számomra a „love dolls” kifejezés tetszett a legjobban, amik tökéletes megtestesítői az elidegenedett ember szexjátékszereinek. A társadalmilag, emberileg elszeparálódott, normális szociális kapcsolatokra képtelen kocka mégis mikkel venné magát körül, mint csinos odaadó robotlányokkal.

Kiborgoknak pedig az olyan lényeket nevezzük, amik valamilyen módon, többé-kevésbé emberek. Lehet szó egy kibernetikus protézisről, vagy egy kibernetikusan teljesen feljavított testről, ők mind-mind kiborgok. Ahogyan a főszereplőnk, Kuszanagi Motoko is.

img_20220816_121537.jpgKuszanagi őrnagyot egy kibernetikus testben élő idegrendszernek lehetne leírni, mivel a teljes teste protézis. Mégis embernek tekinti magát. A 9-es ügyosztálynak dolgozik, speciális bevetési szakaszként mindenféle fura szerzettel kerülnek szembe. Talán a legérdekesebb a „bábjátékosnak” nevezett ürge, ami mesterséges intelligencia, de mégsem, valamiféle új életformának nevezi magát.

Sokféle bevetésen vesz részt az osztag, amik látszólag nem függnek össze, mégis egy felé mutatnak. Végül pedig, amikor Kuszanagi teste végleg megsemmisül, csak elméje marad életben egy férfi testben, talán még nagyobb kétséget hagy bennünk abban a kérdésben, amit a bejegyzésem első mondatában megfogalmaztam. Mondhatnánk azt is, hogy a test szükségtelen, csak a lélek számít (?). Pusztán filozofikus értelemben.

A képregény a modern sci-fi mérföldköve, annyian loptak, khm inspirálódtak ebből, hogy felsorolni sem lehet. Talán a legszembetűnőbb másolások a Mátrixnál történtek, már az alapötletből, a digitalizált elméből is kiindulva, de még a tarkón lévő csatlakozókat is innen nyúlták. Szeretem a Mátrixot, ezért finoman fogalmazok: a két mű ugyanazt az alapot másként bontotta ki, hiába van több helyütt egyezőség.

Mivel tetszett ez is, ezért várható lesz egy anime bemutató is, kíváncsi vagyok, az hogyan meséli el ezt a történetet.

Bélu voltam. Sziasztok!

img_20220813_172240.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://hetkoznapigeeksagok.blog.hu/api/trackback/id/tr6117909523

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása