Hétköznapi Geekságok

20 éve mutatták be itthon a Tűz birodalmát

2022. október 17. - Gubán Bélu

6.jpgHa megkérdeznek, hogy mi volt 20 éve, akkor 1990-et mondanám első blikkre, pedig az már 2002. És éppen 2002. október 17-én mutatták be itthon a 2020: A tűz birodalma című filmet (Reign of fire). A film az imdb-n combos 6,2 ponton áll, de ki foglalkozik az ilyesmikkel. Én szeretem. Egy nagyon hangulatos dark fantasy (sci-fi?), olyan sztárparádét vonultatott fel, már ami a férfi frontot illeti, hogy ihaj.

A film elején egy kisfiú meglátogatja az édesanyját egy londoni építkezésen, néhány vicces beszólást követően (több humor nincs is a filmben) benéz egy lyukba, amit épp akkor fúrtak ki, és véletlenül egy barlangrendszerbe botlottak. Ezután elszabadul a földi pokol, ugyanis a dohos pince és sárkányürülékszagú barlangból egy hatalmas szörny, egy fekete sárkány repül ki, menekülése közben mindenkit megöl, aki az útjába kerül. A kis Quinn édesanyja sem éli túl, hogy a liftjét a sárkány chipsként ropogtatja.

Snitt, és kb. 20 évvel az előző eseményeket követően Quinn (Christian Bale) és a törzse egy várban élnek, éjjel nappal az eget kémlelik, mivel a sárkányok gombamód elszaporodtak a Földön, mindent hamuvá égetve. Az emberek között a kapcsolat régóta megszakadt, csak magukra számíthatnak.

7.jpgKiderül, hogy a sárkányok néhány százévente előbújnak, legszebb nedves álmaikból felébredve, ami miatt elég zabosak, és ilyenkor végig pusztítanak mindent. A dinoszauruszokat is ezek irtották ki, és a középkori mesék is megtörtént eseményeknek tűnnek…

A kis városka lakóinak életét előbb egy fekete sárkány bolygatja fel, mivel puszta bosszantásból felégeti a veteményesüket, benne néhány hülye paraszttal, így éhezésre kárhoztatva a lakosságot. Miután falatozott néhány emberből, sziesztára vonul vissza.

A következő világrengető esemény a jenki doodle, egy pilótadzsekis csatabárdos csepűrágó (Matthew McConaughey) és a bandája megjelenése, amikor is megmondják, hogy ők a halljakendek, és tudják, hogyan kell megölni egy sárkányt. Egy látványos akcióban le is tepernek egyet, amiről kiderül, hogy bizony ez is csak egy nőstény, és mivel szarnak az egyenjogúságra és a nőstény sárkányok alulfizetettségére a filmiparban, előadják, hogy ők a hímet akarják levadászni, amivel le tudnák a rendezni az egész fajt.

4.jpgA hím viszont cefetül berág, amikor ezt megtudja, és először a jenkiket, majd a békés brit várlakókat tizedeli meg egy-két tűzokádással.

A sárkányok gyenge pontja pont a tűzokádó képességük, ugyanis két mirigyből egyszerre lövellnek ki kétfajta váladékot, amik a levegővel és egymással érintkezve gyulladnak fel. A napalmos pofájú hűbelebalázs Süsü végül emiatt veszik oda, a gonosz Christian Bale ugyanis egy ugyancsak szintén hangulatos és látványos harcjelenet végén pofánrobbantja egy ’nade-del. Hogy ez miért csak 20 év után jutott eszükbe?

A filmben a két említett színészen felül Gerard Butler is komolyabb mellékszerepben látható, és kiemelném a szereplők közül a rádióst, Ajayt, akit Alexander Siddig alakított, akit a Trónok harcából, a Star Trekből és a Walking Deadből is ismerhet a nagyközönség. Sajnos belőlük pirítós lesz, ahogy a szereplők nagy részéből szintén.

1.jpgMit emelnék ki a fimből? Az apróságokat. Mikre figyeltem fel? Egyrészt szerintem egész jól építi fel a világot. Minden tiszta retek, hamu, elég élhetetlen. Semmi sem steril. Amikor McConaughey céloz egy harckocsiról indítható nyílpuskával, a célkeresztje kajla. Miért is lenne ép? Egy csomó harcot megjárt. A CGI nem tökéletes, viszont meglépték azt, amit ma már nem sokan mernek, megmutatják a szörnyet fényes nappal. Sőt, még az éjszakai harcoknál is tökéletesen látszik az ellenség. Amúgy a fekete sárkány nekem nagyon tetszett, ő is hozzájárult ahhoz, hogy ma már elég sok sorakozik a polcon.

Amit hibaként hoznék fel, hogy 20 évvel a világégést követően hogyan lehet ennyi fegyvere az emberiségnek? Mert ugye a sárkányok teljes népírtásra készültek, habár ez nem sikerült nekik, de az infrastruktúra eléggé gatya lett. Mindegy, hogy lehetne dark sci-fi, fantasy akciófilmet csinálni fegyverek nélkül? A másik, hogy teljesen kiveszik a filmből a humor. Egy kósza anyósvicc, annyi sem hangzik el, hogy az akciót, a szereplők világfájdalmát enyhítse.

5.jpgVégül kiemelném még a filmben az összes színész játékát. Hihetetlen, mennyire hitelesen játszik az utolsó mellékszereplő is. McConaughey kopasz és bajszos-szakállas, egyáltalán nem az a szépfiú, akinek be akarták állítani, és talán a filmtörténelem egyik „legbadass-ebb”, és egyben talán „leggázabb” halála az övé, amikor csatabárddal akarja lepucolni a sárkány fogairól a fogkövet.

Szóval nyilvánvalóan nem tökéletes a Reign of fire, de a színészi játék, a hangulat, és a fekete sárkány elviszi ezt a filmet. Nálam egyáltalán nem 6,2 pontot ér.

Inkább 7 kopasz Matthew McConaugheyt adok rá a 10 kigyúrt jóllakott napközis fejű Christian Baleből.

Megjegyzésként még annyit hozzáfűznék, hogy a film nézése közben nem tudtam eldönteni, hogy McConaughey vagy Bale izmos felsőteste hasonlít jobban az enyémhez.

Bélu voltam. Sziasztok!

8.png

A bejegyzés trackback címe:

https://hetkoznapigeeksagok.blog.hu/api/trackback/id/tr8817954986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása