Hétköznapi Geekságok

25 éves a Penge

2023. augusztus 19. - Gubán Bélu

7.jpgRég volt már filmes témájú bejegyzés, viszont most megtöröm a csendet, hogy együtt emlékezzünk meg minden idők szerintem legjobb vámpíros akció-thrilleréről, ami néha már horrorba fordul…

Ez pedig a Marvel Stúdió megmentőjének tekintett, 1998. augusztus 19-én az amerikai mozikban debütált, Wesley Snipes főszereplésével készült Penge! Rohadt jó volt újranézni.

A Penge mindent megtestesít, ami mára már nem a Marvel. Megkockáztatták, hogy csinálnak egy korhatáros képregényfilmet, és rohadtul bejött. Mára meg csak a szanaszét cenzúrázott, minél fogyaszthatóbbá, gyerekbarátabbá váló langyos taknyokat kapjuk. Jó, én a Végjáték óta túl sok MCU filmet/sorozatot nem vagyok hajlandó megnézni, és ez így is marad. De az biztos, hogy a korhatárosnak szánt Marvel is egy vicc volt a Venomjaival meg a Morbiusszal.

Szóval a Penge az, ami kihúzta a csávából a mára kapzsi pénzgyárossá avanzsált Marvelt, méltóképpen a Marvel azóta sem csinált ilyen, kifejezetten felnőtteknek szóló véres filmet. A Penge második és a harmadik részét felejtsük el, ha tudjuk. Voltak jó pillanataik, de meg sem közelítették az első részt.

1.jpgA Penge sztoriját szerintem mindenki ismeri, viszonylag egyszerű. Egy kedvesnek tűnő kis párocska sétálgat az estében, egy diszkóklub (voltak ilyenek még) felé tartanak. Amikor a srác végre lekapná a dallamos muzsikára verető kiszemeltjét, elszabadul a pokol, és a tűzcsapokból vér kezd fröcsögni mindenfelé. Éppen megkóstolnák a srácot, amikor megjelenik a Fénybenjáró! Hű, aki rendet is vág a renitens élőholtak között.

Penge félig vámpír, félig ember, félig bőrkabát és kard. Életre szóló küldetése, hogy irtsa a vérszopókat, különböző változatos módszerekkel, viszont legalább kínozni is szeret. Emlékezzünk csak arra, amikor szegény Quinnt felgyújtja, hogy aztán az feltámadjon a hullaházban. Penge egy titkos szervezet tagja, és ha kell, áldozatait előszeretettel fosztja ki, mert valamiből nekik is élni kell. Penge született vámpír-ember hibrid, így mindkét faj jó tulajdonságait örökölte, ha nem vesszük, hogy a vámpírok vérszomja sem kerülte el.

Penge nem tekinthető jónak, és pont ezért szeretjük meg, a rossz ellen néha csak a rossz eszközeivel harcolhatunk, tanítja ő. Ő először lő, aztán kérdez. Miért is tenne másként? Nem kockáztat.

„- Vannak szörnyűbb dolgok is a vámpíroknál.
- Például?
- Például én.”

4.jpgPengének az adja fel a pontos labdát, hogy Frost diakónus (Stephen Dorff), egy nem tisztavérű ördögfajzat szeretne véristenné válni egy régi prófécia szerint.

Miért szeretem a Pengét? Egyrészt egy rohadt jó karakternek adtak végre főszerepet, és egy hozzá illő, tényleg kemény csávó játszhatta el. Wesley Snipes nekem az egyik kedvenc akciószínészem, és hatalmas tehetségnek tartom, bár őt ez szerintem nem hatja meg. A film akciójelenetei nincsenek szanaszét vágva, teljes egészükben látszódnak a mozdulatok, ez köszönhető annak is, hogy Snipes több harcművészetet is egész jól kitanult. Szóval hitelesek a mozdulatok, és jól néznek ki. Ezen felül nem vaksötétben, vagy full CGI háttérben barangolnak a szereplők, ami mára már majdhogynem egy akció-horror vagy képregényfilmnél elképzelhetetlen, és ez sajnálatos.

6.jpgA CGI ahhoz képest, hogy a film már 25 éves, egészen jól sikerült, tényleg áldoztak rá. Bőven kapunk azért gumihorrort is, ami nekem szintén nagy szerelem. A fejek ledurranása ilyen, vagy hadd említsem meg az egyik szereplőt, a hájas vámpírt, mert Gyöngy karaktere szerintem örök emlék, amíg élek. Meg a jelenet, amikor a doktornő (N’Bushe Wright) megpörköli UV lámpával.

Szóval bárki bármit mond, a Penge nekem nagy kedvencem marad. A kilencvenes évek végét idéző látványvilága és zeneisége miatt (volt itt rap is, de veretős trance is). Junkie XL zenéjéről (Dealing with the Roster) mindenkinek egyből beugrik, hogy Penge erre a nótára rúgta szét a vámpírok tomporát.

A film akkora népszerűségre tett szert, hogy Playstation-re (igen, az elsőre) 2000-ben egy igen  durva horror-akció játék is kijött belőle, amit én anno szanaszét nyüstöltem. Hú annak is milyen zenéje volt. Kemény, mint a vidia.

Szóval mikor máskor, mint a 25. évfordulóján néznétek meg a Pengét? Házi feladat.

Bélu

5.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://hetkoznapigeeksagok.blog.hu/api/trackback/id/tr7918196061

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2023.09.12. 15:25:01

Mai napig az egyik legjobb képregényfilm!

veri a komplett #mcu mezőnyt...
süti beállítások módosítása