Hétköznapi Geekságok

Harry Potter Varázs Almanach

2024. január 11. - Gubán Bélu

img_20240105_170839.jpgMinden generációnak van egy-két hőse, akikkel együtt nőhetnek fel, legyen az egy könyv-, vagy filmsorozat szereplője. Harry Potter is egy ilyen hős, egyrészt a 10 éven át megjelenő könyvsorozatával, másrészt az életét, és a Tudjukki ellen vívott horrorisztikus küzdelmét feldolgozó filmsorozatával.

2023-ban a Central Kiadói Csoport gondozásában itthon is megjelent a Harry Potter Varázs Almanach, amit karácsony alkalmából be is szereztem. Egyébként abban az üzletben, ahol ezt vettük, az angol változata is elérhető volt, ha valaki eredeti nyelven olvasná. Mindkettő kiadás ugyanolyan kiváló minőséget képvisel, a gyors szemrevételezés mellett különbséget a nyelven kívül nem igazán látni köztük.

Az Almanach egy nagy alapos, keménykötéses darab, masszív papírra nyomtatva. A matt borítón fényes kiemelést kaptak a karakterek és tárgyak, emellett óvatos arany csillámot. Gerincén matt alapon arany betűkkel felírva, ami kell, és textil könyvjelzőt is varrtak bele. Ritkán látni ilyen gyönyörű könyvet. És ha belelapozunk, akkor is.

img_20240105_164910.jpgA Varázs Almanach szerintem minden rajongó számára kötelező, és igazán szórakoztató olvasmány. Illusztrált könyv, és rendkívüli vizuális élmény. Összesen hét művész dolgozott a rajzokon, a stílusok mások, a minőség ugyanolyan pazar.

A könyv egy hatalmas gyűjtője mindennek, ami Harry Potterrel kapcsolatos. Rengeteg adatot tartalmaz a különböző szószedetekkel, könyvekből hozott idézeteivel, idővonalaival, térképeivel.

Sok olvasnivalót tartogat, miközben a rajzokon is elidőzik a szem. Emellett nem is mondanám túl könnyű olvasmánynak, és ez főleg azért lehet igaz, mert majd’ minden oldalát másként kell olvasni. Van oldal, amit folyamatosan forgatni kell, a cikkek hol rendesen állnak, hol a fejük tetejére fordulva vannak beírva. A szövegek hol egyenesen, sorkizárva, hol kacskaringósan futnak az üst fölötti gőzben. A tekergők térképén fordított szöveget olvashatsz, miközben van olyan tankönyvi rész, ahol a mandragóra fejlődésének szakaszairól olvashatunk (több más kevésbé veszélyes növény mellett).

img_20240109_202951.jpgA Roxfort diákjai, tanári kara, a minisztérium alkalmazottai, Hagrid állatai, a sárkányfajok, a manók és egyéb csínytevők, az Abszol út térképe és leírása, egyáltalán nem unalmas leckék sötét varázslatokból, pálcamágiáról, vagy legendás állatokról… és ezek mellett még számtalan téma kapott helyet az almanachban.

A könyvben két négyoldalas kihajtható képen is gyönyörködhetünk. Az egyiken a Roxfort és környéke látható madártávlatból, a másikon a tiltott rengeteg szörnyei.

Letehetetlen olvasmány. Olyan érzést kelt, mintha az Olvasó is ebben a fantasztikus varázsvilágban élne, és ottani kiadványok kerültek volna a kezei közé.

A magyar kiadásnál ki szeretném emelni, hogy egyetlen helyesírási hibát nem lehet benne találni, ami tudjátok, manapság nagy szó. Szóval ez a könyv kívül és belül is marha igényes.

Szóval Potter rajongóknak ez kötelező darab.

Bélu

img_20240108_203358.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://hetkoznapigeeksagok.blog.hu/api/trackback/id/tr3718299987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása