Hétköznapi Geekságok

Star Wars - Hagyaték 1.

2024. március 18. - Gubán Bélu

img_20240316_201311.jpgMélyen érintett, amikor nem olyan régen a Szukits, a Star Wars cuccok hazai kiadója bejelentette, hogy idén nyártól felhagynak a Star Wars-szal. Nem vásároltam agyon tőlük magamat, ez biztos. De tisztában vagyok vele, hogy nagyon régóta csinálják, és csomó olyan könyvet is kiadtak szebb formában, amiket gyerekkoromban olvastam, és valahova eltökítettem. Így került a polcomra anno a Darth Maul – A Vadászó Árnyék, vagy a Thrawn-trilógia, mind keményfedeles változatban. Képregények közül a mára legendák sorát erősítő Vérvörös Birodalom, és tavaly nyáron a Hagyaték volt, amit kötelezőnek tartottam megvenni.

Aki nem tudja véletlenül, hogy mi a legendák, és mi a kánon (van ilyen?), annak egy-két mondatban leírnám a különbséget.

A kánon az, ami beleillik a Disney kétes megítélésű filmes univerzumába, a legendák pedig azok a történetek, amik maguktól értetődően nem. A legendák tehát törölve lettek a kánonból, pedig rengeteg – akkoriban hitelesnek tekintett – folytatás született, amik épültek Lucas bácsi filmes univerzumába, de még úgy érzem, a játékokkal is harmonizáltak (már amelyikkel játszottam).

Így kukázták a Thrawn-trilógiát, aminek a puhafedeles változatán eretnek módon rajta volt, hogy a filmek folytatása. Hát nem. És a ma gorecső alá vett Hagyaték 1. kötet sem tekinthető a kánon részének. Pedig…

img_20240316_201332.jpgPedig ez egy rohadt jó képregény. 126 évvel a Jedi Visszatér eseményeit követően a Skywalker leszármazottak már nem egészen olyan messiás-szerű lények, mint korábban. Persze most is van egyfajta megváltó-komplexusa a még életben maradt jediknek, de Cade, a kalóz rohadtul nem akar sem a jedik, sem a sithek felé fordulni. Inkább hagyják őt békén.

Korábban is volt arra példa, hogy valaki az erő szürkés közepén próbál lavírozni. Cade-nek ez nem sikerül, és mivel felmenői között Darth Vader is ott virít, ezért a sith törzs is feni rá a fogát. Cade nem egy tisztalelkű naív kis picsa, mint anno Luke volt. Egy talpraesett, de a sok gyötrelemtől megcsömörlött, számító, kábítószerfüggő, önző rohadék. Legalábbis elsőre ez a kép alakul ki róla az olvasóban. 

Mit ad ez a képregény? Megint Skywalkereket (egyet biztosan). Meg még rengeteg más dolgot. Rengeteg idegen bolygót, egy új, és hatalmas hódító fajt, a yuuzhan vongokat és terraformáló képességüket. Politikai játszmákat, árulást, és a ki kivel is van érzését. Gyönyörű nőket, rengeteg akciót, még több izmozást.

img_20240316_201652.jpgEz egy nagyon jól felépített, fordulatos sztori, rengeteg szereplővel. Az írók próbálták felépíteni a különböző szereplők személyiségét, egymáshoz fűződő viszonyát, és ez viszonylag bonyolulttá is teszi. Több oldal feszül egymásnak, nem a szokásos kettős felállás van. Mindenkinek meg vannak a maguk céljai, főként a hatalom megszerzése, de többeknek a bosszú, ami a sötét oldalhoz vezet.

A rajzok kicsit hullámzóak, de sehol a Marvel korszakból megismert photoshoppos tracelés. Divat a Dark Horse érát szétdicsérni, de miért is ne. A Hagyaték mind rajzban, mind történetben megüti azt a mércét, amiért érdemes egy többszáz oldalas sztoriba belevágni. Nagyon várom, mire fut ki ez a monumentális sztori, és Cade és társai végül békére lelnek-e valahol, ebben a messzi-messzi galaxisban.

Az eredeti sor 2006-2010 között jelent meg a Dark Horse Comics gondozásában. Itthon a Szukits Kiadó adta ki, 2023-ban.

Írta: John Ostrander and Jan Duursema
Rajzolta: Jan Duursema és mások
A képeket a magyar kiadványról készítettem.

Bélu

A bejegyzés trackback címe:

https://hetkoznapigeeksagok.blog.hu/api/trackback/id/tr3418355751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása