Hétköznapi Geekságok

Metal Hurlant - Selected Works

2024. június 22. - Gubán Bélu

img_20240621_174457.jpgAhogyan korábban már leírtam nektek, egy követőnk ajánlotta a Metal Hurlant – Selected Works című kötetet nekem. Valószínűleg valami beteg képregénybemutatóm kapcsán. Nos, elolvastam a kicsit több, mint 200 oldalas antológiát. Rémálomba illő dolgok vannak ebben.

A Humanoids francia kiadóóriás azért hozta létre a Metal Hurlant (Screaming Metal – Sikoltó Fém) sorozatot, hogy olyan horror- és scifi-képregények alkotóinak adjon megjelenési lehetőséget, akik máshol ezekkel a beteg képregényekkel nem kaptak. Ez a hetvenes években történt, a kiadó egyik alapítója Moebius, akinek itthon is jelent meg néhány képregénye már (hirtelen: Ezüst Utazó – Példabeszéd, Incal).

A Selected Works a kétezres évek elejéről válogat, amerikai és francia alkotók munkáiból. Összességében egy nagyon sokszínű egyveleg. A horror itt lehet sci-fi is meg western is, miközben vannak vérbeli thrillerek és szatirikus, keserédes alkotások minden műfajból.

A legtöbb történetnek van az emberi lélekről valamiféle mondanivalója, de akciót is kapunk dögivel. Az emberi önzőség, az elhidegülés, a kapzsiság és gyarlóság a főszereplői ezeknek a rövid történeteknek.

A legjobb az egészben, hogy mind önálló, és semmiféle előismeret nem szükséges hozzájuk. A történetek nagyon jól felépítettek, a legtöbb végén csattanóval. Néhány igencsak hatalmas név az alkotói repertoárból: Kurt Busiek, Geoff Johns, Jim Macdonald, Caza, Richard Corben, Guy Davis.

Mire számíthat az emberfia/lánya, ha kinyitja ezt a kötetet? Próbálom spoilerek nélkül…

rco016_1583935199.jpgAz ember embernek farkasa, a vérfarkas mindenki vérfarkasa, az emberiség önző, mohó, kapzsi, és ennek más bolygók is megihatják a levét. Milyen az élet egy olyan városban, ahol mindennaposak a szörnytámadások? Hogyan keletkezett az emberi élet a Földön, avagy a Biblia eltorzítása? Csatatéren futkározunk kezetlen barátunkkal. A kovácsinas elkerülné, hogy megegye a sárkány, ezért alkut ajánl neki… A gyermek diktátort ezúttal a jövőből, vagy a múltból érkezett harcos akarja legyilkolni? Ki menti meg az emberiséget az életünkre törő hibrid robotlényektől? Meg tudja-e állítani valaki a fényképészt, aki egyetlen kattintással tüntet el dolgokat? Minden démon egy rohadék… Ez a bunker atomtámadás ellen véd-e? Néhányszáz év múltán kiolvasztják a neves rendezőt.

Összesen 23 db, 6-13 oldalas történetet tartalmaz a kötet.

Rengeteg urban legend, és egyéb dolog inspirálta a sztorikat, jól felismerhetők ezek sok helyen, de némelyiknek utána kellett járni. Szerintem üdítő volt. És sokszor nyomasztó, természetesen.

(B)

81efteaervl_ac_uf894_1000_ql80.jpg

99.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://hetkoznapigeeksagok.blog.hu/api/trackback/id/tr9918432853

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása