Hétköznapi Geekságok

Monstress képregényajánló

2021. május 31. - Kalmár Tibi

Szörnyen jó!

Komolyan? Ez a cím? Hja, most már ez. És már megint egy Image képregény? Pedig nincs is jó Image képregény… (Ezt nem én mondtam, csak parafrazáltam.) Lehet, kicsit elfogult vagyok az Image Comics kiadóval kapcsolatosan. Mit tudnak? Mindent, csak néha jobban. Nem a tipikus szuperhős vonalon haladnak, ami nagyon helyes. Arra van két nagy, rutinos, csinálják csak. Nincs is azzal semmi baj. De ha másra, többre, vagy néha jobbra vágyik az ember, akkor bizony az Image-nél lehet keresgélni. És találni. A tapasztalt, de a kevésbé tapasztalt képregényes is hallott már pár címről: Spawn, Saga, Deadly Class, The Walking Dead, Outcast, Invincible, Black Science, Kick-Ass, Hit-Girl, Chew, East of West, Kingsman, Jupiter’s Legacy, Paper Girls, Stray Bullets, Tokyo Ghost, Black Magick. Igazából csak párat említettem, azt a párat, amelyik szerinem kihagyhatatlan. És ami eszembe jutott, viszont az eszemre és a memóriámra nem mindig hagyatkozhatok.

Még jó, hogy nem csak én kattantam rájuk, hanem a magyar kiadók is látnak benne fantáziát. A Spawn sorozat (kibővítve) pár éve már fut itthon az Infinity kiadó jóvoltából. Volt pár füzet, de azóta kemény fedeles (hard cover, azaz HC) kivitelben hódít. A The Walking Dead is jó ideje fut, a Books & Stuff kiadásában. Hamarosan jön a Paper Girls is a Ciceró Könyvstúdiótól, az Outcast viszont sajnos lefulladt pár kötet után, pedig a Frike Comics egyébként sikeresen viszi ezt a műfajt. Van még a Saga a Pesti Könyv Kiadónál. És innen szerintem Fumax. Kick-Ass és Hit-Girl (Ha/Ver sorozat), Tokyo Ghost, Deadly Class, Jupiter’s Legacy. Ja, és a:

Monstress. Eddig négy kötetet olvashatunk magyarul is, összesen pedig hat jelent meg. A sorozat nyert már British Fantasy díjat, de már több Eisner (ötöt!), Harvey és Hugo is került a polcra. Angolul a kötetek puhafedeles kivitelben (trade paperback – TPB) jelennek meg, mi viszont nagyon el vagyunk kényeztetve, és HC köteteket lapozgathatunk. És fogunk is, elég gyakran! Ha párhuzamot szeretnék vonni, akkor talán a Spawn lenne jó példa. Sokszor és sok embernek az a véleménye, hogy az Ivadék rajzai fantasztikusak (legalábbis az első 300 füzet, a folytatásról talán majd máskor, valaki más), még akkor is, ha a történet, vagy annak a vezetése nincs is mindig a csúcson.

A Monstress rajzai fantasztikusak! Mondom ezt úgy, hogy nem vagyok manga rajongó, viszont Sana Takeda rajzai erősen azt a vonalat hozzák. Gyakran annyira lekötnek a vizuális elemek, hogy elfelejtek a szövegre és a történetre figyelni. Szinte felüdülés, amikor egy kicsit „elnagyolt” paneleket vagy oldalakat látunk, ahogy pörög az akció, és rendesen lehet olvasni is. :) Zseniális a vonalvezetés, a színek használata, a dinamika. És ahogy a kis cuki karakterek egymás vérét fröcskölik mindenfelé… Mert Marjorie Liu egy olyan világot alkotott meg, ahol különböző mágikus lények élnek és harcolnak egymás ellen, egymás oldalán- mikor hogy. Ahogy a helyzet, az erőviszonyok, az érdekek és a politika éppen kívánja.

A főszereplő Maika, a farkasvérű. Szörnyetegnek csúfolják, bár gyönyörű. Igaz, fél karja hiányzik, viszont cserébe egy ősi lény pihenget benne, egy pusztító erejű fenevad. Az egész történet úgy indul, hogy Maikát eladják rabszolgaként, Zamora boszorkányai a vásárlók. Ezek a hölgyek az arkánok véréből táplálkoznak. Az arkánok pedig az emberek ellenségei, akik ellen a mindent felforgató háborút vívták. Szerencsére a macskák felvilágosítanak minket a történelem, a háború és a politika rejtelmeiről, és mire a felvilágosító oldalakat elolvassuk, még kevesebbet tudunk. :D Sebaj, ahogy már korábban mondtam, sokat fogjuk lapozgatni a köteteket, van bennük újraolvasási potenciál. A macskák pedig… Nem egyszerűen macskák. Nemcsak azért, mert jóval több farkuk van, mint amennyit megszoktunk, hanem sok helyen fontos szerepet töltenek be, és – ezt a tulajdonságukat mi is ismerjük – nem teljesen megbízható faj. Vagy mégis? Vagy mégsem?

És vajon sikerül Maikának a benne lévő szörnyet legyőzni, irányítani? Barát vagy ellenség? Áldás vagy átok? Nincs egyszerű válasz, de ha lenne, akkor sem árulnám el. Túl szép kötetek ezek, és ne feledjük, az utóbbi évek egyik legjobb fantasy sztorija. Erősen ajánlott!

Kalmár Tibor tollából

A bejegyzés trackback címe:

https://hetkoznapigeeksagok.blog.hu/api/trackback/id/tr7216575394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása