Hétköznapi Geekságok

Transformers (Energon Universe)

2024. augusztus 27. - Gubán Bélu

transformers_issue_no_1_cover_a_scaled_800.jpg

Mostanában eléggé beszippant a Transformers láz, annak ellenére, hogy a gyerekkori rajzfilmnézésen kívül több kapcsolódási pontom nem igazán volt, hiába jelent meg itthon már több képregény is. Az itthon megjelent füzetek kimaradtak az életemből, a Fumax néhány éve kiadott Éljen Megatron! című kötete pedig olyan se eleje-se vége sztori volt, azokat meg az elkanászodott seggem nem szereti.

Aztán véletlenül ráakadtam Daniel Warren Johnson (író/rajzoló) és Mike Spicer (színező) közös, 2023-ban indult képregényére, az Image Skybound képregénycéh utóbbi években ellőtt egyik legnagyobb dobására.

Egy autobotokkal és álcákkal teli űrhajó csapódik a föld egyik vulkánszerű képződményébe. Az űrhajó, mivel nem tud különbséget tenni köztük, random felébreszt/rendbehoz néhányukat, hogy aztán kitörjön a Kibertronon már jól ismert, robotok között eónok óta zajló végtelen polgárháború.

Csak ezúttal az ártatlan emberek is az óriás robotok közé keverednek, és itt igazán csak ők szívnak egy olyan konfliktus miatt, amihez semmi közük.

Optimus Prime és néhány társa kapcsolatot létesít a fiatal Carlyval és Spyke-kal, akik túl hamar rájönnek, hogy a háború valóban szar dolog. Hullik is minden, mint a légy, legyen az robot, állat, ember vagy medvedisznóember. Nincs mese, itt mindenki veszélyben van.

img_20240824_171750.jpg

Ez a képregény nagyon betalált nálam. Nagyon jó a története, annak ellenére, hogy túl sok újdonságot nem hoz, de végülis szeretem, ha óriás robotok püfölik egymást. A karakterek szerethetők, nagyon jól felépíti őket akár néhány oldalon, így bárkinek az elvesztését megérzi az olvasó. Nagyon filmszerű az egész, dinamikus, mozgalmas, egy percig sem unalmas. Ez igaz a rajzokra is. Egyszerűen nem lehet betelni velük, és annyira eltalálta Johnson, hogy mikor kell egész oldalas panelhez nyúlni, hogy komolyan rázott a hideg egy-egy ilyen láttán. A színek pedig gyönyörűek. Az egész cucc fantasztikusan néz ki, egy kavalkád. Néha olyan monumentális gépszörnyek elevenednek meg a lapokon, amik önmagukban beindítják a nyálelválasztást.

Nem csoda, hogy Johnson 2024-ben nem egy, hanem két Eisner-díjat is nyert a sorozattal, amiről már olvasóink is tökéletesen tudják, hogy a képregényes világ legnagyobb elismerése (kapott egyet maga a sorozat, és Johnson a legjobb író/rajzoló kategóriában).

Szerintem is tökéletes ez a sorozat. Rohadtul élvezem, és a Tpb köteteket biztosan venni fogom. Rajongóknak nagyon is kötelező a beszerzése, aki pedig ismerkedne a Transformerek világával, jó helyen kezdené ezzel a sorral.

(B)

img_20240824_171646.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://hetkoznapigeeksagok.blog.hu/api/trackback/id/tr9418476093

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása