Hétköznapi Geekságok

Smaragdzöld Tanulmány képregénybemutató

2021. június 01. - Gubán Bélu

Sziasztok!

 A Fumax Kiadó az elmúlt években jobbnál jobb képregényekkel kényeztet minket. Nekem az itthon megjelent képregények közül az ő keménykötéses képregényeik mondhatni a kedvenceim, majdhogynem témától függetlenül.

 Legyen az egy Thor kaland, Conan kegyetlen cerkázása, Sandman álomkór-okozása, Dredd, a Watchmen, V és még sorolhatnánk, mind itt csücsülnek a polcon, és most a Smaragdzöld tanulmányt is áttanulmányoztam.

193436350_831614297474194_6417253246716240270_n.jpg Neil Gaiman képregényéről nehéz úgy beszélni, hogy egyből ne spoilerezzem szét az egészet. Egy rendkívül érdekes és szép képregényről van szó. Sherlock Holmes találkozása ez a Lovecraft-i Ctulhu mítosszal. Ahogyan Kalmár Tibi mondta, ez az ember valahogy fordítva van bekötve…

 Névtelen hősünk egy a rendőrség munkáját segítő szaktanácsadó, aki a megoldatlan bűnügyek specialistája. Lényegében akkor fordulnak hozzá, amikor már a jard tanácstalan. Társa pedig egy afganisztáni veterán katona, aki a történetet papírra vetette nekünk. Annyit elmondhatok, hogy Afganisztánban nem a szokásos háború folyt, ahogyan azt ma elképzelnénk.

193374627_147070787470155_157652381101305830_n.jpg Hozzávetőlegesen az 1800-as évek végén, a Viktoriánus Angliában járunk. Hőseink segítségét pedig egy megoldatlan gyilkossági ügyben kéri az illetékes szaktárs. És ennyi elég a történetéből…

 A képregény fantasztikusan játszik az árnyékokkal. Nekem egyből ez ugrik be róla, amikor rá gondolok. A rajzok mesteriek, és nem csak az arcok, hanem a hátterek is gyönyörűen kidolgozottak. A képregény végig komor, sötét hangulatú, illik a sztorihoz ez a megjelenés.

 A történet egyáltalán nem megszokott nyomozósdi. A fejezetek elején különböző „korabeli” hirdetéseket olvashatunk, amik alapján egyből rájöhetünk, hogy ez nem az az Anglia, amire számítunk. V. Tepes véreltávolító orvosi beavatkozása, Dr. Jekyll pszichiátriai gyógyszere már erről árulkodik. Kellemes humor ez szerintem.

 Fényképeztem néhány képet a képregényből, ügyelve arra, hogy ne lőjem le nagyon a poént. Ezek alapján megállapíthatjátok, kell-e ez nektek. Szerintem igen, ha akár a Ctulhu mítosz, akár Sherlock nyomozósdija tetszett. Ez egy nagyon jó, könnyed kis krimi, thriller, horror egyveleg.

 Az egésznek annyi a baja, hogy nagyon rövid olvasmány, viszont a rajzai annyira szépek, hogy második olvasásnál is leragadtam némelyiknél. Igényes munka ez is.

További képekért, és mindenféle geek tartalomért harapjatok rá a facebook oldalunkre:

https://www.facebook.com/hetkoznapigeeksagok/

A bejegyzés trackback címe:

https://hetkoznapigeeksagok.blog.hu/api/trackback/id/tr3816577302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása