Hétköznapi Geekságok

Képregények gyereke(in)knek

2021. július 03. - Kalmár Tibi

 Pár hete elkezdődött a szünet, nyertünk egy meleg évszakot is (vagyis tombola nyár) (Elnézést!). Itt az ideje ráfeküdni a kötelező olvasmányokra! Vagyis inkább a kötelező képregényekre. A kilencvenes években el voltunk kényeztetve mindenféle gyerekeknek szóló képregénnyel. Mindenki rögtön el kezdi sorolni fejben: Bobo, Góliát, Szíves bocsok, Csip-csup csodák, Nils Holgersson, és így tovább. Az a generáció felnőtt, mi vagyunk, és az utóbbi években inkább ránk alapoztak a hazai képregénykiadók. Pedig most is vannak gyerekek, mi is mostanában vagyunk szülők, és - valljuk be - szeretnénk, ha a porontyunk is képregényeket lapozgatna. Na de... Van mit?

 A szerencsések megőrizték (vagy valaki más elrakta) a 20-30 évvel ezelőtt beszerzett füzeteket. Amennyiben helyesen voltak tárolva, nem egy salátaszerű pince- vagy padlásszökevény lett a kiadványból. De hát... Ki foglalkozott akkoriban a tárolással? Nem sokan, sajnos. Aki mégis, attól talán meg lehet venni, borsos áron. Lehet, hogy megéri, de nem mindenkinek. Marad az új kiadványok beszerzése. Kicsit úgy érzem, egy bizonyos korosztály nem kap elég figyelmet, inkább a 8-10 évestől kezdődik a biznisz. Pedig a gyereket már nagyon kicsiként, még óvodás kora előtt érdeklik a rajzok, a színek, a lapozgatás, ovis korban pedig már tudatosan nézegeti, kitalál történetet a rajzokhoz, vagy ismételgeti azt, amit együtt olvastunk. De ne legyünk telhetetlenek, szépen alakul ez a piac is.

 Azt nem is merem kijelenteni, hogy minden kiadványt felsorolok, ami az utóbbi években került kiadásra itthon. Előre is elnézést kérek, ha valaki/valami kimarad, hozzászólásban nyugodtan egészítse ki mindenki. Nemcsak nekem, hanem minden szülőnek és gyereknek segítség lehet. Arra is érdemes figyelni, mi az, ami "az utcán" kapható (újságos, hiperszupermarket, könyvesbolt, stb.), illetve mi az, amit a kiadótól (saját vagy harmadik fél webshopjából, képregényes vagy könyves rendezvényeken) lehet beszerezni. Szeretném azt gondolni, hogy 2021-ben nem okoz gondot az online vásárlás, de tudom, sokaknak mégis problémás. Persze ami az újságosnál elérhető, az online is rendelhető, ezzel nincs gond.

 

 Vannak a régi ismerősök, kezdjük velük. Garfield, aki régóta velünk van, minden korosztály olvashatja, mindenki mást lát benne (van, aki semmit). Indult egy spin-off is, Orson külön sorozatot kapott, ez egy fokkal még zsibbadtabb. Van még Kázmér és Huba, ami zseniális. Tudom, elcsépelt és untig használt ez a kifejezés, de ha valamire, akkor erre a sorozatra biztosan illik. Minden szinten reflektál a gyerekek és a szülők viszonyára, problémáira, az elképzelésekre, a fantáziára. De igazából mindenre. Sajnos több kötet már elfogyott, jó lenne egy utánnyomás. Még régebbi - ráadásul hazai - ismerősök Bucó, Szetti és Tacsi, mostanában Micikével kiegészülve. Persze ez kicsit más, mint a sok évvel ezelőtti sor, de ez természetes. És ezt már nagyon ifjúak is lapozgathatják. Nagyjából ide sorolnám a Hókavölgyet is, a mindig divatos lovacskás történeteket. Ez, az előzőhöz hasonlóan magánkiadás. Az új generáció ezen a szinten pedig a Minyonok. Ne legyenek nagy elvárásaink, viszont azt túlteljesítik. Szintén filmes ihletésű: A kis kedvencek titkos élete. És ne felejtsük el a Hupikék törpikéket sem, igaz, 3-4 éve volt utoljára friss megjelenés. Vannak még régebbi ismerősök, akik pár éve tértek vissza hozzánk, a Kockás lapjain. Sokan még mindig rácsodálkoznak, pedig 2017 decembere óta ismét van Kockás, benne... sok klasszikus! Inkább nem kezdek bele egy felsorolásba. :) Persze előjön az antológiák fő jellemzője: egyik sor az egyik számban kezdődik, pl. hárommal később ér véget, de közben elindult egy másik sor, amelyik négy számon át fut, és így tovább. Gyűjtők előnyben!

garfield_szett.jpg 

 A picivel nagyobbakat megcélozva ismét régi ismerősök vonulnak fel, akiket remélem nem kell bemutatni: Asterix (és Obelix), a gall(ok) vicces és elgondolkodtató áltörténelmi kalandjai, és Lucky Luke, a leghíresebb vadnyugati hős, aki gyorsabb az árnyékánál is. Illetve a klasszikusnak számító Konc, ami nagyon jó családi program is lehet. Olyan vicces és izgalmas kaland, amit kár lenne kihagyni, ráadásul szemet gyönyörködtető karakterekkel és rajzokkal. Ugyanitt említeném még az Egérőrség köteteket, amelyek külföldön már régóta, itthon pedig remélem egyre inkább hódítanak. Az egerek élete nem könnyű, hol nagyobb ellenféllel kell felvenni a harcot, hol az éhezés ellen küzdeni. Ja, és még egy antológia, kifejezetten gyerekeknek: Hahota Pörgető, a diákoknak pedig a "sima" Hahota. Geronimo Stilton már nemcsak könyv és rajzfilm, hanem képregény formájában is olvashatjuk az újságíró egér kalandjait, aki csak nyugalmat szeretne. Persze ez sosem jön össze.Ugyanez a kiadó elkezdett két Marvel sorozatot is, amelyeket már kisebb iskolás korban is el lehet kezdeni: Pókember, illetve a Bosszúállók kalandjait követhetik az erre vágyók, ismert történetek, de jóval emészthetőbb és lazább formában. Ha pedig hazai tájakon kalandoznánk, ott a Balaton, Tihany, boszorkány és elvarázsolt lények, egy szóval: Helka.

asterix_szett_final_1.jpg


 Van még egy külön kis szelete ennek a világnak: képregények, amelyek (talán) első sorban lányoknak szólnak. Inkább azt mondanám, 10-12 évesnél nagyobb lányoknak, de ezt nem lehet pontosan belőni. Ilyenek a Nimona, ami alapból egy hercegnős-királyos-sárkányos és hihetetlenül humoros webcomic, de hozzánk nyomtatva is eljutott. Vagy Ánya kísértete, ami... hú, nagyon sok témát érint, ami egy tini lány életében fontos lehet. És még azon is túl. Röviden azt mondanám rá, Locke&Key Light, de ennél azért több. Ezen a vonalon mozognak a Mosolyogj!, és a Nővérek is (illetve a Görcs, ami jelen pillanatban már előrendelhető). Előkerülnek a fogszabályzó, a kis testvér, a szerelmek, a hobbik, a félelmek, a női gondok, legyenek azok testi vagy lelki jellegűek. Csodálatos művek, kivétel nélkül! És megemlíteném még a Cserkeszterek című kötetet, ami csak pár napja jelent meg, de kár lenne kihagyni! Cserkészlányok nyári táborban, ahol különös lényekkel és jelenségekkel találkoznak. Ez is remek nyári olvasmány, természetesen nem csak lányoknak! És nem csak gyerekeknek. ;)

anya_nimona_cserkesz_szett.jpg raina_szett.jpg

 

 

 Mielőtt felsorolnám az említett képregényeket, és azok kiadóit, fellelhetőségét, egy dologra hívnám fel a figyelmet: nehéz azt megmondani, hogy egy adott kiadvány hét éves fiúnak vagy 11 éves lánynak való. Minden ember más, minden gyerek más. Azt ajánlom, olvassuk el mi magunk először, és azt a véleményt vessük össze a gyerek érettségével, lelki világával, érdeklődésével. Ráadásul lesz miről beszélgetni. ;)

 

Drize Kiadói Kft. - Garfield, Orson (U)
Móra Könyvkiadó - Asterix, Hupikék Törpikék (U)
Magánkiadás: Haui József - Bucó, Szetti, Tacsi és Micike (O)
Vitanum – Kockás (U)
ÁBRA Lap- és könyvkiadó - Hahota Pörgető (U)
Magánkiadás: Gyükér Zsófia – Hókavölgy (O)
Pesti Könyv Kiadó - Minyonok, A kis kedvencek titkos élete, Lucky Luke (U)
Betűtészta Kiadó - Helka (U)
Frike Comics - Mosolyogj! (O)
Ciceró Könyvstúdió - Nővérek, Görcs, Ánya kísértete, Egérőrség, Nimona, Cserkeszterek (U)
Vad Virágok - Pókember, Bosszúállók, Konc, Kázmér és Huba, Geronimo Stilton (U)

*U – újságos, könyvesbolt, de persze online is; O - online

A bejegyzés trackback címe:

https://hetkoznapigeeksagok.blog.hu/api/trackback/id/tr9516607136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása