Hétköznapi Geekságok

H. P. Lovecraft - Onnan túlról

2021. október 01. - Gubán Bélu

flat_750x1000_075_f.jpgHoward Phillips Lovecraft a huszadik század első felének fantasztikus írója, a sci-fi, a fantasy, a horror műfajának egy jeles alakja. Munkássága legnagyobb teljesítménye sokak szerint a kitalált mitológiája volt. Kinek ne rémlene Cthulhu neve? Aki elég megátalkodott, Nyarlathotep, vagy Azatoth istenségek nevét szokta mormolni elalvás előtt. Van ilyen köztetek? Ma meghívlak Titeket egy utazásra a valóságon innen, az őrületen és az álmokon túl.

A mai cikkem apropója, hogy idén októberben megjelenik itthon az első Lovecraft képregény-antológia a Szukits Kiadó gondozásában. Egyébként is régóta szemeztem az íróval, ezért beszereztem az Onnan túlról című novelláskötetet a Helikon Zsebkönyvek sorozatból. Rengeteg horror csemegét tartogat a kicsike.

Lovecraft novelláinak többsége egy irányba mutat. Ezt már az elsőnek az elolvasása után éreztem. Szépen építkezik mindegyik, a mesélő maga sem tudja, mi a valóságos, és mi a képzelet, mi játszódik csak az agyában. Épeszű-e egyáltalán? És a végén egy olyan csattanóval veri arcon az olvasót, hogy még a szomszéd is belenyikkan.

A háttérben mindig valamiféle borzalmas, emberi ésszel fel nem fogható felfedezés húzódik meg, ami a rejtélyes eseményekre magyarázatot adhat. A mesélő áll mindig a középpontban, vele történnek megmagyarázhatatlan, és természetesen bizonyíthatatlan dolgok. Rejtélyes eltűnések, halálesetek, boszorkányság, sátánizmus, fekete mágia, egy teljes mitológiai háttér.

718b1935904115893168c0501d691a85.jpgSzellempatkányok motoszkálása a falban, félig ember, félig patkány kísértet, egy tudományos felfedezés, ami ledönti a mi dimenziónk és egy fertelmes lényekkel zsúfolt dimenzió közti falakat. Egy temetkezési vállalkozó, aki beszorul a kriptába, és rejtélyes sebekkel a lábán tér vissza a városba, a festő, akinek a modellje maga az ördög egyik háziállata, boszorkányszombat, ahol gyermekeket áldoznak a túlontúli világ urának, aki a világegyetem középpontjában él. Egy telefon, amibe az eltűnt barát helyett egy rejtélyes lény szól bele…

Ez rettenetes, iszonyatos, borzalmas. Tehát szuper. :D

Mi már várjuk a Lovecraft Antológia képregény-változatát is. Rettenetesen. Borzalmasan. Iszonyatosan.

Bélu voltam. Sziasztok!

A bejegyzés trackback címe:

https://hetkoznapigeeksagok.blog.hu/api/trackback/id/tr9916693402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása