Hétköznapi Geekságok

Mátrix 4 - utóhatások

Nem elég nézni, látni is kell.

2021. december 31. - Kalmár Tibi

Kiderült, hogy a Matrix mégis csak rétegfilm. Mert úgy tűnik, ez a negyedik rész nem mindenkinek szól. A vélemények és kommentek legalábbis erre utalnak, eléggé erőteljesen. Nincs mondanivaló, nincs mélység, nincs semmi - ilyeneket olvasok. Hozzászoktunk, hogy mindent direkt módon tolnak az arcunkba, jön a kontent, ott a mém, két mondat, és nem kell túlgondolni. Nem kell keresni a mögöttes tartalmat, mert gyakran nincs is. Nem kell szimbolisztika, értelmezés, pörgetem a feed-et, hümmögök, kommentelek, beszólok, és kész is vagyok. Ebben az esetben tényleg nem jó ez a film, és nem is nekem szól. Ennyi év után nyilván nem üt akkorát, legalábbis az alap, hogy vajon mi a valóság, vajon valósak-e a dolgok, amelyek körülvesznek? Vagy bármi. Ezen már túl vagyunk. Na jó, nem teljesen.

Belecsöppenünk egy világba, egy életbe, ami más. Magyarázatot ad mindenre, amit az első három részben láttunk, átéltünk, gondoltunk. Nem volt sem élet, sem valóság, sem virtuális lét, csak egy játék, amibe tervezője belezakkant. Annyira beleélte magát, hogy - ahogy sok zseni - már nem tudott/tud különbséget tenni az alkotott játék és a valóság között. Gyógyszeres és pszichológiai kezelés alatt áll, hogy ne akarjon öngyilkos lenni. Úgy tűnik, ez most tényleg a valóság, hiszen Neo kiszabadult a Mátrixból, minden megváltozott, minden jóra fordult. Szóval az egy álom volt, és Bobby ott van reggel a zuhany alatt, minden megy tovább valahogy? (Fiatalabbak kedvéért a Dallas sorozat egyik évada lett teljesen lenullázva egy ilyen húzással.) Persze érezhető, hogy valami nem stimmel. Láttunk trailert is (sajnos?), a szereplők listája is olvasható a neten, szóval... Hosszúnak tűnhet a bevezető, és sokszor látunk jeleneteket, bevillanásokat a trilógiából. Sosem nyilvánvaló, hol a határ a képzelet és a valóság között. Vagy a fizikai és a virtuális vagy online valóság között. Mert napjaink - főleg tavaly tavasz óta - eléggé erősen átkerültek az online térbe. Ez jó is, meg rossz is, de ez most szinte lényegtelen, teli a... minden ezekkel a teóriákkal.

Találkozunk azzal a helyzettel, amikor a világ jobb lett. Vagy csak más lett. De az idő múlásával szépen, lassan szinte minden megtalálta a helyét, és elindult újra ugyanazon az úton. Ahogy a történelem is mindig ismétli önmagát, mert mi, emberek nem vagyunk képesek tanulni a saját hibáinkból. Mintha imádnánk a rosszat, a háborút, nem tudunk ezekkel betelni, és folyton úgy alakítjuk, hogy ezekbe csöppenjünk. Vagy ott van a járt út, a rutin, és az kényelmesebb? Akkor is, ha az nem jó, és ezzel tisztában vagyunk, mert már átéltük. De van a megváltott és megváltozott társadalomnak vezetője is, akit a hatalom, az idő, a felelősség és ki tudja, mi minden egyéb megváltoztatott. Az egykori forradalmár és lázadó azzá vált, akit régen biztosan lenézett volna.

Az sem elhanyagolható, hogy amikor egy nagy változás történik, az sokak életét befolyásolja. Egy adott rétegnek jobb vagy jó lesz, de mi van a többiekkel? Mi van azokkal, akinek megfelelt a rendszer? Sokan jólétben voltak, eszük ágában sem volt ebből kilépni. Voltak semlegesek, akiknek mindegy, de ha a bejáratott valami, és az ismeretlen, de munkát követelő utak közül kell választani, akkor inkább a régire esik a választás. Szóval sokan szenvednek egy "ettől minden jobbra fordult" után, és ilyen szereplőkkel is találkozunk. Idegesítőek, de szabad-e rájuk haragudni? Csak azért, mert másképp látják a világot, másak a meglátásaik, az elvárásaik? Más szemszögből pont ők a pozitív karakterek, és a vélt jó lesz az ő vesztük.

Szóval ki az, akinek és akihez szól ez a film? Aki nem rest gondolkodni, túllépni az egyértelműn, érteni és értelmezni, párhuzamokat vonni. Aki nem várja el, hogy mindent tálcán kínáljanak, és aki szerint a szórakozás nem csak az önfeledt nevetéssel egyenlő. Nem korszakalkotó, nem kultuszt teremtő, de elgondolkodtató, és sok szinten működő alkotás.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hetkoznapigeeksagok.blog.hu/api/trackback/id/tr716799194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2022.01.01. 20:26:19

Kihagyom a mozikban.
Majd ha adják a tévében akkor két gombakenőcs és egy tampon reklám közt megnézem.

arthurthedent 2022.01.01. 22:47:19

" Aki nem rest gondolkodni, túllépni az egyértelműn"

És aki olyan egyszerű, hogy azt hiszi ez már olyan bonyolult, hogy gondolkodni kell rajta. :D

Alick 2022.01.01. 23:53:30

Azért eléggé triviális volt a meta-csomagolósdi, fogyaszthatóra tervezve.
Az első Mátrix film is azért volt jó, mert "össze lett rakva", mint 35 éve a New Hope.
Egyébként anno a 13. emelet szerényebb kivitelben is éppen eléggé hozta a lényeget...

eßemfaßom meg áll 2022.01.02. 08:38:40

Szerintem te valami miatt többet akarsz ebbe a filmbe belelátni mint ami benne van. Azért az nem semmi amikor egy film negyede a korábbi részekből van szó szerint összerakva. Nem is csak ébredőerősen tartalmilag hanem ctrl+C ctrl+V módszerrel.

Exploiter 2022.01.02. 11:16:22

Jé, egy modern film, ami egy régi klasszikus koppintása, nulla új ötlettel, ami úgy használja ki a nosztalgia faktort, hogy még a korábbi eseményeket is tönkreteszi utólag.
Hát ilyet még nem láttam, attól eltekintve, h 2010 óta csak ilyenek jönnek ki.

jotund 2022.01.02. 11:18:25

egy is siok violt ebből a szarból, nemhogy négy. én szerintem a másodikat még láttam, az még szarabb volt, mint az első. ez a post sem győzött meg másról, a Mátrix idiótáknak való. lehet, hogy az annyira idiótáknak, hogy az már tényleg csak egy réteg.

azért, amikor mindenki szembejön az autópályán, akkor érdemes volna már kapcsolni, bloggerkém! te egy virtuális fake news univerzumban élsz.

Gubán Bélu 2022.01.02. 11:23:19

@Exploiter: nem tette tönkre az eseményeket utólag, hanem hamisnak akarja beállítani, mintha meg sem történt volna. Aztán kiderül, hogy természetesen, amit Neo a skizofréniás tévképzeteinek hisz, valóban megtörténtek.

body_andras 2022.01.02. 12:51:46

@vilagnezet.blog.hu: HBO max , nCore ;)
Amúgy a "nincs mélysége" fanyalgóknak üzenem, a Mátrix 1-nek se volt. Az is popcornmozi volt, a "mélységek" vélt dialógusokat inkább nevezném bullshitnek.

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2022.01.02. 22:02:12

@body_andras:
Az első részt 1999-2000-hez képest is vagy 5-6 évvel később néztem csak meg. Igen az is fura és gagyi volt sok szempontból, mint sci-fi is. Már nálunk is a volt szoc táborban is kb egy évtizede volt mobiltelefon 450 Mhz majd 900 Mhz rendszerű is., amikor a filmet adták. Az meg elvileg a jövőben játszódott "volna" és vonalas telefonon bénáztak.

Dan da Man 2022.01.03. 00:30:43

@vilagnezet.blog.hu: Megértetted a lényeget, barátom!

Ja, nem. Mert hogy nem játszódott a jövőben.

De mindegy. Ne erőltesd! Komoly blogod lehet, ha egy filmet nem tudsz értelmezni...

Dan da Man 2022.01.03. 00:34:44

@jotund: Értem. Te egy annyira fontos és okos ember vagy, hogy már arra se veszed a fáradságot, hogy nagy betűkkel kezd a mondatot.

Csak jössz, idehánysz, és mész.

De hadd lássuk akkor, hogy ha a Mátrixot szarnak tartod, akkor mit tartasz jónak?
Bónuszként pedig elárulhatnád, hogy mivel is foglalkozol a valóságban, ha már ízlésügyileg ennyire meghatározónak érzed magad?!

És ha igazán jófej akarsz lenni, akkor kicsit visszaveszel az arcodból, mert igazán nincs mire. Ha lenne, akkor nem itt kommentelgetnél.

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2022.01.03. 08:30:32

@Dan da Man:

Foglalkozom tudományfilozófiával a blogomon és vezérléstani mérnökként a robottechnikához is értek valamicskét. Nos a film egyértelműen nem a földi élet jelenében játszódott semmilyen idősíkban sem. Amit valóságnak tárnak fel benne, hogy az ember csak a robotok eleme, energia ellátó rendszerét adja .... nos azt jövőként vetítik ki. Ugyebár bénán mélycsatlakozót kellett bedugni a gerincvelő végén az agyba. Hogy az agyat manipulálni lehessen. Ezzel lehetett átmenni a mátrixba. Ez is eléggé béna dolog, jobb helyeken és filmekben már ezt is wi-fi szerűen érik el. Magyarán Pirx az űrhajós kalandjai szerű átérzésekkel volt tele, ahol egy kotyogós kávéfőző volt az űrhajó. ...

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2022.01.03. 08:33:06

@vilagnezet.blog.hu:

Kijönni a mátrixból elég volt egy kapszula, de már visszamenéshez agyműtét kellett a csatlakozó behelyezéséhez. Logika ???? Rulez??? :-) Béna mese volt már ez akkor is.

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2022.01.03. 08:44:29

@Dan da Man:

Te vagy inkább aki nem tud gondolkozni:

"Emellett egészen zseniális az a megoldás is, ahogy a Wachowski fivérek kikerülték a jövendölés legnagyobb csapdáját. Ugyan a történet a messzi jövőben játszódik, a számítógépes programmal szimulált világ az ezredvégi jelenben játszódik..."

ekultura.hu/2012/03/17/matrix-film

Echo73 2022.01.03. 08:52:04

Leszögezném előre, hogy igen, ezt a filmet jobban is meg lehetett volna csinálni. Klasszabb verekedésekkel, mélyebb képi és dramaturgiai világgal. De. Világos, hogy Neo halálát és feltámadását meg kellett magyarázni (szerintem sikerült), ezt a régi-új Mátrixot helyére kellett tenni (szerintem ez is sikerült), be kellett vezetnie új szereplőket (ez nem annyira sikerült, kicsit sótlan az új gárda), vissza kellett hozni régi szereplőket (a Merovingi szerintem badass lett), és mindezek mellett valami sztori is kellett, ami egyszerű lett, de nekem bejött. Neil Patrick Harris karaktere szerintem elég jó lett, kicsit karcosabb lehetett volna. Összegezve az új Mátrix nem forgatja fel alapjaiban sem az eredeti történetet (nem is volt célja), sem a filmkészítés szabályait (azt már megtette korábban), de nézhető és vállalható folytatás (vagy sorozatindító) lett.

jotund 2022.01.03. 10:05:06

@Modus Csibe: az nem racionális kommentelés, hogy kiakadsz két jelzőn és hisztizel. Érvet nem írtál, csak drámázol itt.

jotund 2022.01.03. 10:09:39

@Dan da Man: "nagy betűkkel kezd a mondatot."

az interneten mindig is volt egy ilyen szokás. de te erről mit se tudsz, mert fingod nincs semmiről. Csak jössz, idehánysz, és mész.

"De hadd lássuk akkor, hogy ha a Mátrixot szarnak tartod, akkor mit tartasz jónak?"

először is, a Mátrix teljesen függetlenül szar attól, hogy mit tartok jónak. ez tehát eleve egy terelés, nem érv. de mondjuk Phillip K. Dick regényeit tartom jónak. most err mit lépsz, kis idióta?

"Bónuszként pedig elárulhatnád, hogy mivel is foglalkozol a valóságban"

nem mintha te elárultad volna. megint csak idióta tereléssel jössz, olyan elvárásaid vannak, amelyeket magad sem teljesítesz. én deep learning szakértő vagyok en multinacionális cégnél. te meg takarírtó néni az utolsó pesti közvécében.

"És ha igazán jófej akarsz lenni, akkor kicsit visszaveszel az arcodból, mert igazán nincs mire. Ha lenne, akkor nem itt kommentelgetnél."

te is itt kommentelgetsz. tehát "gondolatmeneted" szerint először vegyél vissza a te arcodból, te kis senki, utána követeld ezt másoktól!

Kalmár Tibi 2022.01.03. 10:35:17

Kérem a továbbiakban a személyeskedést hanyagolni! Teljesen mindegy, kinek mi a munkája, preferenciája, ha nem képes normálisan kommunikálni.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2022.01.03. 11:47:25

A történet egy maximum tisztességes folytatás/reboot. A megvalósítás, a látvány, az akciók viszont alibi/megúszósak. És az OST-ja olyan gyenge, hogy nem is létezik kvázi. Nem csalódtam, de el se ájultam.

Gazz 2022.01.03. 14:21:53

@Gubán Bélu: Nem derült ki. A gyógyszer nem szedésének hatására a skizofréneknek újra megjelennek a tévképzeteik. Tehát minden későbbi dolog magyarázható a kezdeti logika mentén.

Gazz 2022.01.03. 14:26:56

@Kalmár Tibi: Ne habozz moderálni. Aki nem képes normális stílusban kommunikálni, annak a véleményéért nem kár.

Scorpion82 2022.01.03. 15:25:59

Most akkor te azzal mentegeted a filmet, hogy volt valamiféle üzenete is amellett, hogy a trilógia nyugdíjas verzióját nézhettük újra ? Mert senki sem vitatja, hogy volt. Na de ne állítsuk már be ezt úgy, mint valami olyan mélyfilozófiát a sorok között, amiről megint könyveket kell majd kiadni, hogy megérthesse az átlag hamburgerfaló mozibambuló is, mit takarnak a hú de sokrétű szimbólumok. Ebből a szempontból szerintem már az eredeti film is erősen túl volt hájpolva, de itt aztán tényleg szó szerint a pofánkba üvöltik, mit kellene látnunk és gondolnunk (főleg a Merovingi, akinek a jeleneténél hangzik el a film egyik legőszintébb mondata Neo-tól: "Jézusom!")
Nagyon mélyre nyúltunk ezzel a "nézzétek meg, nem tudunk már újat csinálni" üzenettel. Mintha ez nem volna már ordítóan evidens mindenkinek, aki két agysejtjénél töbet használ. Az pedig, hogy emellé még beletettek némi generációs önrefelxiót is az 1999-ben világmegváltó tizen-huszonéves geek-ek öregedéséről, kiábrándulásáról és életközepi válságairól, csak nyomasztóvá tette a filmet, nem elgondolkodtatóvá és érdekessé.
Ezért kár volt egy teljes Mátrix folytatást leforgatni. Ez a mondnaivaló bőven belefért volna egy kisfilmbe, mint amilyet pár éve az Igazából szerelemnek forgattak valami jótékonysági kampány keretében. Abban is láthattuk a régi kedves szereplőket, hogy mi lett velük, élnek ennyi idővel azután, hogy velük nevettünk és könnyeztünk fiatalon a képernyők előtt, és kaptunk pár nagy életigazságot is, de túl sokat hálistennek nem mutattak. Itt viszont igen.
Szerintem ezt igazából senki sem akarta látni, és a senkibe bele kell érteni Lana Waschowsky-t , magát Neo-t és minket, nézőket is.
Nem rossz, nincs vele komoly baj, csak éppen rendkívül minekvan...
süti beállítások módosítása