Hétköznapi Geekságok

4001 A.D. Beyond New Japan

2022. február 17. - Gubán Bélu

img_20220129_215230.jpgAki még nem olvasta a 4001 A.D. cikkeimet, az most itt és itt megteheti. Nem ismételném meg nagyon magam, mert az uncsi lenne, szóval a mai kötet bemutatójával csak úgy belecsapunk a lecsó közepébe.

Ez a Valiant Kiadó 4001 A.D. történetfolyamának egyik oldalági, egyben utolsó kötete, a Beyond New Japan.

A TPB képregénykötet összesen 4 történetet tartalmaz, egy X-O Manowar, egy Bloodshot, egy Shadowman és egy War Mother történetet. A szép ebben, hogy az X-O Manowaron kívül a többiekről semmit sem tudtam (csak hogy Bloodshot itthon megjelent sztorija nem volt túl veretes), és ennek ellenére lebilincselő és egyben lehangoló volt a képregény olvasása. A lehangoltság azért volt, mert sajnos 4001-be többé új történetekkel nem utazhatunk, maximum, ha folytatják az új Rai történetét (az valamivel utána játszódik).

A kötet X-O Manowaros része a New Japan felemelkedése utáni közvetlen eseményeket mutatja be nekünk. Ahhoz, hogy egy kontinensnyi űrhajó felemelkedhessen, hatalmas energiákat kellett Apának mozgósítania, emiatt természeti katasztrófák sora következett be, cunamik, földrengések, a kriptovaluták teljes összezuhanása.

Az emberek háborút indítanának ezért Apa ellen, aki/ami Új Japán mesterséges intelligencia uralkodója. Ehhez nem is lenne jobb eszköz, mint az X-O páncél, viszont Apa rövid úton rendet tesz az óriás robotokkal életére törők között. Bimm-bamm-bumm, az X-O páncél többet nem is repül, csak rozsdásodik az évezredeken keresztül.

img_20220129_213614.jpgBloodshotról tudjuk, hogy egy tesco gazdaságos terminátor. Szóval nem is kell tőle túl nagy sztorikra gondolni. Viszont ebben a kötetben van egy kis csavar. Ugyanis 4001-ben már csak Bloodshot létezik, a nanotechnológiás részecskehalmaz, aki önálló személyiségként gondol magára, és Ray, az eredeti személyisége halott. Tudjuk, hogy Apa nem csak Blooshotot, de Rayt is megmentette, a Rai legeslegújabb 2019-es sorának második kötetéből, amikor is egy háttérben megbúvó vírusként éldegél egy merevlemezen. A Rai alkotói azért többet tettek Bloodshot karakterébe, mint az eredeti írói összesen.

Shadowman sztorija egy női loát (vudu halálistent) mutat be nekünk, aki az emberek és a túlvilági lények közötti egyensúlyt teszi rendbe. A War Mother meg egyfajta fosztogató katona, aki New Japan földre hullott romjai között egy kisgyereket talál.

Mind a négy történet New Japan árnyékában játszódik, és rengeteg kérdést vet fel. Főleg a Bloodshot sztori kibontása érdekel engem a legjobban (sose gondoltam volna), remélem kapunk még Rait, és erre lehetőségem lesz.

Bélu voltam, sziasztok!

A bejegyzés trackback címe:

https://hetkoznapigeeksagok.blog.hu/api/trackback/id/tr4516953900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása