Hétköznapi Geekságok

40 éves a Conan, a barbár

2022. május 14. - Gubán Bélu

215-2158014_arnold-schwarzenegger-conan-the-barbarian.jpgNagyon sok mindenen múlhat, hogy valami irtózat nagy trash legyen, vagy egyenesen kultikus státuszba kerüljön. A ma 40 (!) éves film, amit hoztam nektek, az nekem egyfajta kultikus trash, bűnös élvezet, amit néha jó megnézni.

Ez a Conan, a barbár, aminek amerikai bemutatója 1982. május 14-én volt. Ünnepeljük együtt ezt a kerek évfordulót.

Conan az egyik kedvenc hősöm, a képregényeket nagyon szeretem. A karakter Robert E. Howard (tragikusan fiatalon elhunyt) író találmánya volt, számtalan novellát szentelt neki. A novellák egyébként nem függnek össze, mind-mind egy önálló Conan kalandot mesélnek el. A képregények ezeken a novellákon alapulnak, amik szép sorban itthon is megjelennek, és a már emlegetett film is.

Kommandó! Arnold Schwarzenegger! Conan, a barbár! Arnold Schwarzenegger! Ki ne emlékezne a Film+ zseniális reklámjára. Forgatja a kegyetlen kardot a fiatal Arnold, miközben dübörög a house.

A Conan első részében nem dübörög a ház, viszont a zenéjét kifejezetten kiemelném, Basil Poledouris remek munkát végzett. A film, habár a cselekménye nem mindenütt pörgős, a zenéje végig feszült, hozza azt a varázslatos hangulatot, miközben végig azt várod, hogy Conannel fog valami rossz történni, és igen. Történik sokszor. A zenéje tökéletes, epic, divatos szóval élve.

7.jpgA film cselekményéről annyit, hogy Conan szüleit gyerekkorában egy pikt (?) rajtaütés során legyilkolja Darth Vader hangja, James Earl Jones, aki itt még fiatal, és Thulsa Doomként mutatkozik be. Thulsa Doom egy halhatatlan ősmágus, aki amellett, hogy bárkit meg tud babonázni, kélgyóvá is tud válni. Conan nem szereti meg őt ezért, viszont jól hadifogságba, majd rabszolgaságba esik. Évek múltán Terminátorrá cseperedik, és gladiátornak nevelik, miközben taníttatják is, mivel a kimmériai nép annyira tanítható és nem barbár. Mindegy, ő eszes, és a rabszolgák között annyira benyalja magát, hogy gazdái neki adják a megunt menyecskéiket is.

15.jpgConant felszabadítják, valószínűleg azért, mert félnek tőle, ezért nekiindul a pusztaságba, keresi a két egymás felé forduló kígyót egy nap és hold felett, mint szimbólumot, ugyanis ez vezeti el Thulsa Doomhoz. Útközben megszexeli az egyik útszéli banyát, aki meg akarja harapni, de helyette tűzbe dobja őt a barbár. Kár, mert jó feneke volt a hölgynek. De nem baj, mert tűzrőlpattant, és rendesen elrepül, miután felgyulladt. Egyébként ez, és az a jelenet, ahol Conan lelkéért harcolnak társai a legütősebb, no meg a robotkígyó.

Szóval Conannek két társa akad, Valeria az egyikük, akit Sandhal Bergman alakított (ezért a szerepéért Golden Globe-bal jutalmazták). Valeria dögös, harcos amazon, első látásra beleszeret az óriás kimmériaiba, így egyértelmű, hogy később neki is, és a nézőknek is megmutatja a cicijét.

13.jpgNagyon rendben is van ez a dolog, mert a barbár munka nagyon durva, és véres. Hőseink egy orgiát tesznek rendbe, ahol bőséges emberi pacalpörkölt várja a kannibál lakomázókat, megküzdenek a robotkígyóval, és a szektavezér Doom papjaival is több soron. Conan a film végén beteljesíti bosszúját, amit már nem csak szülei miatt fogadott, hanem a Jones által lenyilazott Valeria miatt is. James halála előtt megkérdezi tőle, hogy mégis mi lennél te nélkülem? Hát boldog ember, annyi szent, ezért rögvest le is nyakazza szegény halhatatlan varázslót. Na, kend mégse halhatatlan?

A film nem öregedett túl jól, viszont sok jelenete nagyon hangulatos. A Conan lelkéért harcoló démonok hátborzongatóak voltak, és ahogy a kikötözött Conant rángatják ide-oda. A harcjelenetek is többségében rendben voltak, fröccsent, aminek fröccsennie kellett, és csomó jó nő is szerepelt benne, akik alig várták az alkalmat, hogy a kimmériai hegyes cerkája, tudjátok. Izé. Szóval a bibe meg a porzó, meg a méhecske…

Ez a film egy igazi bűnös élvezet, annyira nem rossz, hogy ne legyen élvezhető. Látszik a kora, a karakter sem minden szempontból hasonlít az általam képregényekből megismert Conanhez, viszont nagyon sok utalás volt a képregényekre és novellákra. Például az a rész, amikor halála előtt Thulsa Doom kikötözi a sivatagba Conant a keselyűknek, de ő harapja el a keselyű torkát.

9.jpgEgyáltalán nem vállalhatatlan film ez, és szerintem méltó arra, hogy megemlékezzünk róla. Szeretem a barbár karakterét, habár Arnold Conanje nem egy szószátyár alkat, és ez kicsit zavart a filmben. A szövegírók nem igazán vitték túlzásba. Thulsa Doomon és a Max von Sydow által alakított királyon kívül alig volt valakinek egybefüggő öt összetett mondata.

Ha van egy „fiús estétek”, bűnös élvezetnek a haverokkal jó program lehet egy pofa sör mellett a Conan, a barbár.

Bélu voltam. Sziasztok!

A bejegyzés trackback címe:

https://hetkoznapigeeksagok.blog.hu/api/trackback/id/tr5917819879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Praetorian 2022.05.15. 22:40:02

Valahonnan az rémlik, hogy azért volt csak pár mondata Arnie-nak, mert akkor még csak barátkozott az angollal.

Bandibacsi34 2022.05.15. 23:22:40

Hat szerintem kib ...ul hosszura sikerult, mindig bealudyam kb a 60%-nal. Az mar nagyon klisse, hogy elkapjak, kikotozik aztan ujra megszokik.

Balogh Zsolt · http://vonattal-termeszetesen.blog.hu/ 2022.05.16. 00:32:57

Elkezdtem nézni, de szörnyen vontatott és bárgyú volt. Én inkább női filmnek nevezném, bűnös élvezet, ahogy egy kisgatyás izomkoloszus végig szinte meztelenül rohangál a filmben.

David Carradine 2022.05.16. 05:38:42

Ebből írtam a szakdolgozatomat egyetemen. Pontosabban a Roland-ének és a Conan, a barbár összehasonlításából. Bármikor meg tudnám újra nézni. Nem fogom a közeljövőben, de meg tudnám.

Gubán Bélu 2022.05.16. 06:34:52

@Balogh Zsolt: tele cicivel és akcióval? Nem mondanám női filmnek.

makru 2022.05.16. 06:38:08

Amennyire emlékszem, Howard Conanja is többet forgatja a kardját, mint a nyelvét. Arnold pedig igencsak kínálkozó testalkattal rendelkezett a szerepre.

Gubán Bélu 2022.05.16. 06:44:25

@David Carradine: én alulművelt vagyok, csak a Roland vitézt olvastam :D (Setét Toronyban volt azt hiszem egy részlet, Roland vitéz a Setét Toronyhoz ért. Talán Lear királyból egy idézet)

Mérnork 2022.05.16. 08:21:12

Tizenévesen szarrá néztem. Másolt VHS-en hangalámondással. A második része kicsit jobban bejött, de ez is a topon van nálam. Conan amúgy az eredeti novellákban sem a cizellált szónoklatairól volt híres, finoman szólva. ;-)))

Billy Hill 2022.05.16. 11:17:31

Érdekes, pont tegnapelőtt dobta fel nekem a YT ezt:

www.youtube.com/watch?v=srksXVEkfAs

Conan 3:43-tól.

Gyingizik 2022.05.16. 13:14:19

Zseniális, korszakos filmalkotás, gyermekkorom meghatározó darabja. Nem ez indította el a 80-as évek fantasy hullámát (hanem a Disneys Dragonslayer, ami sajnos megbukott meg egy angol kis költségvetésű marhaság a Sólyom Bosszúja). De ez határozta meg, mivel ez lett először sikeres! Csak ez után jöhetett Red Sonia, Vadak Ura, és az olyan nem túl szuper klón filmek, mint pl. az olasz (!!!) Barbár fivérek...

Gyingizik 2022.05.16. 13:15:11

@Balogh Zsolt: Nem éreztél rá. Nézd akkor a Halálos iramban-t.

Gyingizik 2022.05.16. 13:16:04

@Mérnork: Érdekes, a 2.-at gyengébbnek szokták minősíteni, mint az 1.-et. De nekem mondjuk az is tetszett.

Gubán Bélu 2022.05.16. 14:22:39

@Gyingizik: majd jól megnézem azt is, és akkor majd meg tudom mondani a tutit. Rég láttam már sajnos.

Balogh Zsolt · http://vonattal-termeszetesen.blog.hu/ 2022.05.16. 19:25:44

@Gyingizik: Az első résznek láttam felét, akkor már inkább befejezem mégis csak a Conan-t :)

Andriska07 2022.05.16. 21:25:34

A 2. rész kb 12 éves korig tűnik csak jobbnak. Az első résznek olyan hangulata volt, hogy még a filmzene CD-jét is megvettem kb az első rendes fizetésemből valahogy 2000 környékén. Kicsit nekem is homályos volt, hogy miért engedték el, illetve a kimériai intellektusnak sem csinált nagy reklámot, amikor megkérdezték Conan-tól a film elején, hogy mik a legjobb dolgok az életben. Schwarzinál jobb Conan karakter nem létezik. Szerintem kimondottan jót tett, hogy kevés benne a párbeszéd, érdekes módon mégis volt benne 1-2 nagyon fontos megszólalás, amit kb örökre megjegyeztem, ilyen pl. az öreg király vallomása. Ezek a barbár filmek valahogy mindig ugyanarról szóltak: hősünk családját lemészárolják, aztán elindul bosszút állni, s alsó hangon eltakarít egy egész birodalmat másfél óra alatt. A Red Sonja-ban viszont tényleg baromira aberrált lehetett az ellenséget. A földön sexy-n fekvő főszereplő vöröshöz egy újjal sem nyúltak, bezzeg az anyján az egész sereg végigment. Azért ez elég ciki. (még Sonjának is)

David Carradine 2023.07.10. 07:30:04

@Gubán Bélu: Az nem Roland volt, ő a spanyol hegyvonulatoknál lelte hősi halálát visszavonulóban kürtjét fújva. A Setét Torony egy vicc fantasy műfajban, annál mindenki jobbat írt, beleértve J.R.R. Tolkient aki a mesterek mestere, mesterek mentora! De anno tényleg ebből írtam egy szakdolgozatot a Debreceni Egyetemen Művelődési és Felnőttképzési Menedzser szakon Mozgókép- média kultúra specializációval. A címe ez volt: "Conan-ének, avagy Roland a barbár" ;)

Gubán Bélu 2023.07.13. 21:32:29

@David Carradine: én értem, de az, hogy fantasyben King Setét tornya semmi, az erős túlzás a részedről, gondolom Te is érzed. Most olvasom újra harmadszor. Tolkiennel hasonlítgatni? Szeretem a gyűrűk urát, a szilmarilokat és a Húrin gyermekeit is olvastam, de olyan tájleírásokat senkinek nem kívánok, mint ami azokban van. King egy isten, Tolkien a másik, Lukjanyenko a harmadik, Martin meg egy pénzéhes kókler.
süti beállítások módosítása