Hétköznapi Geekságok

70 éves lett Liam Neeson

2022. június 07. - Gubán Bélu

Hihetetlen, hogy Liam Neeson, ez a sármos szívtipró ma töltötte be a 70. életévét. Az észak-ír színész az utóbbi tizenpár év egyik legfoglalkoztatottabb akciófilmes színésze, viszont számtalan olyan filmben is szerepelt, amivel megalapozta magának azt a hírnevet, hogy ő bizony nem csak ilyen filmekben képes remekelni. Mit jelent számomra ez az ember, Liam Neeson?

Életútja hihetetlen kacskaringós, nekem viszont megvan jó pár filmje, amit kiemelnék a karrierjéből.

Az első Liam Neeson-féle filmes élményem a Star Wars Ep. I. volt, ahol a majdnem leírhatatlan nevű Qui-Gon Jinn jedi mestert alakította. Nekem a kedvenc karakterem volt a filmben, és teljesen ledöbbenve fogadtam a mester halálát. Utóbb még több alkalommal tért vissza, habár csak hangban a Star Wars univerzumába.

Nyilván a legismertebb és legnagyobb sikert hozó filmszerepe Oskar Schindler karaktere volt, abból a bizonyos 1993-as listázós filmből. Mellette viszont Ralph Fiennes jóval kimagaslott, így nekem annyira az nem volt emlékezetes alakítása. Mégis úgy hírlik, hogy ez indította be a karrierjét igazán a kilencvenes évek elején. Én csak jóval megkésve, a kétezres évek közepe táján láttam csak a filmet, és ahogy mondtam, nekem annyira nem volt átütő ott a játéka.

Neeson a mindenki által egyszerre szeretett és gyűlölt Igazából Szerelem (Love Actually, 2003.) egyik központi karakterét, Danielt is alakította, aki tragikus hirtelenséggel vesztette el feleségét, így a férfi megörökölte annak vöröshajú kisfiát Sam-et (Thomas Brody). Aki szereti a romantikus filmeket, az minden bizonnyal az Igazából Szerelemért is odavan (titok, de én is minden alkalmat megragadok, hogy megnézhessem).

Az, hogy beleragadt az utóbbi időszakban az akcióhős szerepébe, engem korántsem zavart. Volt itt három Elrabolva rész (Taken, az első 2008-as), amikor az ex-CIA ügynököt, Bryan Millst és családját terrorizálják úton-útfélen rossz arcú maffiavezérek, hol a lányát, hol a feleségét, hol pedig őt magát elrabolva. Vagyis hát az utolsó részben úgy emlékszem senkit nem rabolnak el, csak a normális történetet, az már mondjuk bűnrossz volt, de az első két rész szerintem nagyon látványos, akciódús, és Neeson hitelesen faarccal, jól hozza a nyomozó CIA ügynököt.

Ott van a fordulatos Ismeretlen férfi (Unknown) című filmje, vagy a tévében számtalanszor, már-már unalomig újrajátszott Non-Stop. 2012-ben még Batman ellenfele is volt Ra’s Al Ghulként a Sötét Lovag – Felemelkedés című Nolan eposzban.

Ezek voltak azok a filmek, amiket annyiszor láttam, hogy kb. a könyökömön jöhetnének ki, de mégis, valahogy Liam Neeson mindig eladja őket nekem.

És mindezek tetejére még 2020-ban a karanténos időszakok egyik szünetében sikerült moziban látni a Made in Italy című drámát, amiben fiával egy nagyon nyugtató és szomorú hangvételű filmben látható. A Made in Italy-ben egy festőművész a fiával egy a család tulajdonában álló toszkánai nyaralót látogat meg, és sok régi családi titkokra és elfojtott emlékekre derül fény. Mit ne mondjak, hihetetlen alakítás volt ez tőle, és fiától is (Michael Richardson). Érdekes, hogy itt is megjelenik a Neeson életét beárnyékoló tragédia, ugyanis a filmbéli festő is fiatalon veszíti el feleségét autóbalesetben (Natasha Richardson, Neeson felesége 2009-ben hunyt el síbalesetben). Lehet ez a körülmény még hitelesebbé teszi a játékát. Ezért is írtam az elején, hogy ő nem csupán akciófilm-sztár nekem, főleg, hogy ez utóbbi filmjén még sikerült is egy-két könnycseppet elmorzsolnom titokban.

Ez volt Liam Neeson Bélu szemével. Isten éltesse sokáig!

A bejegyzés trackback címe:

https://hetkoznapigeeksagok.blog.hu/api/trackback/id/tr1017850469

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Treff Bubi 2022.06.08. 07:57:20

Érdemes a korábbi filmjeit is elővenni. A Michael Collins nagyon jó történelmi dráma.
süti beállítások módosítása