Hétköznapi Geekságok

25 éves a Spawn mozifilm

2022. augusztus 01. - Gubán Bélu

3.jpgA ma 25 éves Spawn mozifilm szerintem minden rajongónak jelent valamit. Számomra nem igazán a film volt, ami meghozta a kedvet az Ivadékhoz anno. Igazából az utóbbi néhány évben izgultam rá a karakterre, amikor néhány füzetet újonnan be lehetett szerezni a feltámasztott magyar megjelenésnek hála. Aztán a keményfedeles kiadás még jobban belopta magát a szívembe.

Todd McFarlane játékgyárának portékái közül is van néhány itt a polcon, most már viszonylag kevesebb, mint korábban. Na de a filmről is essen néhány szó.

Todd McFarlane Pokolivadéka 1992-es indulása óta a legtöbb részt megélt független képregény, több mellékszála indult az utóbbi időben, viszont a fránya filmnek nem sikerül összehozni a folytatását/vagy rebootját. Pedig néhány éve Jamie Foxx neve, mint Spawn esetleges megformálója, már felmerült. Én imádnám a fószert, meg ha lenne egy normális Spawn film. Az 1997-es Spawn az Imdb-n masszív 5,2-es pontszámon áll, ami szerintem teljesen jól tükrözi a film minőségét. Akárhogy is szépítette a nosztalgia, ez bizony egy közepes cucc.

Lehet magyarázni, hogy a technológia nem volt olyan 1997-ben, hogy ezt a komplex sztorit szépen meg tudták volna formálni. De. Volt már olyan a technológia. A filmmel a probléma nem a technológiai megvalósítás szerintem. Ugyanis meg tudnám bocsátani a vetített tüzes pokolra rámontázsolt lassított felvételben halként tátogó Malebolgiát, akinek a szája egyáltalán nem úgy mozog, ahogy azt a mondandója indokolná (igazából beszéd közben teljesen tátott szájjal bólogat). Sőt, a cgi kifejezetten tetszett Spawn köpenyénél, ami hihetetlen dolgokra képes a filmben, másrészt a Violátor démon megvalósításakor. Volt itt rendes gumi Violátor is, ami nosztalgikus, és szeretem az ilyen dolgokat, ezeknek van szíve.

10.jpgA fő probléma a cselekmény átírása, leegyszerűsítése, és a színészek teljes érdektelenségbe fulladása a film során (valószínű úgy álltak hozzá, hogy ez egy B kategóriás fos lesz). Ezeken kívül azért Spawn (Michael Jai White) mozgása is hagy némi kívánnivalót maga után.

A történet nagyot merít a Spawn képregény elejéből, annyiban tér el, hogy Jason Wynn (Martin Sheen) és Jessica Priest öli meg Al Simmonst, aki alkuját megkötve visszatér a pokolból a földi pokolba. Segítője a Bohóc (John Leguizamo), aki a pokol tökéletes hadvezérét akarja létrehozni belőle, miközben Jason Wynn a világ ura akar lenni, amihez az eszköze a bioterror. Aztán van egy kínos épp meghalnék, de váratlanul megmentenek dolog… és minden jó, ha a vége jó.

Lényegében a film végére a Violátor lesz a főgonosz, és ennyiben ki is merül az egész. Kapunk néhány kínos lövöldözést, meg szilikonban motorozást, meg rosszabbnál rosszabb transzformációkat.

6.jpgA színészek közül Michael Jai White szerintem teljesen jól hozza a figuráját, és John Leguizamo bohóca iszonyat vicces. Lényegében ez a film egy Violátor vígjátékként tök jól működött volna, mert a csávó a maximumot hozza ki magából az egész film alatt. Undorító karakter, és egyben nem tudod levenni a szemed róla. Lubickol a szerepben.

Nicol Williamson Cogliostro grófja egy Tesco gazdaságos Obi-wan-Yoda szerelemgyerek, erre a filmben Spawn utal is, valahogy úgy, hogy „elég volt már Yoda”. A csávó néha azt se tudja, hol van. Ugyanez igaz Martin Sheenre, aki felettébb modorosan hozza a CIA-főnök főgonoszt, és az utolsó csatajelenetben, miután legyőzték, véletlenül ott marad ülve a sarokban. Szegényt ott felejtette a rendező.

A Spawn jelmez rohadt kényelmetlen lehetett. White sokszor úgy mozog, mintha be lenne állva a nyaka. Valahogy a jelmez korlátozta a színészt. Nem is csodálom. A sokszor órákon át készülő gumiruhákban kell a színészeknek aludni, mert ezeket nem szokás levenni. Vagyis ha leveszed, akkor kuka. A Predator forgatásán pont ilyen történt, viszont ott a jelmezben a színész zseniálisan mozgott (valószínűleg nem ugyanazok feleltek a jelmezekért, de ennek nem néztem utána).

Szóval akkora B film a Spawn, hogy megnézni sem volna érdemes, ha nem vagy nagy rajongója az Ivadéknak. Én most néztem meg harmadszor, sose voltam oda érte, ezután sem leszek, aminek Bianka örül, mert nem kell újra megnézni.

Bélu voltam, sziasztok.

A bejegyzés trackback címe:

https://hetkoznapigeeksagok.blog.hu/api/trackback/id/tr7817879515

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2022.08.03. 10:36:33

A film olyan amilyen, de a soundtrackje nem csak akkor volt nagyon jó, de a mai napig nagyon erős! és nem csak a nosztalgia miatt!

Gubán Bélu 2022.08.03. 19:38:17

@doggfather: igen ezért elnézést is kérek, mert rendesen elcsesztem, elfelejtettem végül a fantasztikus zenékről megemlékezni.
süti beállítások módosítása