Hétköznapi Geekságok

Haunt 1-2.

2024. január 15. - Gubán Bélu

img_20240104_145030.jpgRéges régen egy Szegedi Képregényfesztiválon beszélgettünk a Spawn hazai kiadójával (Laci, Infinity), hogy képbe kerülhet egy Haunt magyar kiadás is. Egyelőre ez még (?) nem valósult meg, viszont felkeltette az érdeklődésem annyira, hogy rendeljek két kötetnyi képes regényt a megszállt pap, Daniel Kilgore kalandjaiból.

A képregény alkotógárdája igencsak impozáns. Robert Kirkman (Walking Dead, Oblivion song, Invincible, stb.) és Todd McFarlane (többek között Spawn) alkotta meg a karaktert, és a rajzokat nem másnak, mint Greg Capullo mesternek köszönhetjük (Spawn, Batman, stb.). Eredetileg 2009-ben indult a sor.

McFarlane nem tud elszakadni a haláli témáktól, így Haunt ügynöknek is ilyen eredete van, bár Kirkmanben még bíztam, hogy valami értelmes tartalmat gyárt az olvasóinak. Haunt kicsit Spawn, kicsit Venom ügynök/Pókember keresztezésének hat nekem, így sok eredetiséget nem fedeztem fel benne. Ugrál, mint a Pók, és bújkál benne valami, mint Venomban vagy Spawnban.

Daniel Kilgore egy különc pap, mondhatni elég szabados életet él, amit most így nem részleteznék. Nem rossz ember ő, de önző, és nem veti meg az evilági örömöket. Kurt, a bátyja pedig titkos ügynök, az ő történetüket nézhetjük végig párhuzamosan, amíg nem születik meg Haunt.

img_20240104_144929.jpgSPOILER

Kurt az egyik bevetésén úgy dönt, nem a gonosz tudóst és annak bilógiai kísérletek leírásával teli jegyzeteit, hanem inkább az áldozatokat menti meg, így mindenki (értsd állam és alvilág is) célkeresztjébe kerül, és rövid úton megölik. De nem sokáig marad halott, ugyanis Daniel egy áttivornyázott éjszaka után látomásban találkozik a bátyjával, aki megmenti őt a rátörő gyilkosoktól. Hauntról kiderül, hogy Daniel, és a vele egyesült Kurt lelke alkotja. A lélek maga ez a felspécizett ruha. Daniel pedig hamarosan belép a titkosszolgálat soraiba.

SPOILER VÉGE

A Haunt rendkívül akciódús, és simán 16-os karikát érdemel a különböző szétszakadó, szétrobbanó testek miatt. Számomra azonban a kötetek értéke Greg Capullo rajzaiban ki is merül. Összességében egy üresnek tűnő akcióorgia az egész, ami viszont tényleg jól néz ki. Capullo rajzai, legyen az bármilyen sorozat, mindig erősek, részletgazdagok, az ember tényleg elidőzik egy-egy rajzán. Biztosan sokan ismeritek a munkáit. Most ez nincs megspékelve egy normális történettel, és kicsit tizenkettő egy tucat érzésem támadt az olvasása közben.

img_20240104_145001.jpgAmi igazán zavart, hogy 12 füzetnyi tartalom után nem derült ki számomra, hogy mi is ez a Haunt dolog, és senki fel sem húzza a szemöldökét, amikor megjelenik, evidenciának fogják fel a létezését, mintha ez tök átlagos lenne ebben az univerzumban. Azért elég feltűnő, ha egy ilyen koponyába bújtatott izé kapkodja szét a mafia tagjait, de nekem mindegy. Lehet később kiderülne, hogy mi is áll a dolgok háta mögött, de számomra ez lényegtelen.

Néhány jól kinéző lefejezéstől, lövöldözéstől, vagy bikinis macától azért nem megyek a falnak, szóval én ezt el is engedem.

Bélu

A bejegyzés trackback címe:

https://hetkoznapigeeksagok.blog.hu/api/trackback/id/tr4118295191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása