Hétköznapi Geekságok

Rings Of Power - A Hatalom Gyűrűi sorozat

2022. szeptember 02. - Gubán Bélu

rop3.jpgMegnéztem…

Nagyon vártam, hogy elkezdődjön végre az új Rings of Power (Hatalom Gyűrűi) sorozat. Elkezdődött. Szerettem volna, ha a már eleve látatlanban fanyalgók megkapták volna a magukét, hogy ez egy igazán jó sorozat legyen.

Összességében jól szórakoztam az első két részen. Ami már a trailerekben megfogott, az a zene volt, és nagyjából a két részt is vitte a zene. Minden helyszínen más-más stílusú muzsika szólt, volt itt igazi Gyűrűk Urás, volt Harry Potteres, sok helyen a Skyrim játék ugrott be. Igazából teremtettek egy atmoszférát az egésznek.

A látványvilág is, főleg a külső helyszínek tetszettek, de a cgi is nagyon rendben van. Az már más kérdés, hogy sikerült-e a cselekménynek, vagy a karaktereknek hangulatba hoznia a nézőt.

rop.jpgA történet (egyik) főszereplője – már mindenki tudja – Galadriel, aki annak ellenére, hogy néhány éve (évtizede? évszázada? nem figyeltem rendesen?) véget ért a háború, még mindig köti az ebet a karóhoz, szerinte Sauron, a gonosz boszorkánymester még mindig él, és szervezkedik. Galadriel és társai őt keresik, aztán közbeszól a politika. A király mondá, hogy legyen béke s lőn. Közben tudjuk, hogy nem lőn, mert bizony Sauron néhány száz (néhány ezer?) év múlva is borsot tör kalandoraink orra alá.

Kérdés, hogy mennyire lehet súlya annak, ami ebben a sorozatban történik? Galadriel, Sauron, Elrond, mind-mind élő karakterek az eredeti trilógiában, így az elhalálozásukra egy cseppnyi esély sincs. Így ez a sorozat egy részlet lehet Középfölde történelméből, esetleg a karakterek fejlődésének egy magyarázata lehet, de ez teljesen hidegen hagy. Én bunyót akarok látni, meg csatákat, meg böfögő törpöket. Utóbbiakból kaptunk is.

rop4.jpgA fanyalgók vonuljanak zárdába. Ez a sorozat jónak, de minimum korrektnek mondható. Az biztos, hogy van lelke. Marha sokat dolgoztak ezzel. Annyira, hogy ha újranézném az első részeket, biztos sokkal több mindenen fennakadtam volna, de egy valamin biztosan fennakadtam. Az egyik létra. Komolyan mondom, az egyik őrtoronyban, amikor felmegy Arandir, az elf csávó, egy olyan létrán mászott fel, ami speckó módon volt faragva. Ilyen kis szar apróságokon fennakadok néha. Ez a létra is valami egyedi kis dolog volt, egy kis szösszenet, hogy ezzel bizony foglalkoztak és aprólékos módon. Persze a tájak, hátterek is nagyon szépek, meg a jelmezek is. A középföldi divat tőlem viszonylag távol áll, így ezt a részt inkább hanyagoljuk.

Szögezzük le: a sorozat sokszínűsége nem céltalan. Megismerhetjük a gyaplábúakat, akik olyanok, mint a hobbitok, csak mégsem. Kicsit utánaolvastam a hobbitoknak, de még nem vagyok hobbitológiai adjunktus. Az eredeti trilógiában hobbitokként ismert népek az irhafakók, a gyaplábóak pedig egy kicsit nomádabb nép, mindenféle félszerzettel. Ja igen. Szóval a félszerzeteknek számtalan csoportja van, akik máshogy élnek, néznek ki, viszont ahogy észrevettem, enni mind szeret.

rop1.pngA trailerekben mutogatott Dark Elf csóka, Arondir (Ismael Cruz Cordóva) szerintem tündébb Elrondnál. Hideg katona alkat, nem igazán tudja kimondani az érzéseit. Ja és azt is tudhatjuk számtalan irodalmi műből, meg ha nem is olvasunk, akkor esetleg különböző játékokból, hogy az elfeknek több nemzetsége van, így a dark elf létező kategória. Nem kell egyből összeesküvés elméleteket szőni. A sötét elfek bőre feketébb a szuroknál, már a Középföldi Hírmondóban is megírta Borbak Pori. 

A szakáll a törp királynőről nekem hiányzott, de Sophia Nomvete által megformált karakter iszonyat cuki, és egyszerre kemény, amikor Dúrint, a törp herceget rendre kell inteni. Tökéletes választás volt a szerepre.

rop5.jpgMorfydd Clark Galadriele szerintem hihető karakter, személyes indítékokkal, szenvedélyes habitussal, szimpatikus, az biztos. Viszont Elrond (Robert Aramayo) túl sokat mosolyog, és ez sehogy sem magyarázható meg azzal, hogy fiatal, mivel ekkor is már több száz (ezer?) éves. Mit mosolyog? Viszont fontos a karakter, és jó kis kalandokba keveredett már a második részben is.

Az első két rész szépen felvezeti a sorozat alap problémáját. A gonosz sürög-forog, mindenhol ott van, közben egy faszi is lehullott az égből, aki semmilyen nyelvet nem beszél, csak a szentjánosbogarakét. Sötét, komor hangulat van, ahol még nincs jelen a gonosz, ott is félnek tőle. Hangulatában és látványvilágában ez inkább a Hobbit, mint a Gyűrűk Ura, és talán abban is, hogy marha lassan halad az egész. Sok az üresjárat, lassú a folyása. Néhol talán érdektelen és unalmas is.

Talán megéri tovább nézni, én nézni fogom. Remélem beindul rendesen, még ha tét nélküli is az egész.

Bélu

(utóirat, aki tudni akarja, hogy szerintem néhány dolgot azért loptak a sorozatban innen-onnan: frost troll a már emlegetett Skyrim című játékból. Ez a szörny azért emlékezetes, mert a Skyrimben ha nem megfelelő fejlettséggel mentél fel a High Rothgarba, a hegyen az a kib… fagytroll kilő a nemzetközi űrállomás mellé földkörüli pályára. Nyilván voltak máshol is ilyen lények, fagyóriások, sok mitológiában léteztek, de erről nekem rohadtul a játék jutott eszembe. De volt zene a Harry Potterből, és szerintem sok helyen a Trónok harca sárkányos jeleneteiből is voltak ismerős dallamok. Összességében nem bántóak ezek a dolgok.)

A bejegyzés trackback címe:

https://hetkoznapigeeksagok.blog.hu/api/trackback/id/tr8517922737

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fkv.119 2022.09.03. 19:59:49

A képeken is látszik, hogy ez csak egy sorozat. Olyan gagyi minőség, gagyi színészekkel.

Gubán Bélu 2022.09.03. 23:35:47

@fkv.119: nem mondanám, hogy gagyi. Sorozat, ez a dolog tény, a hangulata is olyan. De egy próbát megér.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2022.11.03. 14:53:10

Kellemesen csordogáló igazi mese fantasy aminek mind a három szálában volt olyan aki hidegen hagyot, de olyan is akinek szurkoltam, aki érdekelt. Inkább LoTR, semmint Hobbit és ez dícséret, mert a Hobbitot nem tudtam szeretni.

Gubán Bélu 2022.11.03. 15:43:17

@doggfather: az első két rész erős közepes, utána négy hihetetlen unalmas, és önmagába visszatérő semmilyen rész, aztán az utolsó kettő megint rendben volt. Igazából leszaggatta az ember pofáját. A Hobbitok és a Délföldén hadakozó elf csávó sztorija nagyon bejött. Viszont Galadriel könyörgése a királynőnek, és az a szarakodás, akit ott leműveltek, kritikán aluli volt.
Megyünk, nem megyünk, megyünk, nem megyünk, na jó, megyünk.
Érdektelen volt.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2022.11.25. 10:46:41

@Gubán Bélu: ez a fantasy.
a gyűrűk ura miről szól?
mennek 3 évig a hegyig amit a sasok simán egy óra alatt lecsavarnának.

Gubán Bélu 2022.11.25. 10:48:55

@doggfather: nyilván. Az utolsó két része ennek is nagyon ütős volt.
süti beállítások módosítása