Hétköznapi Geekságok

Mostanában olvastam 4. - Kingpin edition

2022. szeptember 22. - Kalmár Tibi

Mindig mondjuk, hogy lemaradásokkal küzdünk. Néha vannak jobb hónapok, amikor többet olvasunk, mint amennyi újdonság beesik. (Titokban nagyon szeretem ezeket, de azért ne vegyük el a kiadók lendületét!) Viszont most olyan kört futottam, amiben még 2020-as kiadványok is voltak. És - ilyen ritkán van, pedig lenne miből válogatni - mind a Kingpin kiadó gondozásában. Sőt, még szerepel is bennük a Kingpin (Wilson Fisk).

Oltalmazók 1-2 (Marvel legendák 11-12, 2020.12-2021.02)
Akit beszippantott az elmúlt években a Netflix sorozatok világa, azon belül is a Marvel (azóta már a Disney+-on vannak), találkozott velük. Defenders, magyarul Oltalmazók. A sorozatok úgy épültek fel, hogy a végére megismertük az összes csapattagot - Fenegyerek, Jessica Jones, Luke Cage, Vasököl -, majd összeálltak, mint... Á, felejtős, az összes ilyen hasonlatot felhasználtuk a kilencvenes években, meg a kétezres éve elején, most már nem hiányoznak senkinek. Ez egy 10 füzetből álló széria, Bendis így búcsúzott el a Marveltől. Hogy? Nagyon jól indul, az első kötet (1-5 füzetek) nagyon pörög, nagyon beindítja a fantáziát. Külön színfolt Penge megjelenése pár panel erejéig. A második kötet is jól indít, aztán jön egy indokolatlan Deadpool, amivel jóval több oldalt lőnek el, mint kellene. Abszolút töltelék. És innen a sztori is kezdi értelmét veszteni, olyan irányba megy, aminek az értelme csekély. Úgy indultunk, hogy Diamondback visszatér, és érezhetően ő venné át a várost. Kezdi azzal, hogy letámadja a hősöket. (A szereplő nevének fordítása sajnos a Netflix szinkronból lett átvéve: Gyémánthátú. Remek... A sorozat negatív főhősei, akár Tarantino Kill Bill-jében, kígyókról kapták a nevüket. A diamondback - tudományos nevén crotalus - a viperafélék alrendjébe tartozik.) Aztán jön a lecsó, mindenki valamit akar, majd senki sem akar semmit, hanem legyen mindenki. Kár volt irányt váltani, nagy kár.

Marvel - A csodák világa (Marvel legendák 7, Stan Lee, 2020.04)
Ez a kötet sajnos elcsúszott. Ez lett volna a Marvel legendák sorozat első kötete, 2019 elején, ezzel is tisztelegve a 2018 novemberében elhunyt Stan Lee előtt. Persze jöttek a jogi dolgok, és csak egy évvel később jelenhetett meg. Ismét: kár. Csak más okból, nem úgy, mint az Oltalmazók esetében. Leginkább azért, mert kiderült: a Fantasztikus Négyes 48-51 számai megjelennek a Nagy Marvel-Képregénygyűjtemény részeként is. Igen, ez a híres Galactus sor, ami feketében és keménykötésben jóval elegánsabb és költséghatékonyabb is. Persze utóbbival lehet vitatkozni, mert nem csak ennyiből áll a kötet. Van itt még Amazing Spider-Man #31-#33 (kis bónuszként a #248), illetve Silver Surfer #14. Mindegyik klasszikus, menő és alap, és egy kivétellel mind Stan Lee alkotása! A rajzolóik pedig: Jack Kirby, Steve Ditko, John Buscema. Tulajdonképpen ezzel kellett volna kezdenem, és egyebet nem is mondani.

Batman - Gótika (2021.09)
Rövid leszek. Grant Morrison írta, de mintha Alan Moore - From Hell (A pokolból) lenne, Batman köntösben. A hangulata, a rajzok, a történet. Plusz valami természetfeletti. Persze ettől lehetne jó is, de nem tudtam élvezni. Nagyon akartam, mert szeretem Batmant, de nagyon nem ment. Nyomokban borzasztó.

Batman - Tulpa (2022.03)
Nem adtam fel, nem vette el a kedvem a Gótika. Ez egy Alan Grant, Norm Breyfogle rajzaival. Szóval nem nagy nevek, hanem hatalmasak. A sztori meg... Jaj, ne már megint! Túl sok ilyen van, amikor Batman a természetfelettire vadászik, amiről az elején nem tud, aztán nem hiszi el, utána meg majd lesz valami. A detektív mindig kételkedik, mindig próbál megoldást találni. Itt egy kicsit vudu jellegű, démonidézős, hiszen a tulpa jelentése egy olyan lény (vagy tárgy), amelyet szellemi vagy mentális erők segítségével hoznak létre. Hogy lehet legyőzni a nemlétező erőket, amelyeket a gyűlölet hajt egy bizonyos cél felé? Emberi erőkkel sehogy. Na, itt már van kihívás. Igazából kicsit hasonlít a Gótikára, de szerencsére nem eléggé. Ez egy izgalmas, olvasható és élvezhető kötet. A végére még egy másik, plusz füzet is befért. 

Szóval kicsit felemás érzésekkel zártam ezt a "maratont", de ha átlagolni vagy összegezni kell, akkor mégis inkább pozitív. Mert szeretek olvasni! ;)

A bejegyzés trackback címe:

https://hetkoznapigeeksagok.blog.hu/api/trackback/id/tr7117922119

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása