Hétköznapi Geekságok

Fantasztikus Négyes - Az Ezüstkor Hősei

2024. július 03. - Gubán Bélu

img_20240702_202022.jpgVannak olyan képregények, amikről egészen addig nem tudod, hogy kellenek neked, amíg el nem olvasod őket, és vannak olyanok, amelyek egyetlen képregényrajongó polcáról sem hiányozhatnak. Stan Leeről, Jack Kirbyről, és az általuk megalkotott Fantasztikus Négyesről annyit kell csak írni, hogy utóbbiak közé tartozik.

Az olasz istenek (Frike Comics) itthon 2021-ben kezdték el kiadni a Világ Legfantasztikusabb Képregényét a Fantastic Four 68. számától kezdődően. Az ezt megelőző kezdeti időszakot pedig most már Az Ezüstkor Hősei sorozat lapjain olvashatjuk 2023-tól. Eddig két kötet jelent meg, erősen korlátozott példányszámban, gyönyörű matt papíron, és 16 lapszámot felölelve (1961-től, az első számtól!).

Innen tudhatjuk meg, miért lettek hőseink olyanok, amilyenek. Mr. Fantastic, a nyúlánk, Susan Storm, a Láthatatlan Nő, Johnny Storm, a Fáklya és Ben Grimm, a Lény. Kezdetektől fogva változatos kalandokban vettek részt, és néha nem csak külső ellenségeikkel, de egymással is meg kellett mérkőzniük.

A Fantasztikus Négyes egy remek sorozat. Igazi Old School móka. Itt a hősök nem két bakker között ütik az ellent, hanem (Tibi szavaival élve), annyit dumálnak, hogy a hülye is megértse, amit olvas, bár a tudományos megoldások helyett inkább a mágia dominál (nekem legalábbis úgy tűnt). Szóval rengeteg olvasnivalót tartogatnak ezek a képregények.

Az első számban a Vakondember, a Skrullok, Csodamester, Fátum Doktor, Namor, a részeg tengerész és a Bábos borzolják a kedélyeket rettentő megjelenésükkel. A hősök kalandjaik során térben és időben is keresztül-kasul szaladgálnak, így rendkívül változatos az egész. Nekem az X Bolygón tett látogatás és a Bábos volt a kedvencem, utóbbi a Ben Grimm sorsára gyakorolt hatása miatt (Ben szerelmi életéről a Fantasztikus Négyes itthon megjelent 2021-es első kötetében olvashatunk).

img_20240702_202040.jpgA képregény azért elég naiv is tud lenni néha, de szerintem bájos. Viszont voltak igazán meghökkentő fordulatok is egy-egy történetben, és sok tanulsággal is szolgálnak.

A gonosztevők és olykor a Négyes is azért elég meredek dolgokat tudnak művelni a képregény lapjain. Fáklyát azbeszt falú szobába zárják, hogy ne tudja magát kiégetni onnan, egy további alkalommal azbeszt bevonatú hálóval ejtik foglyul. Reed egyszer lekap egy motorost menet közben a motorjáról, mert ki akarja kérdezni. Kicsit erős azért. Susan egyszer láthatatlanná válva kiissza egy gyanútlan koma kóláját a poharából szívószállal (jó, ez maximum diákcsíny lehetne). De ki magyarázza azt meg nekem, hogy New York felett simán atomot robbantanak, hogy megállítsanak egy óriás szörnyet?

Ez tényleg egy fantasztikus képregény, aki anno lemaradt róla, az így járt. Nekem megvan mindkét eddig megjelent szám. Ez volt a nye-nye-nyeeee helye.

(B)

A bejegyzés trackback címe:

https://hetkoznapigeeksagok.blog.hu/api/trackback/id/tr8218439599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása