Hétköznapi Geekságok

15 éves A Köd

2022. november 21. - Gubán Bélu

Stephen King az egyik kedvenc íróm. Elég sok könyvét olvastam, kedvencem a Setét Torony, de ezt tudjátok már. A Stephen King filmadaptációk közül a Halálsoront (Green Mile) és az Az (IT) mindkét változatát imádom, de A köd (The Mist) is hatással van rám, akárhányszor látom. De talán a legelső alkalom volt a legkegyetlenebb élmény. Frank Darabont remek munkát végzett a film befejezésével. Szóval ma 15 éve mutatták be az amerikai mozik a Köd című filmet.

Frank Darabont filmjének elején Thomas Jane, a Megtorló festeget. Filmes plakátokat készítő művész, aki éppen Setét Torony moziplakátot mázol. Sajnos a filmre kellett még várni jó pár évet, azt is minek.

Szóval Jane, nem, Thomas, aki itt David, a családjával él egy kis tóparti házban. A kisvárosra egy vihar csap le, ami miatt megint a kormány a felelős, ezért mérgesek. David, a fia, és a szomszéd elindulnak a központba, hogy vegyenek egy-két ragasztószalag-tekercset befoltozni a házaikat.

Ekkor száll le a köd. Vagyis amikor ezek hárman a vegyesboltban beszélgetnek. Sűrű a köd, szart se látni. Ez az egész film alatt így lesz.

A vegyesboltban rekednek többedmagukkal, akik közül hárman a Walking Deadet is megjárták később (Laurie Holden, Melissa McBride és Jeffrey DeMunn). Igazából jól ellennének ott az eleségen, ha nem akarná megenni őket valami. Vagy néhány valami, tehát valamik, amik a köddel jöttek, és szuttyognak a bolt körül.

A filmben többször összecsap az ember a szörnyekkel, amiknek a létezését eleinte el se hiszik. Még akkor sem, amikor szegény árufeltöltő Normot darabokban tépi ki az ajtón egy csápos idegen lény.

Mindezek után a bolt népsűrűsége jelenetről jelenetre csökken, aminek a mutáns négyszárnyú gyíkpulykák, a skorpiólegyek, a katonákba petéző óriáspókok, vagy maguk az elhülyült vallási fanatikus emberek az okozói.

A film vége pedig kemény, mint a kádszéle. Annyira, hogy még maga King mester is megdicsérte (az eredeti kisregénynek nem volt igazi lezárása).

A film tele van jobbnál jobb jelenettel, viszont iszonyú vontatottnak hat. Egyáltalán nem érzem indokoltnak a két óra játékidőt, de a rengeteg dumálás tényleg vezet valahova, csak marha lassan. A lelkizést és aggódást néha megszakítja egy-egy látványos akció, viszont a ködben még ködlámpával sem látni a szörnyeket, csak néha. Nyilván ez segít is a kevés költségvetésből összerakott filmen, mert a cgi nem mindig tökéletes.

Na de miért is rohadt jó ez a film, az Az első részéig (a 2017-es remakeről van itt szó) a legkedveltebb Stephen King adaptáció?

Tele van Setét Torony utalásokkal, és a többdimenziós Stephen King univerzum testesül meg itt (mert az idegen lények egy kapun át jönnek át véletlenül vacsorálni az emberekből). Nem egy újdonság, de King művei tényleg sokszor összefüggnek, tetszettek a Ködben a kis húsvéti tojások.

A láthatatlan szörnyek, vagy csak részben látható szörnyek: ezeknek oka van, nyilván a költségvetés korlátozta az alkotókat. Viszont teljesen kísérteties, hogy teljes alakjában a „főgonoszt” sosem látod, csak a sziluettjét (az a fránya köd, szart se látni). Nagyon jól kijön King elképzelése az emberekről, hogy mégis milyenné válnának extrém körülmények között. Ez a Búra alatt könyvekben is jelen volt, csak ott más volt a kiváltó extrém helyzet.

A legjobban talán a dupla csattanót szerettem a végén. Egyrészt az elvakult vallási radikális csaj sorsa, másrészt főszereplőink sorsának alakulása váratlanul üt szájba. Ezek a jelenetek nagyon ott vannak a szeren, úgy, hogy nem is mondanám Thomas Jane-t igazán drámai színésznek. De mégis valahogy átérezte a szerepet, meg valahogy a főbb szereplők is hihetők voltak.

Talán a vontatottságot azért érzem rajta folyton, mert az elején, Norm halálát követően (őt rántja ki a raktárajtó alatt a csápos főszörny), amikor nem hisznek Davidnek, az teljesen szánalmasan volt megírva. Negyed óra ment el azzal, hogy nagy nehezen rávegye az embereket, hogy nézzék meg a szörny levágott csápját, hogy higgyenek végre neki, hogy ez a köd nem piskóta. Na talán ezt tudnám felhozni csak hibának.

Összességében nekem ez a film 8 lerágott felsőtest a 10 vérmaszatos ablakból.

Ha kedvet kaptatok hozzá, nézzétek meg a 15 éves Ködöt.

További válogatott képekért (rusnyaságokért) keressétek a facebook oldalunkat.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hetkoznapigeeksagok.blog.hu/api/trackback/id/tr7217976508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása